Şanlıurfa Barosu, çiftçileri yalnız bırakmadı! DEDAŞ'ı EPDK'ya şikayet etti

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yaşanan depremin etkiler devam ederken DEDAŞ deprem bölgesindeki çiftçilerin hesaplarına borçlarını gerekçe göstererek bloke koydu. DEDAŞ'ın koyduğu blokeye en büyük tepki ise Şanlıurfa Barosu'ndan geldi. Yaşanan gelişmeler üzerine Şanlıurfa Barosu DEDAŞ'ı EPDK'ye şikayet etti. 

Şanlıurfa’da yaşanan depremin etkiler devam ederken DEDAŞ deprem bölgesindeki çiftçilerin hesaplarına borçlarını gerekçe göstererek bloke koydu. DEDAŞ’ın koyduğu blokeye en büyük tepki ise Şanlıurfa Barosu’ndan geldi. Yaşanan gelişmeler üzerine Şanlıurfa Barosu DEDAŞ’ı EPDK’ye şikayet etti. 

Şanlıurfa’da DEDAŞ’ın çiftçilerin hesabına uyguladığı blokenin kaldırılması için Cumhurbaşkanlığına başvuru ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ya şikayette bulundu.

Şanlıurfa Barosu’ndan yapılan başvurudan sonra konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BAŞKANLIĞINA

DEDAŞ depremi de dinlemedi! Hesaplara bloke koydu

Tarımsal üretimi teşvik etmek ve üretimi arttırmak amacıyla bakanlık tarafından çiftçilerimize verilen destek ödemelerine ve kazançlarına DİCLE ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ (DEDAŞ) tarafından Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Yargıtay ve Danıştay kararlarına açıkça aykırı olarak mevcut elektrik borçlarına mahsuben hesaplarına bloke işlemi uygulanmaktadır.

06.02.2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinden sonra ilimizin de içerisinde bulunduğu 11 ilde OHAL ilan edilmiştir. Depremden etkilenen illerimizde toplamda 425 bin 245 depremzede çiftçimiz bulunmaktadır. Depremzede çiftçilerimize yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 24.02.2023 tarihinde yapılan açıklamaya göre toplamda 2022 yılından itibaren ayni olarak ödenen mazot ve gübre desteği yardımları depremden etkilenen 11 ilde bulunan; 301 bin 472 üreticiye toplamda 2 milyar 861 milyon 743 bin 200 bin TL destek nakdi olarak hesaplarına yatırılmıştır. 

İl Başkanı Karadağ: DEDAŞ çiftçinin desteklemesine el koydu

Şanlıurfa’da bulunan üreticilerimizin bölgenin tek enerji sağlayıcısı olan DİCLE ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ’ne (DEDAŞ) olan elektrik borçlarından dolayı DEDAŞ tarafından alacaklarını teminen depremzede çiftçilerimizin hesaplarına bloke konulmuş ve İlgili kurum tarafından çiftçilerimize yaşanılan depremden dolayı yapılmış olan nakdi destek ödemelerine bloke işlemlerinin uygulanması sebebiyle çiftçilerin devletin nakdi yardımlarına ulaşımlarının engellendiği görülmekte olup şirket tarafından depremzede çiftçiler mağdur edilmektedir.

Tüm bu nedenlerden dolayı; başta ilimiz Şanlıurfa olmak üzere depremden etkilenen illerimizde bulunan üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve devlet tarafından kendilerine yapılacak her türlü nakdi yardıma erişimlerine imkan sağlanabilmesi adına;

Çiftçinin hak ettiği desteğin borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktarılmamasını,
Banka hesaplarına elektrik dağıtım şirketleri tarafından alacaklarını teminen konulmuş olan blokelerin kaldırılmasını OHAL kapsamında uzun vade de Sosyal Devlet ilkesi gereğince yapılacak olan her türlü destek yardımları nedeniyle ilimiz genelinde DEDAŞ tarafından depremzede çiftçilerimizin hesaplarına bloke konulmamasını OHAL ilan edilen illerimizdeki çiftçilerimizin elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlarının kamu borcu olarak devletçe karşılanmasını ya da büyük oranda karşılandıktan sonra kalan miktarın ödenebilir makul düzeyde taksitlendirilmesini Depremden etkilenen bölge çiftçisinin indirimli elektrik tarifesinden yararlandırılmasını ve elektrik faturalarının aylık değil dönemsel tahsil edilmesini, DEDAŞ’ın hukuka aykırı olarak gerçekleşen bloke işlemleri nedeniyle gerekli cezai yaptırımların ivedilikle ilgili kuruma uygulanmasını gereğinin takdir ve ifasını değerlendirmelerinize sunarız.

HDP'li Atış: Urfa halkı DEDAŞ'ı gönderecek!

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞINA

İdari İşler Başkanlığı

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden başta ilimiz Şanlıurfa olmak üzere; Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Osmaniye, Malatya, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır ve Elazığ illerimiz depremden etkilenmiştir. Buna göre; Anayasanın 119.maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3.maddessinin birinci fıkrasının (a) bendine göre 8 şubat 2023 tarihinden itibaren 90 gün süre ile Olağanüstü Hal ilan edilmiştir.

Depremden etkilenen illerimizde toplamda 425 bin 245 depremzede çiftçimiz bulunmaktadır. Depremzede çiftçilerimize yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 24.02.2023 tarihinde yapılan açıklamaya göre toplamda 2022 yılından itibaren ayni olarak ödenen mazot ve gübre desteği yardımları depremden etkilenen 11 ilde bulunan; 301 bin 472 üreticiye toplamda 2 milyar 861 milyon 743 bin 200 bin TL destek nakdi olarak hesaplarına yatırılmıştır. Şanlıurfa’da bulunan üreticilerimizin sulama birliklerine ve bölgenin tek enerji sağlayıcısı olan DEDAŞ’a olan elektrik borçlarından dolayı DEDAŞ tarafından alacaklarını teminen depremzede çiftçilerimizin hesaplarına bloke konulmuştur. 

Vekil Gergerlioğlu, DEDAŞ Urfa'da tarımı baltalıyor

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle bölge üreticilerinin nakdi olarak sıkıntılar yaşamış olduğu hususlarının göz ardı edilmemesi bu nedenle banka hesaplarına veya devletin nakdi yardımlarına ulaşımlarının engellenmemesi ve bu yardımlara ulaşabilmelerinin sağlanması gerekmektedir. İlimizde yer alan depremzede çiftçilerimizin hesaplarına borçlarından dolayı uygulanan bloke işlemlerinin OHAL süresince geçici olarak ertelenmesi veya OHAL kapsamında alınacak ileriye dönük tedbirler kapsamında kaldırılması böylece depremzede çiftçilerin devletin sağlamış olduğu her türlü nakdi yardıma erişebilmeleri neticesinde mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanacaktır.

Başkan Yeşil'den DEDAŞ çıkışı! Anlaşmayı fesh edeceğiz

Tüm bu nedenlerden dolayı; başta ilimiz Şanlıurfa olmak üzere depremden etkilenen illerimizde bulunan üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve devlet tarafından kendilerine yapılacak her türlü nakdi yardıma erişimlerine imkan sağlanabilmesi adına; banka hesaplarına DEDAŞ veya sulama birlikleri tarafından alacaklarını teminen bloke konulmamasını ve depremzede çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik Anayasaca da güvence altına alınmış Sosyal Devlet İlkesi kapsamında çalışmalar yapılması bu konuda OHAL kapsamında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlanmasını gereğinin takdir ve ifasını değerlendirmelerinize sunarız”

depsas dedas urfa barosu sanliurfa haberleri tarim haberleri