Şanlıurfa'da üretici yaşamın ilk izleri! Gürcütepe kazıları 

TAKİP ET

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentin önemli tarihi yerlerini sosyal medya hesabı üzerinden her haftasonu paylaşımlarda bulunarak tanıtmaya devam ediyor.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentin önemli tarihi yerlerini sosyal medya hesabı üzerinden her haftasonu paylaşımlarda bulunarak tanıtmaya devam ediyor. 23 Mart Cumartesi (Bugün) ise Gürcütepe kazıları hakkına açıklama yaptı. 

Vali Şıldak, bugünkü paylaşımında, Şanlıurfa’nın Konuklu Mahallesinde, Akçakale yolu üzerinde yer alan Gürcütepe kazıları hakkında bilgi verdi. 

Gürcütepe kazıları Şanlıurfa’nın 10 bin yıllık köy yaşantısının ilk kanıtlarını sunuyor.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Gürcütepe kazıları hakkında yapmış olduğu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:  

“Şanlıurfa’da üretici yaşamın ilk izleri… Gürcütepe

Yerleşik hayatın ileri aşamalarını temsil eden Gürcütepe, avcı toplayıcı yaşamdan besin üretimine geçişin en eski izlerini barındırıyor.

Harran Ovası’nın kenarına kurulan Gürcütepe, günümüzde Konuklu mahallesinde, Akçakale yolu üzerinde yer alıyor. 

Gürcütepe kazıları Şanlıurfa’nın 10 bin yıllık köy yaşantısının ilk kanıtlarını sunuyor.

Taş Tepeler Projesi kapsamında arkeolojik araştırmalar yapılan Gürcütepe, dokuz hektarlık bir alanı kaplayan birden fazla höyükten oluşuyor. Açığa çıkarılan kerpiç yapılar bölgedeki ilk kerpiç mimarinin örneklerini oluşturuyor. 

Konutlar ve çevresindeki açık alanlarla gerçek bir tarih öncesi köy görüntüsünü yansıtan yerleşmede günlük kullanım eşyalarının yanı sıra bu yerleşmeye özgü kilden yapılmış kadın heykelcikleri dikkat çekiyor.”
 

şanlıurfa tarih gürcütepe kültür sanat