Şanlıurfa'da bulunan dünyanın ilk kilisesi bu halde

TAKİP ET

Şanlıurfa Viranşehir'de yer alan ve dünyanın ilk kilisesi olarak bilinen Hanefiş Manastırı'nın içler acısı hali Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan HDP'li vekil Ayşe Sürücü, yakılan ateşler nedeniyle duvarları isle kaplanan manastırın hayvan barınağı haline geldiğini söyledi. Sürücü, 'Bakanlığın hızla bu konuda adım atması elzemdir' dedi.

Viranşehir’in kırsal Akkese Mahallesinde yer alan Hanefiş Manastırı’nın duvarları, içeride yakılan ateşten dolayı isle kaplanmış durumda. Manastırın karşı karşıya kaldığı durum bununla da sınırlı değil. Dünyanın ilk kilisesi olarak bilinen yapının hayvan barınağı olarak kullanılması da manastırın karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun olarak yorumlanıyor. 



Sürücü: Adım atılması elzemdir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, atıl haldeki Hanefiş Manastırı’nın içler acısı halini TBMM’ye taşıdı. Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmasını talep eden Sürücü, “Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı kırsal Akkese Mahallesi'nde dünyanın ilk kilisesi olarak bilinen Hanefiş Manastırı yer alıyor. Üzerindeki kabartmalara bakıldığında da bu manastırın bir dönem güneşe tapanlar, bir dönem Hristiyanlar, bir dönem de Müslümanlara ibadet yeri olduğu anlaşılıyor. Tarihi geçmişi ile birçok inanışa ev sahipliği yapmasıyla ender örneklerden biri olarak kabul edilen ve aslında büyük önem taşıyan tarihi bölge ise bakımsız bırakılmıştır. Öyle ki kilisenin içinde ateş yakılması sebebiyle tüm duvarlar isle kaplanırken, kilise hayvanların da barınağı haline gelmiş durumdadır. Bakanlığın hızla bu konuda adım atması elzemdir” dedi. 



Sürücü’nün, önergesinde Bakan Ersoy’a yönelttiği sorular şu şekilde:

“1. Şanlıurfa’nın, Viranşehir İlçesi’nde bulunan Hanefiş Manastırı’na dair turizm değeri haline getirmek için bir proje yapılmış mıdır? 

2. Bakanlığınız Hanefiş Manastırı’nın içinde bulunduğu yok olma tehlikesiyle altında olduğundan haberdar mıdır? 

3. Hanefiş Manastırı’na neden gerekli özen gösterilmemektedir? 

4. Şanlıurfa’da turistik değere sahip olan fakat ziyarete açılmayan kaç yapı bulunmaktadır? 

5. Konu hakkında açıklama da bulunacak mısınız?”