Şanlıurfa'da arazi kavgaları nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın kanayan yaralarından olan arazi kavgaları nedeniyle bir yılda 13 kişi hayatını kaybetti 90 yakın kişi ise yaralandı.

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’nın kanayan yaralarından olan arazi kavgaları nedeniyle bir yılda 13 kişi hayatını kaybetti, 90 yakın kişi ise yaralandı. Yaşanan kavgaların temelinde ise mera işgalleri, hazine arazileri, arazi toplulaştırma ve sulama sorası gibi nedenler yatıyor. Yaşanan arazi kavgaları medyada da oldukça geniş yer tuttu. Arazi kavgalarına ilişkin medyaya 25’in üzerinde haber yansıdı.

Gazete Duvar’dan Fatma Keber’e konuşan İnsan Hakları Derneği Urfa Şube Başkanı Mustafa Vefa ve Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik önemli açıklamalarda bulundu.

Urfa'da arazi kavgası! Başından vuruldu

Başkan Mustaf Vefa, kentte silah kaçakçılığının yaygın olduğunu ve kavgalarda kullanılan silahların çoğunun ruhsatsız olduğunu söyledi. Kentin temel geçiminin tarıma dayalı olduğunu belirten Vefa, ülkedeki ekonomik krizi de hatırlatarak arazi anlaşmazlıklarının giderek büyüdüğünü vurguladı.

Arabulcuk faaliyetlerinin önemie dikka çekti

Başkan Vefa, uyuşmazlıkların ölümlü kavgalara dönüşmesinin nedenlerinden biri olarak arabuluculuk koşullarının olmamasını gösteriyor. Geçmişte arabuluculuk yapan kişilerin zamanla kriminalize edildiğini söyleyen Vefa, “Arabuluculuk girişiminin illegal faaliyet olarak nitelendirerek yargı tehdidine maruz bırakılması sonucu arabuluculuk da olmuyor” dedi.

Urfa'nın ilçesinde arazi kavgası! Ölü ve yaralılar var

Hazine arazileri gasp ediliyor

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, “Hazine arazilerinin ve mera alanlarının gasp edilmesinden dolayı bu tür kavgalar yaşanıyor. Örneğin; bir köyde 2 bin dönüm arazi var, amca çocukları ‘sen fazla aldın, yok bu kadarı benim, bu kadarı senin’ diyor ve sonrasında da kavgalar çıkıyor.

"Devletin hazine arazilerine ve meralarına sahip çıkması lazım” diyen Melik, meraların gelişi güzel kullanıldığını, meraların üzerine kaçak yapıların inşa edildiğini dile getidi. 

Urfa'da arazi kavgasında kan aktı!

Arazi kavgasi arazi kavgalari urfa arazi kavgasi mustafa vefa abdullah melik