Şanlıurfa'da 'dua et burası mahkeme' diyen hâkime tepki

TAKİP ET

Şanlıurfa'da, duruşma sırasında bir avukata yönelik sözleri gündem olan hâkime tepki gösteren avukatlar, adliye önünde toplanarak açıklama yaptı. Açıklamanın ardından adliye binasına giren avukatlar, hâkim hakkında suç duyurusunda bulundu.

Geçtiğimiz Salı günü Şanlıurfa 2’inci İcra Mahkemesinde görülen duruşma sırasında hakim ile avukat arasındaki diyalog tepkilere neden oldu. İddiaya göre mahkeme hakimi, avukata “Ne diyorsun, sen kahvede misin? Zaten Bölge Adliye Mahkemesi’ne tayinim çıktı, avukatlardan kurtuluyorum. Dua et burası mahkeme” şeklinde ifadeler kullandı. Avukatın layık olmadığı gerekçesiyle beyanı da alınmadı.

Duruşma salonunda hakim ve avukat arasında ilginç diyalog


O hakime tepki gösteren avukatlar bugün Şanlıurfa Adliyesi önündeydi. Yapılan açıklamada “Küçük düşürücü ifadeyle meslektaşımızın savunma hakkı elinden alınmıştır” denildi. Davalı vekili avukatın ‘onur kırıcı’ davranışlara maruz kaldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Duruşma tutanağı tek taraflı düzenlenmiş”

“21 Haziran günü meslektaşımız, vekili olduğu kurum adına duruşmaya iştirak etmek üzere adliyede hazır bulunmuştur. Duruşmanın duruşma salonunda değil de mahkeme kalemi gibi kalabalık bir yerde yapılması nedeniyle mahkeme kaleminde bulunan hâkim ve katiplere selam vererek odaya girmiştir. Duruşma başladıktan sonra meslektaşımızın dosya ile ilgili beyanlarını ifade etmeye başlaması ile birlikte mahkeme hâkimi tarafından anlamsız bir şekilde “Ne diyorsun, sen kahvede misin? Zaten Bölge Adliye Mahkemesi’ne tayinim çıktı, avukatlardan kurtuluyorum. Dua et burası mahkeme” gibi anlamsız ve saygısızca ifadeler kullanmıştır. Sosyal medyada da yayıldığı üzere bu ifadeleri kullanmakla birlikte resmi belge niteliğindeki duruşma tutanağını da bir hâkime yakışmayacak ciddiyette, meslek vakarı ile uyumsuz, tek taraflı ve gerçeğe aykırı bir şekilde düzenlenmiştir. Davalı vekili layık olmadığından beyanı alınmadı gibi bir küçük düşürücü ifadeyle meslektaşımızın savunma hakkı elinden alınmıştır.”

Daha önce avukatların üzerine yürümüş

“Aynı hâkim, 2018 yılında Ankara İş Mahkemesindeyken de Ankara Baro Başkanı ve meslektaşlarımızın üzerine yürümüştür” denilen açıklamada “Şanlıurfa’da göreve başladığı günden itibaren de birçok meslektaşımız ve stajyer avukatlarla benzer problemler yaşamıştır. Bir stajyer arkadaşımızın kravatını beğenmediği için stajını yakmakla tehdit etmiştir. İlgili hâkim tarafından avukat hakları merkezimize birçok bildirimde bulunulduğundan HSK’ya bu konu ile ilgili şikâyetler yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“Saygısızlığı kabul etmeyeceğiz”

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Avukatlar olarak hiçbir yargı mensubunun egosunu tatmin aracı değiliz. Ne olayda geçen hâkim ne de başka yargı organının ne mesleğe ne de meslektaşa saygısızlığını kabul etmeyeceğimizi bildirmekteyiz. Bu tür yakışıksız durumlara sessiz kalamayacağımızın da bilinmesini istiyoruz. Hiçbir yargı mensubunun duygularına kapılmaması, kişisel görüşleri ve önyargılarının etkisi altında kalmaması gerektiğine inanıyoruz.”

Açıklamanın ardından adliye binasına giren avukatlar hâkim hakkında suç duyurusunda bulundu.