Şanlıurfa'da yaşanan kuraklık rekolteyi etkileyecek

TAKİP ET

Türkiye'de önemli bir hububat üreticisi olan Şanlıurfa'da son 3 yılda yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle yeteri düzeyde verim alınamıyor.

GAP VE TARIM -  Türkiye’de önemli bir hububat üreticisi olan Şanlıurfa’da son 3 yılda yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle yeteri düzeyde verim alınamıyor. Yaşanan kuraklığa ve buna bağlı olarak düşen üretim miktarını değerlendiren İYİ Parti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kırsal Kalkınma Başkanı Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, rekolte kaybına dikkat çekti.

Son yağışlar umutlandırdı

Kuraklıktan kaynaklı yaşanan endişe son yağışlar ile bir nebze de olsa dindi ancak yağışların miktarı hala çok yetersiz. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İYİ Parti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kırsal Kalkınma Başkanı Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, “Türkiye’nin Hububat üretiminde önemli bir paya sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçiler tedirgin. Son 3 yıldır ciddi bir Kuraklık yaşıyoruz.” dedi.

Berivan Gökoğlu Yıldızsoy Urfa'da İYİ Parti'yi sırtlıyor

“Türkiye’de buğday üretimin yüzde 5.8’nin yapıldığı Şanlıurfa’da 2023 Ocak’ın ayının sonuna gelinmesine rağmen yağışların yeterli olmadı.” diyen Berivan Gökoğlu, “Türkiye’nin Hububat üretiminde önemli bir paya sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçiler tedirgin. Son 3 yıldır ciddi bir Kuraklık yaşıyoruz.” diye konuştu.

Ekim ayında yağışların çok yetersiz olduğunu dikkat çeken Gökoğlu şunları söyledi:

“Özellikle Şanlıurfa’da ekim ayında toprağa 1.4 kilogram yağış düştü. Bu Kasımda 81 kilogram aralıkta ise 51 kilogram oldu. Bu yıl Şanlıurfa’da 3 milyon dönüm araziye buğday, 1.5 milyon dönüm araziye mercimek, 900 bin dönüm araziye ise arpa ekildi. Az yağış olmasına rağmen çimlenme oluştu. Yer yer sık olmasa da, önümüzdeki günlerde bunların boy vermesi ve tanelenmesi için yağış gerekiyor 

Rekolte kaybına dikkat çekti

Özellikle bölgemizde erkenden havalar ısınıyor. Havalar ısınmadan beklediğimiz yağışlar gerekli. Yoksa bitkiler yeterli gelişimi sağlayamaz. Yağışsız günlerin bu şekilde devam etmesi halinde rekolte kaybı yüzde 60-80 ulaşabilir.

İYİ Partili Berivan Gökoğlu, kadın gezetecileri ağırladı

Çiftçi sulama yapmaya çalışsa da girdi maliyeti yüksek olması Elektik su giderlerini minimize etmek için yağışları bekleyecek, rekolte yine düşük kalacak. Rekoltenin düşük kalması da market raflarında yüksek fiyat demektir. Temel gıdamız olan ekmeğin üreticiye pahalı mal olmasından dolayı, halka satış fiyatlarının artması sonucunu doğuracak.”

İYİ Partili Berivan Gökoğlu, kadın gezetecileri ağırladı

Kuraklık Fırat'ı vurdu! Çekilen suların yeri tarla oldu

berivan gokoglu tarım haberleri sanliurfa haberleri kuraklık