Şanlıurfa'da bulunan insan kemiklerini Fuat Oktay'a sordu

TAKİP ET

Şanlıurfa'da iş makineleriyle tarlada yapılan temizlik sırasında bulunan insan kemikleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soruldu. 90'lı yıllardaki faili meçhul cinayetleri hatırlatan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 'Kemiklerin bulunduğu alanın geçmişine ilişkin bir araştırma yürütülmüş müdür?' diye sordu.

Şanlıurfa’da işçilerin tarlada taş temizliği yaptığı sırada bulunan insan kemikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. 

Olay, geçtiğimiz Cuma günü Hilvan’ın kırsal Tutumlu Mahallesinde yaşandı. İş makineleriyle tarlada taş temizliği yapan işçiler, naylona sarılı insana ait olduğu değerlendirilen kafatası ve kemikler buldu. Haber verilmesi üzerine gelen jandarma ekiplerinin olay yerindeki incelemelerinin ardından bulunan kafatası ve kemikler, kimlik tespiti için adli tıp kurumu morguna gönderildi.

Olayı meclise taşıyan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Türkiye 1990’lı yıllarda binlerce faili meçhul, gözaltına kaybedilme ve akıbeti belli olmayan insanlar olduğu veri ve raporlarla ispatlıdır. Bu sebeple bulunan insan kemiklerinin araştırmalarında 1990’lı yıllarda kayıp başvurusu yapan ailelerle iletişime geçerek verimli bir soruşturma yürütülmesi elzemdir” dedi.

Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

“1. Bulunan insana ait kemikler kaç kişiye aittir? 

2.Kemiklerin bulunduğu alanın geçmişine ilişkin bir araştırma yürütülmüş müdür?

3.Şanlıurfa’da 1990’lı yıllarda emniyete kaç kayıp bildirilmiştir? 

4.Konu hakkında kamuoyuna bir açıklamada bulunacak mısınız?”