Şanlıurfa göç idaresindeki usulsüzlük iddiaları meclise taşındı

TAKİP ET

Şanlıurfa İl Göç İdaresindeki usulsüzlük iddiaları meclise taşındı. Kamu düzeni açısından tehdit oluşturan yabancı uyruklu bir kişinin kapalı olan kimliği kurum müdürü tarafından açılarak aktifleştirildiği iddia edilirken, kurum çalışanı bir kişinin hesabına ise yabancı yine yabancı uyruklu bir başka kişi tarafından para aktarıldığı belirtiliyor. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, iddiaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Kurum personelinin hesabına yabancı uyruklu bir kişi tarafından para aktarıldı. İddiaların gündeme gelmesinden sonra aynı hesaba 8 bin dolar daha gönderildiği ortaya çıktı. Kamu düzeni açısından tehdit oluşturanlar listesinde yer alan Haris Mahmud adındaki bir kişinin kapalı olan kimliği, kurum müdürü tarafından açılıp aktifleştirildi. Kurum yetkilileri, söz konusu iddiaların içerden sızdırıldığını söyleyerek bu kişi ya da kişilerin kim olduğunu araştırıyor.

Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürlüğüyle ilgili ortaya atılan bu iddialar, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşındı. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, iddiaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Kurum çalışanının hesabına 11 bin dolar para aktarılmış

TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde “Şanlıurfa İl Göç İdaresi’nde çalışan İhsan Altun’un hesabına yabancı uyruklu Mahmut Bunni tarafından 3 bin dolar aktarılmasının gündem olmasının ardından aynı hesaba 8 bin dolar daha EFT yapıldığı ortaya çıktı” diyen Sürücü, şu ifadelere yer verdi:

“Ayrıca İl Göç İdaresi'nde çalışanlara, Altun’un hesabına 3 bin dolar yatırıldığına dair haberlerin çıkmasından sonra mobbing uygulanmaya başlandı. Göç İdaresi yetkilileri, söz konusu EFT’lerin içerden ‘sızdırıldığını’ söyleyerek bu kişi veya kişilerin kim olduğunu araştırıyor.”

“Mahkeme kararıyla mümkünken kurum müdürü yaptı”  

Önergesinde “Haris Mahmud adındaki bir kişi ‘kamu düzeni açısından tehdit oluşturanlar’ listesinde yer almasına rağmen bu kişinin kapalı olan kimliği kurum müdürü Fatih Işık tarafından açılıp aktifleştiriliyor” bilgisine yer veren Sürücü, “Mahmud’un kimliğinin aktif hale getirilmesi ancak mahkeme kararıyla mümkünken müdürlük “Yapılan işlem mevzuata aykırı değildir” açıklaması yaptı. Fakat Mahmud hakkında bu yönde herhangi bir mahkeme kararı da bulunmuyor” dedi.



Sürücü’nün, TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı önergesinde Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“1. İhsan Altun’un ve müdürlerinin geriye dönük hesap bilgileri incelenecek midir? 

2. Şanlıurfa İl Göç İdaresinde soruşturma başlatılacak mıdır? 

3. İsmi geçen yabacı uyruklu şahıslara ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır? 

4. Geriye dönük verilen kimlikler hakkında inceleme başlatılacak mıdır? 

5. Konu hakkında kamuoyuna bir açıklama da bulunacak mısınız?”