Şanlıurfa'da 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması: Kabul etmiyoruz

TAKİP ET

Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ayrıldığı İstanbul Sözleşmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Şanlıurfa Baro binası önünde toplanan Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden ayrılmasını eleştirdi. ‘İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz’ yazılı pankart açan avukatlar adına açıklama yapan Nahide Polat Aslan, “İstanbul Sözleşmesi, kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayalı uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmaya dayanan bir sözleşmedir” dedi.

“Kadınların can güvenliğini sağlamak, kadın mücadelesinin kazanımlarını geliştirmek, eşit ve adil bir toplum kurgulamak siyasi iktidarların sorumluluğundadır” diyen Aslan, şunları kaydetti: “Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet ülkemizin ve tüm dünyanın en önemli meselelerinden biri iken, şiddetle mücadelenin hukuki temellerini zayıflatacak, şiddet eylemlerinin faillerini psikolojik olarak cesaretlendirecek, mağdurlarına ise korunmasızlık hissi verecek bu çekilme insan haklarının etkin biçimde korunması açısından da büyük bir sorun teşkil etmektedir.

Kadın kazanımlarını geri götürecek, kadının insan haklarının ihlaline yol açacak, kadını özgür birey olmaktan uzaklaştırıp ayrımcılığa muhatap hale getirecek, kadının kazanılmış yasal haklarını zedeleyecek hiç bir girişimi kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesini kendisine bir tehdit olarak gören siyasi iktidarın baskıcı ve ataerkil isteklerine teslim olmayacağız. Meşruiyeti bulunmayan bu kararı tanımıyoruz, tanımayacağız. Sözleşmeden çekilmeyi asla ve asla kabul etmiyoruz. Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak hukuksuz bir şekilde alınan fesih kararından ivedilikle dönülmesi gerektiğini, kadın hak ve mücadelesinin birer parçası olan İstanbul Sözleşmesini savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Açıklamaya erkek avukatlar da destek verdi.