Şanlıurfa'da bu bölgeler koruma altına alındı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Haliliye ve Siverek ilçelerinde bulunan 3 bölge, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Eyyübiye'deki Çakmak Tepe l. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nın sınırları ise yeniden belirlendi.

Haliliye’nin kırsal Gülveren Mahallesi ve Siverek’in kırsal Azıklı ile Bayırözü Mahalleri sınırlarında bulunan höyükler birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile bu bölgeler koruma altına alındı.

Şanlıurfa’da sit alanı ilan edilen bölgeler

Karara göre, Haliliye Gülveren Mahallesi sınırlarındaki Gülveren Höyüğü, Siverek’in kırsal Bayırözü Mahallesi sınırlarındaki Bayırözü Höyüğü ve yine Siverek’in kırsal Azıklı Mahallesi sınırlarında bulunan Azıklı Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayıyla birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Bilimsel çalışmalar dışında korunacak

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, sit alanı ilan edilen bölgeler, bilimsel çalışmalar dışında korunacak. Höyük sınırlarında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyecek, alanda tarımsal faaliyetler yürütülemeyecek ve yeni ağaç dikimine izin verilmeyecek. Koruma altına alınan bölgelerde taş, toprak ve kum alınması ile kireç, taş, tuğla, mermer, kum ve maden gibi ocakların açılması yasaklandı. Bu alanlara herhangi bir atık malzemesi dökülemeyeceği vurgulandı.

Çakmak Tepe sit alanının sınırları yeniden belirlendi

Öte yandan daha önce koruma altına alınan Eyyübiye’nin kırsal Koçören Mahallesi sınırlarındaki Çakmak Tepe l. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın sınırları yeniden belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Koçören Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli Çakmak Tepe l. Derece Arkeolojik Sit Alanında Kurulumuzca yerinde yapılan inceleme neticesinde son konusu sit sınırlarının ekli 1/10000 ölçekli haritada gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine, hazırlanan tescil fişinin uygun olduğuna ve tescilinin devamına karar verildi” denildi.