Şanlıurfa çocuk işçi ölümlerinde ilk sırada

TAKİP ET

İSİG'e göre Türkiye'de son 9 yılda en az 556 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. 2021 yılında 62 çocuk işçi hayatını kaybederken, son 9 yılda en fazla çocuk işçi ölümü Şanlıurfa'da gerçekleşti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2013 yılından 2021 yılı sonuna kadar kayıt altına aldıkları çocuk işçi ölümlerini açıkladı. Buna göre 20 yılda en az 811 çocuk işçi hayatını kaybetti. İSİG’in paylaştığı rapora göre son 9 yılda çalışırken hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı ise en az 556. Şanlıurfa, son 9 yılda en fazla çocuk işçinin hayatını kaybettiği şehir oldu.

Son dokuz yılda çocuk işçi ölümlerinin şehirlere dağılımına göre Şanlıurfa’da 44 ölüm, Gaziantep’te 35 ölüm, Adana’da 29 ölüm, İstanbul’da 26 ölüm, Konya’da 23 ölüm, Antalya’da 20 ölüm, Mardin’de 17 ölüm, Mersin’de 16 ölüm, Aydın ve Bursa’da 15’er ölüm, Ankara’da 14 ölüm gerçekleşti.

İSİG’in çocuk işçi ölümleri raporunda şöyle denildi:

Her ay ortalama olarak 5-6 çocuk çalışırken hayatını kaybetmektedir. Çocuk işçi ölümlerinin tüm iş cinayetlerine oranı ise yüzde 4 civarındadır. Ölümler genel olarak basına yansımaktadır.

Çocuk işçilerin yaklaşık üçte birinin tarımda çalışmasına karşılık ölümlerin yarıdan fazlası bu işkolunda meydana gelmektedir.

Son yıllarda çocuk emeğinde ücretli ve tehlikeli işlerde çalışma oranı artmaktadır.

Çocuk işçi ölümlerinin neredeyse yarısını trafik, servis kazası ile boğulmalar oluşturmaktadır. Bu da tarım işkolundaki mobilizasyonun ve barınma-yıkanma-sıcakta çalışma gibi ihtiyaç ve sorunların had safhada olduğunu göstermektedir.

Kız çocuk işçi ölümleri yüzde 16 civarındadır. Bu durum genel iş cinayetlerinde tespit etiğimiz kadın işçi ölüm oranın 2,3 katıdır.

15 yaş altı çalıştırma kanunen de yasak olmasına rağmen bu yaş grubunda çalışan 184 çocuk işçi hayatını kaybetmiştir. Yani her ölen 3 çocuk işçiden 1’i 15 yaş altındadır. 4-5 yaşlarında ölen çocuk işçilere bile rastlanmaktadır. Bu durum Türkiye’deki yoksulluğun ve güvencesizleştirmenin bir aynasıdır.

Çocuk işçi ölümleri tarımsal mobilizasyon ve üretimin arttığı, yine okulların kapanıp hizmet sektöründe ve atölyelerde çocukların çalıştığı Mayıs-Eylül sürecinde sıçrama yapmaktadır.