Şanlıurfa'da doğa katliamına herkes göz yummuş

TAKİP ET

Şanlıurfa Ceylanpınar'da çam ağaçlarının kesilerek katledildiği ormanlık alanın, Büyükşehir Belediyesine ait bir arazi üzerine olduğu ortaya çıktı. Çevre ve Orman Derneği Genel Başkanı Rıdvan Söylemez, arazinin enerji şirketlerine peşkeş çekildiğini öne sürdü. Söylemez, 'Aynı yerde belediyenin 200 dönüm yeri olmasına rağmen bir müteahhit güneş enerji santrali yapacak diye koskocaman ormanın talan edilmesine herkes göz yummuş' dedi.

Ceylanpınar’da ağaçların kesilerek yok edildiği ormanlık alanın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait arazi üzerinde olduğu ortaya çıktı. Ağaçlar kesildikten sonra, araziye enerji santrali kuruldu. Çevre koruma dernekleri ile ilçe sakinleri, Ceylanpınar’ın tek ormanlık alanının göz göre göre yok edilmesine sert tepki gösterdi. 



Olay 2020 yılının Ekim ayında meydana geldi. Ceylanpınar Mevlana Mahallesindeki ormanlık alanda yer alan onlarca çam ağacının kesildiğini duyan ilçe sakinleri, bölgeye gitti. Ağaçların kim tarafından ve ne amaçla kesildiği önce anlaşılmadı. Ancak gerçek daha sonra ortaya çıktı.



Olaydan haberdar olan Çevre ve Orman Derneği Genel Başkanı Rıdvan Söylemez, ağaçların kesildiği alana giderek duruma tepki gösterdi. Konuyu yargıya taşıyan Söylemez, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.



KİMSENİN HABERİ YOKMUŞ

Ajans Balıklıgöl’e konuşan Söylemez, “En içler acısı olan konulardan biri de, ilçenin tek ormanının talan edilmesinden vatandaşlar dışında tüm kurumların bilgisinin olmadığını ifade etmesiydi” dedi. “Hukuk müşavirlerimize hemen talimatı verdim, davacı olduk” diyen Söylemez, şöyle konuştu: “Ceylanpınar benim memleketim, vazgeçilmezim. Olayı duyar duymaz Ankara’daki programlara ara verip ilçeme hareket ettim. Gördüğümüz manzara içler acısıydı. En içler acısı da ilçenin tek ormanın talan edilmesinden vatandaşlar dışında tüm kurumların bilgisinin olmadığını ifade etmesiydi. Hukuk müşavirlerimize hemen talimatı verdim, davacı olduk. Sonradan öğrendik ki, yer Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizin sınırları içerisinde kalıyor.” 



SÖYLEMEZ: HERKES GÖZ YUMMUŞ

Söylemez’in aktardığına göre, ormanlık alanın bulunduğu bölgede belediyeye ait 200 dönüm arazi bulunuyor. Ancak Söylemez, buna rağmen neden ağaçların kesilerek bölgede enerji santrali kurulmasına anlam veremediklerini dile getiriyor. Bu konuda “Aynı yerde belediyenin 200 dönüm yeri olmasına rağmen bir müteahhit güneş enerji santrali yapacak diye koskocaman ormanın talan edilmesine herkes göz yummuş” diyen Söylemez, “Bizler olaya müdahil olunca herkes sessizliğe büründü. Bu zihniyeti anlamakta gerçekten bizler de zorluk çektik. ŞUSKİ Genel Müdürünün konuyu sümen altına itmesi kesinlikle kabul edilemez bir tutumdur. 90 bin nüfuslu Ceylanpınar halkına bunu anlatamayanlar sadece susmakla yetindiler” şeklinde konuştu.



“CUMHURBAŞKANIMIZA ZARAR VERİYORLAR”

“Bu arkadaşların gerçekten eğitilmesi lazım” diye ekleyen Söylemez, şunları kaydetti: “Evinizin bahçesine kadar ağaçlandırma çalışması yapın diyen bir Cumhurbaşkanına ve onun halkına doğaya zarar vererek sessizliğe bürünen yöneticiler, en büyük zararı sayın Cumhurbaşkanımıza ve  halkımıza veriyorlar. Bu konuda Çevre ve Orman Derneği olarak kimseye kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yurt içindeki ve yurt dışındaki şubelerimiz ve gönüllülerimizle birlikte sonunda kadar çevreyi ve ormanlarımızı koruyacak ülkemiz için çalışacağız.”



GÜLLÜOĞLU: ŞUSKİ’NİN MÜLKİYET ALANI

Ajans Balıklıgöl’ün tepkilerle ilgili ulaştığı ŞUSKİ Genel Müdürü Said Güllüoğlu ise enerji nakil hatlarına daha yakın olduğu için burayı tercih ettiklerini savundu. Güneş enerjisi santrali için güneş ışınlarının yansıma açısının da önemli olduğuna ifade eden Güllüoğlu, “Burası ŞUSKİ’nin mülkiyet alanı ve arıtma tesisi bölgesi. Madde bağımlılarının burayı mesken tutmaları nedeniyle halkın talebi doğrultusunda bir çalışma yaptık. Burası enerji nakil hatlarına çok yakın bir bölge. Bundan dolayı böyle bir şey yapıldı” dedi. Güllüoğlu, kesilen ağaçların yerine yenilerinin de eklediğini belirtti.