Şanlıurfa'da sayıları giderek artıyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da sayıları giderek artıyor!

Bu yıl yağışların oldukça az olmasından dolayı Şanlıurfa’da tarımsal alanda ciddi zararlara neden oldu. Çiftçi bu zarar karşısında kara kara düşünürken bir de ‘dip kurdu’ diye bir sorunla karşı karşıya kaldı. Bu dip kurdu ağaçların köklerinden başlayarak ağacı kurutmaya başlıyor. Fıstık üretici çiftçilerin en çok muzdarip olduğu sorunlardan biri olan dip kurdu ile mücadele profesyonellik istiyor.

ARAŞTIRMALAR SONUCU FAYDA GÖRDÜK

Konuyla ilgili çiftçilere tavsiyelerde bulunan Muhittin Çoban, “Çiftçilerimizin emeğinin boşa gitmemesi için yaptığımız bazı araştırmalar neticesinde bazı sonuçlar elde ettik. Bu sonuçlardan kendi adıma çok fayda gördüm. Umarım çiftçi kardeşlerimiz de bu tavsiyelerden faydalanıp emeklerinin heba olmasının önüne geçerler. Allah kimsesinin emeğini boşa çıkarmasın” dedi.

BÖCEK LARVASINDAN TÜREMEYE BAŞLIYOR

Dip kurdunun larva ve kurt dönemlerinin olduğunu belirten Çoban, “Dip kurdu yani diğer ismiyle capnodis; Çiftçilerimiz özellikle fıstık bahçelerini sürerken kök bölgelerine yakın sürüm gerçekleştiriyor. Bu da bazen ağacın yara almasına neden oluyor. Ergin olan böcek kök kısmına ve kabuk altına yumurtalarını bırakıyor. Bu larvalar yumurtalardan çıkınca kökte veya gövdede zayıf buldukları yerden ağacın gövdesine giriyor. Bu yolla ağacı öldürmeye başlıyor.” diye konuştu.

AŞAMALI MÜCADELE YAPILIR

Dip kurdu ile mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini de belirten Çoban, “Erginle mücadele ve dip kurduyla mücadele diye iki aşamalı mücadele yapılır. Erginle mücadele baharla birlikte ilaçla uzak tutulabilir ve olanlar imha edilir. Larva dönemi ise ilaçlama ile mücadele yapılır. Dipkurdu ile mücadele edebilmek için erken teşhisin önemi büyük, kanser gibi düşünün ne kadar erken teşhisi koyarsanız ağacın kurtulma şansı artar.” şeklinde konuştu.

DİP KURDUNUN OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ

Ağaçta dip kurdunun olup olmadığını anlamanın püf noktalarının da anlatan Çoban, “Ağaçlar sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Baktınız ağaçta durgunluk, sararma, yaprak dökme veya meyveleri ve yaprakları küçük kaldı o zaman kurdu vardır. Kesin gelişimi filan durmuş ağacın kökünü yarım metre kadar açın ve keskin bir şeyle kontrol edin koyulaşmış gövde tozu bulursunuz. Bu dip kurdu var demektir.” ifadelerini kullandı.