Şanlıurfa bu istifaları konuşuyor: Niyazi Yanmaz suskunluğunu bozdu

TAKİP ET

Şanlıurfa'da, Saadet Partisinin iki ilçe başkanı aynı anda istifa etti. İstifalar siyaset camiasında geniş yanık buldu. İstifaların gerekçelerinden bir tanesi, Saadet Partisi İl Başkanı Niyazi Yanmaz'ın AK Partilileştiği iddiası. Yanmaz, istifaların perde arkasıyla ilgili Ajans Balıklıgöl'e konuştu. 'Ben kimseye 'istifa et' demedim' şeklinde konuşan Yanmaz, 'Ben, siyasette ihtirasları olan bir insan değilim. Benim AK Partilileşme niyetim olsa AK Parti'ye giderim' dedi.

Haber: Ali Güzel / Hasan Ray

Saadet Partisi Karaköprü İlçe Başkanı Kasım Şaşkın ile Eyyübiye İlçe Başkanı Abdullah Direk’in görevlerinden istifa etmeleri, siyaset camiasında geniş yankı uyandırdı. Şaşkın ve Direk’in “Partimizden değil, görevimizden istifa ediyoruz” şeklindeki açıklamalarına rağmen başka partilere geçecekleri yönünde iddialar ortaya atıldı. Ancak, istifaların Saadet Partisi İl Başkanı Niyazi Yanmaz’dan dolayı olduğu açıklandı. Oklar bir anda Yanmaz’a yöneldi.

“MÜHİM OLAN DOĞRULARDA BİRLEŞEBİLMEK”

İki gündür kulislerde konuşulan Saadet Partisindeki istifalarla ilgili Ajans Balıklıgöl’e konuşan İl Başkanı Niyazi Yanmaz, genel merkezin parti içindeki disipline önem verdiğine dikkat çekti. “Siyasette zaman zaman gücenmeler, dargınlıklar ve kırılganlıklar olur” diyen Yanmaz, “Bugün karşınızda olan ertesi gün yanınızda, ya da yanınızda olan başka bir yerde olur. Mühim olan doğrularda birleşebilmek” şeklinde konuştu.

“SİYASETTE İHTİRASLARI OLAN BİR İNSAN DEĞİLİM”

Milli görüşe yıllarını verdiğini söyleyen Yanmaz, “Ben, siyasette eskiden beri ihtirasları olan bir insan değilim” diyerek şöyle konuştu: “Siyasetten bir beklentim yok, ‘bir makam mevki alayım’ ya da ‘rant alayım’ gibi bir düşüncem yok. Ben sadece gençliğimden bu yana inandığım doğrular üzerine hizmet etmeye çalışıyorum. Fakat bugün bizim jenerasyon olarak geldiğimiz nokta da şunu gösteriyor; Nasıl Erbakan hoca bizlere mirası devrettiyse, bizim de, bizden sonraki jenerasyona mirası devretmemiz lazım.”



“DAĞITMAK VE YIKMAK ÇOK KOLAY”

Partisinin genel merkezi tarafından teşkilat yapılanması ve disipline önem verildiğini vurgulayan Yanmaz, “Konumum itibariyle de ben bir baba ve ağabey konumundayım, başkanlığın ötesinde… Yani kucaklayacağım, dağıtmayacağım, toparlayacağım. Benim konumum onu gerektiriyor. Dağıtmak ve yıkmak çok kolay, yapmak zor. Bunun da gayreti içerisindeyim. Fakat öyle bir an geliyor ki, eğer teşkilat disiplini bozulursa, sizin şahsi değil başkanlık koltuğu erozyona uğrarsa o zaman işler kontrol edilemez hale geliyor. Bizim Saadet Partisi olarak genel merkezimiz, teşkilat yapılanmasına ve teşkilat disiplinine çok önem verir” ifadelerine yer verdi.

“KİMSEYE ‘İSTİFA ET’ DEMEDİM”

Yanmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bizim her ay ilçelere yönelik toplantılarımız olur. Her hafta belirli periyodik aralıklarla illerimizin ve ilçelerimizin yönetim kurulları toplanır. Bütün ilçelerimizde tabelalarımızın olması gerekir. Bu performansı göstermeyen kimseleri ikaz edersin, uyarırsın. Belli bir disiplin altına koymaya çalışırsın. Fakat öyle olmayınca bir şekilde yollar ayrılabilir ama bu süreç içerisinde ben hiç kimseye ‘istifa et’ demedim. İnsanlar, kendileri herhalde öyle algıladılar ve o şekilde hareket ettiler. Bizim hiç kimseye kinimiz olamaz. İnsanları kazanmak istiyoruz, özellikle bizim yetiştirdiğimiz çocukları… Ama ben inanıyorum ki, zaman en büyük ilaçtır. Zaman içerisinde herkes düşünecek, başını ellerinin arasına alacak.”

“AK PARTİ İL BAŞKANININ BABASI BENİM DOSTUM”

İstifa gerekçeleri arasında Yanmaz’ın, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’ya ‘milli görüşçü’ demesi de gösteriliyor. Yanmaz, bu tepkiye ise şu yanıtı verdi: “Geçmişte Tayyip bey milli görüşçüydü. Dedi ki, ‘ben milli görüş gömleğini çıkardım.’ Şimdi siz Tayyip beyi tarif ederken ‘geçmişte milli görüşçüydü’ dersiniz. Abdurrahman Kırıkçı beyin babası ve ailesinin hepsi benim dostum. Ayrıca komşuyuz, aynı apartmandayız. Onların bu suçladığı şeyi genel başkan yardımcım beni arayarak ‘nezaketli davrandın’ diyerek tebrik etti. Geçmişte milli görüşçüydü. Yani bugün milli görüş gömleğini çıkarmış. Ben şimdi her partimin muhalifi olana hakaret mi edeceğim.”



“NİYETİM OLSA AK PARTİ’YE GİDERİM”

Yanmaz’ın AK Parti’ye yakınlaştığı iddiaları da istifa gerekçeleri arasında yer alıyor. Ancak Yanmaz, “Benim zaten AKPlileşme niyetim olsa AK Parti’ye giderim” diyerek şunları kaydetti: “20 yıldır en acımasızca muhalefeti yapan, en uç muhalefeti yapan bir insanım. Çünkü Erbakan hocanın yanında kalmışım. Erbakan hoca AKP’yi hangi perspektiften değerlendirmişse, ben de o perspektiften değerlendiriyorum. Beni Saadet Partisinden sürseler, ben yine oyumu Saadet Partisine veririm. Bir centilmenliği o şekilde yormak hoş şeyler değil.”

“SENİNLE KONUŞMAM LAZIM DEDİM”

Yanmaz, Şaşkın ve Direk’ten istifa etmelerini istemediğinin de altını çizdi. “Öyle düşündüler ve öyle yaptılar” şeklinde konuşan Yanmaz, istifalarla ilgili şu yorumu yaptı: “Kararlarına saygı duymak lazım. Ben ne diyebilirim? Yalnız hiçbirine ben ‘istifa edin’ demedim. Ben, bu partinin prensiplerini, ilkelerini ve çalışma disiplinini söyledim. Bir ilçe düşünün, iki yıldır o ilçenin başkanısınız, tabelanız ve binanız yok. Bir defa toplantı yapmamışsınız, bir ilçe divan toplantısı yapmamışsınız. 2 yıl içerisinde kongre yapmamışsınız. Ne kadar bekleyeceğim ben daha. Ben kendisine sadece ‘seninle konuşmam lazım’ dedim. Ondan sonra gitmiş istifa etmiş. Allah işini rast getirsin.”