Şanlıurfa'da tarıma elverişsiz alanlarda yetiştiriliyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, bölge çiftçisine örnek olacağı konuşulan bir projeye imza attı. Proje kapsamında tarıma elverişsiz 22 dekarlık alana lavanta bitkisi yetiştirilmeye başlandı. 200 kilogram lavantadan elde edilen 10 kilogram uçucu yağın 500 dolara satıldığını söyleyen Doç. Dr. Hüseyin Arslan, 'Bu gelir, kıraç ve yamaç arazilere sahip aile işletmesi olarak üretim yapan üreticiler için oldukça tatminkâr bir gelir' diye konuştu.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından, Şanlıurfa’da lavanta tarımında uygun tür ve azotlu gübrelemenin verim ve kalite üzerindeki etkisinin belirlenmesi için başlatılan proje kapsamında önemli bir tıbbi ve aromatik bitki olan Lavanta bitkisi yetiştirilmeye başlandı.



Osmanbey Yerleşkesinde Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle yürütülen proje ile 22 dekar alana 72 bin adet lavanta fidesi dikildi. İki farklı lavanta çeşidi üzerinde ekimi yapılan lavanta bahçesi sayesinde, kaliteyi önemli derecede etkileyen uçucu yağ oran ve verimi ile uçucu yağın içeriği gibi özellikler incelenerek bölgeye ekonomik anlamda kazanç sağlanması hedefleniyor.



Lavanta bitkisi ekim çalışması, demostratif amacı doğrultusunda hem çiftçiler hem de ziraat fakültesi öğrencileri için büyük bir fırsat oluşturdu. 

Projeyle ilgili konuşan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Arslan “Lavanta fidelerimiz erken ilkbaharda sürgünler vererek gelişmeye başladı. Çok yıllık olan lavanta bitkisi, ilk iki yıl çiçek vermesine rağmen ekonomik verimleri ancak üçüncü yıldan itibaren alınmaktadır.  Lavanta iyi bakım şartlarında 30 yıl rahatlıkla ürün vermektedir” dedi.



İthalatın azaltılmasına katkı sağlanacak

“Kurak ve sıcak koşullara dayanıklı olan lavanta, tarla tarımı için uygun olmayan alanların değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir bitkidir” diyen Arslan, şöyle devam etti: Özellikle küçük toprak alanına sahip, aile işletmeleri için birim alandan getirisi yüksek alternatif bir bitki olarak değerlendirilebilir.Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sulanamayan yamaç ve kıraç arazilerde rahatlıkla yetişebilen lavanta, bölge üreticileri için hem alternatif bir ürün olacak hem de Türkiye’nin yıllık yaklaşık 300 bin dolarlık lavanta uçucu yağı ithalatının azaltılmasına katkı sağlanacaktır. Hatta üretim alanlarının artması durumunda yurt dışına ihracatı bile söz konusu olacaktır.”

Lavanta ne için kullanılıyor?

Lavantanın birçok özelliğinden dolayı geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Arslan, “Güzel kokusu nedeni ile parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra, sinir yatıştırıcı ve ağrı giderici özelliklerinden dolayı ilaç sanayinde de geniş ölçüde kullanılmaktadır. Lavanta bitkisi halk arasında kurutulmuş hali genellikle stres, huzursuzluk, tükenmişlik durumları ve uykusuzluk için kullanılır” diye konuştu.

10 kilo uçucu yağ 500 dolar

Bir dekarlık alandan ortalama 100 ile 400 kilogram lavanta çiçeği elde edilebildiğini söyleyen Arslan, “Kuru lavanta çiçeğinin yüzde 5’ini uçucu yağı oluşturmaktadır. Bir kg lavanta uçucu yağının ithal fiyatı ortalama 50 dolardır. Bir dekar alanın ortalama çiçek verimi 200 kg hesaplanırsa ve yüzde 5’i uçucu yağ olarak düşünüldüğünde, toplam 10 kg lavanta uçucu yağı elde edilecek demektir. 10 kg uçucu yağın toplam geliri 500 dolar olmaktadır. Bugünkü kur üzerinden hesaplandığında yaklaşık 8 bin TL’ye tekabül etmektedir. Bu gelir, kıraç ve yamaç arazilere sahip aile işletmesi olarak üretim yapan üreticiler için oldukça tatminkâr bir gelirdir” ifadelerini kullandı.