Şanlıurfa'da grev yapan hekimlere soruşturma

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 'Covid-19 meslek hastalığı sayılsın' ve 'yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret istiyoruz' gibi çeşitli taleplerle iş bırakma eylemi yapan hekimler hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. İddiaya göre İl Sağlık Müdürlüğü, hekimlerin iş bıraktığı günlerde denetime çıkarak soruşturma başlattı. Suruç, Akçakale ve Birecik'teki aile sağlığı merkezlerine sınıf düşürme cezaları verildi. Bu duruma tepki gösteren hekimler, bugün Şanlıurfa İl Sağlığı Müdürlüğü önünde toplandı.

“Sağlıkta etkin bir şiddet yasası çıkarılmasını, emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret talep ediyoruz. Covid19’un meslek hastalığı kabul edilmesini, hastalarımızı 5 dakikada bir değil, yeterli sürede muayene etmek istiyoruz. Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini talep ediyor, cari giderlerin gerçek enflasyon değerleri ile düzenlenmesini ve vekâletsiz izin hakkımızı istiyoruz. Bunlarla beraber, bu toplum için kamucu bir sağlık sistemi ve sağlık hakkı da istemiş oluyoruz.”

Grev yapan hekimlere soruşturma, ASM’lere sınıf düşürme cezası

Bu talepleri öne süren hekimler, geçtiğimiz haftalarda ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Şanlıurfa’da da yüzlerce hekim aynı taleplerle greve giderek iş bıraktı. Ancak Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün iş bırakma eylemlerinin gerçekleştiği günlerde denetime çıkarak hekimler hakkında soruşturma başlattığı iddia edildi. Akçakale, Birecik ve Suruç gibi ilçelerde bulunan aile sağlığı merkezlerine de sınıftan düşürme cezaları verildiği öne sürüldü.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptılar

Soruşturma ve sınıf düşürme cezalarına tepki gösteren hekimler Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Bu taleplerin karşılanması adına tüm ülke çapında yapılan eylemler eş zamanlı olarak Urfa’da da yapıldı” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İş bırakma anayasal bir hak olup ortada yasadışı bir durum bulunmamasına rağmen, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından o günlerde denetimler yapıldı ve hukuksuz bir şekilde soruşturmalar açıldı. Yapılanların hukuksuz olduğu uyarılarımıza rağmen, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Başkanlığı bu uygulamalara devam etti. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Suruç, Akçakale, Birecik gibi ilçelerimizde, hiçbir ilde uygulanmamış sınıftan düşürme cezaları verildi. Bu cezaları asla kabul etmediğimizi bir kez daha buradan müdürlük önünden haykırıyoruz ve sormak istiyoruz.”