Şanlıurfa'da çiftçilerin elektriği kesildi

TAKİP ET

Şanlıurfa Bozova'da Atatürk Barajı Sulama Birliğine bağlı çiftçinin tarlalarını sulamak için kullandığı elektrik kesildi. Dolu ve sel baskınları nedeniyle ürünlerin zaten zarar gördüğünü söyleyen Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, 'Sizin bu çiftçiye kastınız mı var?' diye sordu. CHP'li vekil Mahmut Tanal da 'Çiftçinin tarladaki buğdayı, pamuğu, pancarı, mahsulü kuruyor' diyerek tepki gösterdi.

Dicle Elektrik A.Ş., Bozova Atatürk Barajı Sulama Birliği’nin elektriğini son aylarda gelen faturalar nedeniyle kesti. 

İddiaya göre sezonluk ödenen elektrik borcu aylık faturaya dönüştürüldü. Geliri sezonluk olan çiftçi, aylık faturaları ödeyemedi. Dicle Elektrik A.Ş., faturaların birikmesi üzerine birliğin elektriğini kesti. Tarlasını sulamak isteyen birliğe bağlı çiftçiler, dolu ve sel felaketinden sonra şimdi de elektrik yüzünden ürünlerini sulayamaz oldu. Ürünler tarlada kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

“Çiftçiye kastınız mı var?”

Elektriğin kesilmesine tepki gösteren Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, şöyle konuştu: “Yetkililere sesleniyorum, sizin bu çiftçiye kastınız mı var? Her sene aynı tarihte suyu kesip çiftçinin rekoltesini düşürüyorsunuz. Zaten girdilerden dolayı çiftçi perişan bir de suyunu kesip ürün rekoltesini düşürüyorsunuz. Buğdaya tane gelişmesi için son suyu verilecek, su yok. Dolu ve su baskınlarında pamuklar sökülüp tekrar ekildi, çimlemesi için su yok. Şekerpancarları çapa vurulmuş, gübre atılmış kurumak üzere su yok. Madem su sıkıntısı olacağını biliyordunuz neden çiftçilerimizden beyanname aldınız? Çok geç olmadan suyumuzu bırakın.”

Tanal: Çiftçi memur mu aylık ödeme yapsın?

“Allah’tan korkun, bu kadarı da fazla artık” diyen CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal da bu duruma tepkisini şu şekilde dile getirdi: “DEDAŞ denilen özel şirket, Şanlıurfa Bozova’da Atatürk Sulama Birliği’nin elektriğini kesti. Sulama sistemi çöktü. Çiftçinin tarladaki buğdayı, pamuğu, pancarı, mahsulü kuruyor. Acilen sorunun çözülmesi gerekiyor. DEDAŞ, son aylardaki faturalar için şalteri indirdi. Bozovalı çiftçiden aylık fatura ödemesi isteniyor. Çiftçi memur mu ki aylık ödeme yapsın? Mahsulünü kaldırsın, borcunu ödesin. Ey Tarım Bakanlığı’na bağlı DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, ne iş yapıyorsunuz Allah aşkına?”

“Zarar üstüne zarar”

Tanal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “DEDAŞ’a neden boyun eğiyorsunuz hemen? Sınıfta kaldın DSİ 15. Bölge Müdürlüğü! Madem DEDAŞ aylık parayı tahsil edecekti, neden çiftçiyi kandırdınız? Şöyle ki: Çiftçiyi sulama güvencesiyle üretime yönlendirdiniz, beyan aldınız. Eğer çiftçi, DEDAŞ’ın sulama sistemini durduracağını bilseydi, tarlasını ekmezdi. Zaten maliyetlerin altından kalkamıyor. Bir de üstüne ektiği ürün de kuruyacak. Zarar üstüne zarar. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, madem ki DEDAŞ’ın aylık ücret tahsil etme uygulaması vardı, niçin önceden gerekli planlamayı yapmadınız? Ona göre tedbir alınırdı, aksama yaşanmazdı. DEDAŞ kadar Bozovalı çiftçinin zararından siz de sorumlusunuz. Tarım Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı, acilen DEDAŞ’la konuşup bu meseleye çözüm bulmalıdır. DEDAŞ elektriği bırakmazsa çiftçinin tüm mahsulü kuruyacak” ifadelerini kullandı.