Şanlıurfa'da 40 milyon liralık projede maliyetin yarısı çiftçiden

TAKİP ET

Şanlıurfa'da pamuk ekimi öncesi boş kalan tarlaların değerlendirilmesi için üç ilçede çiftçiye yüzde 50 hibeli sertifikalı mercimek tohumu verilecek. Bu sayede çiftçi ek gelir elde edebilecek. Bunun yanında kırmızı saman üretiminin artırılması da hedefleniyor. 155 bin dekarlık tarım arazisini kapsayan 40 milyon liralık tohumda maliyetin yarısı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacak. Kalan 20 milyon lira ise çiftçiden alınacak.

Ali Güzel / Ajans Balıklıgöl

Tarım ve Orman Bakanlığı, Şanlıurfa’da tarım arazilerinin boş kalmaması için kolları sıvadı. “Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağıtılıyor” ismi verilen proje kapsamında çiftçiye yüzde 50 hibeli sertifikalı tohum dağıtılacak. 2023 yılında üretimi yapılacak pamuk öncesi tarlalar boş kalmasın diye çiftçinin mercimek ekmesi teşvik edilecek. Akçakale, Eyyübiye ve Harran ilçelerinde toplam 155 bin hektarlık bir alanı kapsayan tohum dağıtım projesi, bakanlığa 40 milyon liraya mal olacak. Maliyetin yarısını bakanlık karşılayacak. Geriye kalan 20 milyon lira ise çiftçiden alınacak.

Çiftçinin ek gelir elde etmesi amaçlanıyor

Proje ile ülkenin mercimek ve kırmızı saman üretimine katkı sağlanacak. Üreticiler, pamuk öncesi boş kalan tarlalarında üretim yaparak ek gelir elde edebilecek. Çiftçi, yetiştireceği mercimek ürününün sertifikalı tohum kullanımı desteği ile baklagil fark desteğinden de faydalanabilecek. 

Başvurular nereye yapılacak?

Projeyle ilgili yapılan duyuruda, “Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında ilimizin Akçakale, Eyyübiye ve Harran ilçelerinde “Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağıtılıyor” projesi uygulanacaktır. Proje kapsamında 2023 üretim yılında üretimi yapılacak pamuk öncesi mercimek üretimi için yüzde 50 hibe destekli sertifikalı mercimek (Fırat-87) tohumu dağıtılacaktır. Projeden faydalanmak isteyen üreticilerimizin ilgili ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir” denildi.

Araziler 5 ay boş kalıyor

Ajans Balıklıgöl’ün projeyle ilgili bilgin edinmek için ulaştığı yetkililer, “Urfa'da pamuk üretiminde 2,5 milyon dekar arazi var. Bu araziler 5 aylık bir süreçte boş kalıyor. Araziler bu süreçte değerlendirilsin ve çiftçi hem ek gelir elde edebilsin hem de ülkede tarımsal üretim artırılsın. Ayrıca mercimekte saman da var, onun da üretiminin artırılması amaçlanıyor” diye konuştu.