Şanlıurfa'da Çöl Varanı şehre indi

TAKİP ET

Türkiye'de ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sınırlı bir alanda yaşayan, nesli tükenme tehlikesi altında olan Çöl Varanı Şanlıurfa'da şehre indi.

Türkiye’de ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sınırlı bir alanda yaşayan, nesli tükenme tehlikesi altında olan Çöl Varanı Şanlıurfa’da şehre indi.

Şanlıurfa ve Şırnak’ta çok sınırlı alanlarda yaşayan bu canlılar tükenme tehlikesi altında olduğu için devlet tarafından koruma altında tutuluyor. Sık görülmeyen bir canlı türü olan Çöl Varanı genelde kazalar ya da yaralanmalar ile gündeme geliyor. Çöl Varanı bu sefer de Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde sokakta görüntülendi.
Çöl Varanı Viranşehir’de sokağa indi

Şanlıurfa'da Çöl Varanı yaralı halde bulundu

Edinilen bilgiye göre, nesli tükenmekte olan Çöl Varanı Viranşehir ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi'nde görüldü. Duyarlu vatandaşların ihbarı üzerine Çöl Varanı'nın bulunması için bölgeye ekip gönderildi. Bir aracın alt tarafında girdiği iddia edilen çöl varanı vatandaşlar ve ekipler tarafından yapılan tüm uğraşlar sonucunda bulunamadı.

Çöl Varanı ne tür bir hayvandır?

Çöl Varanı (Varanus griseus griseus) Yetişkin olanları çoğunlukla sarı-turuncu renktedir ve vücutlarında siyah geniş çizgiler bulunur.  Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sınırlı bir alanda yaşayan çöl varanı (Varanus griseus griseus) dünyada Suriye, Filistin, Ürdün ve Irak gibi ülkelerde görülür. 

Urfa'da Çizgili Sırtlanı köpeğe boğdurttular

Çölde ve yarı çöl alanlarda yaşayabilen bu canlıların en büyük özelliği uzun çatallı dilleri. Dillerinin bu özel yapısı sayesinde havayı koklayarak avlarını bulabilirler.  
Boyları genellikle 100 cm civarında olan çöl varanlarının en büyükleri 130 cm olarak belirlenmiştir. Avlarının peşinde koşarken çalılara ve küçük ağaçlara tırmanıp gerektiğinde suya da girebilirler. Havaların soğumasıyla birlikte eylül-nisan ayları arasında kış uykusuna yatarlar”

col varani viransehir col varani col varani nedir urfa col varani