Şanlıurfa çiftçisinin durumu gündemden düşmüyor

TAKİP ET

Urfa çiftçisinin durumu gündemden düşmüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Şanlıurfa çiftçisinin yaşadığı sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar, Viranşehir ve Bozova ilçelerinde çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Öcalan, “Örneğin Bozova ilçesinde 2020 yılında Sulama Birliği tarafından pamuk için belirlen sulama bedeli 285 TL iken 2021 için 390 TL olarak belirlenmiştir. Yine Mısır için 2021 yılı ücreti aynı şekilde 390 TL olarak belirlenmiştir. Buğday için ise 2020 yılı 85 TL iken 2021 yılı için 120 TL olarak belirlenmiştir.” dedi.

Ömer Öcalan’ın verdiği önerge:

“AKP’nin ısrarla sürdürdüğü neoliberal politikaların sonucu olarak, çiftçiler her gün üretimi terk ederken tarımsal üretim ve hayvancılıkta tamamen ithalata dayalı bir politikanın sonucu olarak bugün Viranşehir ve Ceylanpınar’da çiftçi ürettiği soğanı satamamaktadır. Ekonomik krizle birlikte çiftçinin artan maliyeti çiftçinin üretimden kaçışını hızlandırmaktadır. AKP, tarımdaki yapısal sorunlara dair kalıcı çözüm üretmek yerine, var olan yapısal sorunların daha da derinleşmesine yol açacak yanlış̧ politikalarda ısrarını sürdürmektedir.

Tarımsal üretimdeki yapısal sorunlar bu kadar belirginken AKP çiftçiyi, üreticiyi desteklemek yerine tersi olarak küçük çiftçi ve üreticiyi üretimden koparmak adına, sermaye adına politikalar üretmeye devam etmektedir.

AKP’nin yanlış ve yandaş tarım politikasından, bütün çiftçiler olumsuz etkilediği gibi en fazla Şanlıurfa çiftçisi etkilenmektedir. Çiftçilerin gittikçe artan maliyetler karşısında ya üretimi terk ediyor ya da zorla ayakta kalmaya çalışmaktadır.  Şanlıurfa’da yaşanan yoğun işsizlik ve yetersiz yatırımlar ile birlikte girdi maliyetlerindeki artış, ürün satış fiyatlarının düşük olması ve devletin son zamanlarda uygulamaya koyduğu tarım politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaşmaya, dolayısıyla, temel geçim kaynağından mahrum kalma noktasına getirmiştir. Buna ilave olarak son iki yıldır su bedellerinin aşırı bir şekilde artması çiftçi açısından süreci daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

Pandemi ile birlikte çiftçilerin maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığı gibi bu maliyet artışlarından kaynaklı olarak çiftçiler üretimden uzaklaşmaktadır. AKP’nin tarım politikaları çiftçiyi üretime teşvik eden değil tam tersi olarak çiftçiyi tarımsal üretimden uzaklaştırmaktadır. Sulama Birliklerin keyfi fiyat artışı söz konusu yanlış uygulamalardan yalnızca bir örnektir.

Örneğin Bozova ilçesinde 2020 yılında Sulama Birliği tarafından pamuk için belirlen sulama bedeli 285 TL iken 2021 için 390 TL olarak belirlenmiştir. Yine Mısır için 2021 yılı ücreti aynı şekilde 390 TL olarak belirlenmiştir. Buğday için ise 2020 yılı 85 TL iken 2021 yılı için 120 TL olarak belirlenmiştir.

Bu bağlamda;

1-         Pandemi sürecinde en çok mağdur olarak kesimlerden birisi olan çiftçilerin maliyet artışları neden dikkate alınmamakta ve buna dair bir çözüm üretilmektedir?

2-         Her anlamda çiftçinin maliyeti artmaya devam ediyor iken bu aşırı fiyat artışının gerekçesi nedir? 

3-         Örneğin Bozova için belirlenen pamuk sulama bedeli 2020 yılı 258 TL iken 2021 yılı için 390 TL olarak belirlenmesi neye göre hesaplanmıştır?

4-         Sulama Birliklerinin aşırı fiyat artışı çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir uygulama değil midir?

5-         Benzer şekilde çiftçinin maliyetini artırıcı bir uygulamaların çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığının bilindiğine göre ısrarla çiftçinin maliyetini artıran politikaların uygulamasının amacı nedir?