Şanlıurfa Barosu dahil 51 barodan Can Atalay açıklaması

TAKİP ET

Gezi davasından dolayı tutuklu bulunan ve milletvekili seçildiği halde tahliye edilmeyen avukat Can Atalay için Şanlıurfa Barosu'nun da aralarında bulunduğu 51 baro ortak bir yazılı açıklama yayımladı. "Yasama faaliyetine katılma hakkı engellenmemeli" başlığıyla yayımlanan açıklamada Gezi tutuklusu Can Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde tutulduğu iddia edildi.

Gezi davasından dolayı tutuklu bulunan ve milletvekili seçildiği halde tahliye edilmeyen avukat Can Atalay için Şanlıurfa Barosu’nun da aralarında bulunduğu 51 baro ortak bir yazılı açıklama yayımladı. "Yasama faaliyetine katılma hakkı engellenmemeli" başlığıyla yayımlanan açıklamada Gezi tutuklusu Can Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde tutulduğu iddia edildi.

18 yıl yıllık cezası nedeniyle Silivri Cezaevi’nde bulunan tutuklu Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili olarak seçildi ancak serbest bırakılmadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ( TBMM) milletvekilleri yemin ederek görevine başladı. Tutuklu vekil Can Atalay ise mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmedi. Can Atalay şu anda görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.

Barolar ortak açıklama yaptı

Baroların ortak açıklamasında, "Meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay, 28. Dönem milletvekilliği seçiminde Hatay Milletvekili olarak seçilip mazbatasını almış olmasına rağmen yasama faaliyetlerine katılması gerekirken yargısal teamüllere aykırı bir şekilde halen tutuklu olarak cezaevinde bulunmaktadır" denildi.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Milletvekili seçilmesinin akabinde avukatları tarafından tahliyesi talep edilmiş ancak seçimlerin üzerinden 3 haftadan fazla süre geçmesine rağmen bu konudaki işlemler hukuka aykırı biçimde sürüncemede bırakılmış, dosyası Yargıtay'a iletilmemiş ve nihayetinde meslektaşımız bugüne kadar tahliye edilmemiştir.

Anayasa'mızın 'Yasama Dokunulmazlığı başlıklı 83. maddesi 2. fıkrasına göre: Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili. Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz 'hükmüne amirdir.
Bunun yanında Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları doğrultusunda meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir.

Biz, aşağıda imzası bulunan Barolar olarak mevcut içtihatlar, Anayasa ve AİHS kapsamında CMK 105 uyarınca yargısal işlemlerin yerine getirilmesi gerekliliğinin demokratik hukuk devletinin esası olduğunu bildiriyor, yetkilileri bu konudaki görevlerinin gereğini ivedilikle yerine getirmeye davet ettiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz" ifadeleriyle sona erdi.

urfa barosu bitlis barosu kars barosu barolar birligi can atalay tip