Şanlıurfa'da 470 işçi 'istifa etti' iddiası

TAKİP ET

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde çalışan 4D'li işçilerin aylardır beklediği sözleşme nihayet imzalandı. Ancak sendika ile üniversite yönetimi arasında imzalanan sözleşmeye göre işçilerin alacağı ücret 3 bin 200 ile 3 bin 350 lira arasında değişiyor. Rektörlük bünyesinde çalışan aynı statüdeki işçilere verilen maaş ise iddiaya göre 4 bin 700 lira. Hastane personellerinin mağduriyeti bununla da sınırlı değil.

Harran Üniversitesi Hastanesinde çalışan 500 civarındaki 4D’li işçilerin 4 aydır bekledikleri sözleşme sonunda imzalandı. Kasım ayından bu yana şartların iyileştirilmesini bekleyen işçiler, bu sözleşme ile hüsrana uğradı. İddiaya göre, aynı çatı altında çalışan personellerin maaşları bile farklı miktarlarda belirlendi. Aynı statüye sahip personellerin bir kısmı 3 bin 200 lira maaş alacak. Geriye kalanlar için belirlenen maaş 3 bin 350 lira. Yine aynı statüye sahip rektörlük bünyesinde çalışan işçiler için imzalanan sözleşmede şartların farklı olduğu iddia edildi. Aralık ayında sözleşmeleri imzalanan yaklaşık 30 personelin 4 bin 700 lira maaş aldığı ortaya çıktı.

ÇALIŞMA SAATLERİ DE BEKLENEN GİBİ OLMADI

500 personelin bağlı olduğu sendika ile üniversite yönetimi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde çalışma saatleri de beklenen gibi olmadı. İddiaya göre, personel ile sendika arasında çalışma saatleri haftalık 40 saat olarak konuşuldu. Ancak sözleşmede haftalık 45 saat çalışma süresine imza atıldı.

12 Şubat’ta imzalanan sözleşmeye tepki gösteren personeller, sendikadan istifa etmeye başladı. Şu ana kadar sendikadan istifa eden kişi sayısının yaklaşık 470 kişi olduğu belirtiliyor.

TBMM'YE TAŞINDI

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, hastane bünyesinde çalışan işçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı. CHP'li Aydınlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sundu. "İşçiler sefalete mahkum edilmiş" diyen Aydınlık'ın soru önergesi şöyle:

"1) Aynı kurum içerisinde aynı statüde bulunan işçilere neden iki farklı ücret uygulanmıştır?

2) Pandemi sürecinde büyük fedakârlıklarla çalışan sağlık işçilerine verilen bu sefalet ücreti adil midir?

3) Her kurum istediği şekilde işçiyi ayrıştıracak yetkiye sahip midir?

4) Özelde Harran Üniversitesi genelde Türkiye’nin tüm üniversite hastanelerinde farklı farklı ücret ve sözleşmelerin yapılması doğru mudur?

5) Bakanlık olarak işçi sözleşmelerine ne gibi bir dahliniz olmuştur?

6) Bakanlık olarak bu haksız ve hukuksuz ücret uygulaması için ne gibi yaptırımınız olacak?"

Haber: Ali Güzel