Şanlıurfa'da bu hastalık giderek yayılıyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'daki sokak hayvanları arasında uyuz hastalığının yaygınlaşması hayvan severleri tedirgin ediyor. Hayvan hakları savunucuları, belediyelerin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia ediyor. Besleme ve aşılama gibi yapılması gerekenleri yeterince yerine getirmedikleri gerekçesiyle büyükşehir ve ilçe belediyeleri eleştiri yağmuruna tutuldu.

Şanlıurfa’da sokak hayvanlarında artan uyuz vakaları korkunç bir boyuta ulaştı. Bulaşıcı olan hastalık, giderek tüm sokak hayvanlarına yayılmaya başladı. Vücutlarında ağır kaşıntı ve yaralar oluşan birçok sokak hayvanı acil müdahale bekliyor. 

BELEDİYELER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİYOR MU?

Hayvan hakları savunucularına göre, hastalığın bu denli artması belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanıyor. Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği’nden Ayhan Demir, “Uyuz hastalığının sokak canlarında görülmesinin tek sebebi Şanlıurfa büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hiç bir şekilde besleme, kısırlaştırma, aşılama yapmamasından dolayı kaynaklanan bir durumdur” diyor.



AYHAN: KÖRÜ VE SAĞIRI OYNUYORLAR

“İyi ve düzenli beslenmeyen sokak canlarının vücut dirençlerini kaybetmesiyle uyuz baş gösterir ve çok üzücüdür ki bulaşıcı olan bu durum gitgide yayılır” diyen Ayhan, şöyle devam etti: “Zaten zorlukla yaşam mücadelesi veren bu canlarımızın bir de bu hastalıkla mücadele ediyor olması bizleri oldukça üzmekte ve isyan etme durumuna getirmektedir. 5199 sayılı yasa gereği sokaktaki canlarımızı barınma, doyurma ve tedavilerini yapmak zorunda olan belediyeler kendi reklam kampanyaları, yandaş akrabaya trilyonlarca paralar aktarırken söz konusu sokak canları olunca körü, sağırı oynuyorlar.”



“SORUMSUZ DAVRANAN BELEDİYELERE CEZA VERİLMELİ”

Ayhan’a göre, sokak hayvanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyeler ceza almalı. 

“Sokakta belediyelerin ihmali sonucu zor yaşam süren canlar bu kez de belediyelerin ölüm gazabına uğramaktadırlar” diye konuşan Ayhan, şunları kaydetti: “Bu nedenledir ki yeni çıkacak yasada kesinlikle sokak hayvanlarına hizmette ihmal ve sorumsuz davranan belediyeler ceza kapsamına alınmalıdır. Alınmadığı takdirde bu zulüm devam edecektir ve çevre dengesi bunun acısını insanoğlundan misliyle çıkaracaktır.”