Şanlıurfa HDP'den deprem değerlendirmesi

TAKİP ET

Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa İl Başkanlığı, düzenlediği basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan deprem sürecinde yapılan çalışmaları değerlendirdi.

ŞANLIURFA- Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa İl Başkanlığı, düzenlediği basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan deprem sürecinde yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Yapılan basın açıklamasında HDP İl Eşbaşkanları Ahmet Atış, Aliye Kızıldamar ve partililer katıldı. Deprem sürecinde parti olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirilen toplantıda iktidarın depremzedeleri yalnız bırakıldığı iddia edildi.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, “6 Şubat 2023'ten bu yana 22 günlük bir süreç. Bu süreçte aslında Urfa halkı olarak o dayanışma ruhu ile beraber bölgede; Adıyaman, Hatay ve Maraş illerinde felaketin en büyük yaşandığı illerde bir dayanışma ruhu gerçekleşti ve orada bu dayanışma ruhunu açığa çıkardı.” dedi.

'Helallik istenmesi için yüz gerek'

Hükümete sert eleştirilerde bulunan Eşbaşkan Atış, “Bu süreçte bu ülkeyi yöneten AKP Genel Başkanı 3 günlük bir süreçte geç kalındı, bunu yetersiz kaldıklarını söyledi ve helallik istedi. O görüntülere bakıldığı takdirde emin olun ki helallik istenmesi için yüz olması gerekmektedir. 

Ağır bir tabloydu bu, bir vahşet yaşandı. Bir doğal afetin bir felakete dönüştü. Merkezi hükümet yani her şeyi kendisine merkezileştirerek bir doğal afeti felakete dönüşürdü. Bununla ilgili o bölgede danışma içerisinde olan ve kriz masası ve o yardımlaşmaları engellemek adına adeta kolluk ve iktidar seferber oldu” diye konuştu.

Hükümeti istifaya davet etti

Hükümeti istifaya davet eden Başkan Atış, “İstifa da bir hizmettir aslında. Bu hizmeti bu halka çok görmeyin istifa edin. Bu kadar basiretsiz bir yönetim anlayışı dünyanın hiçbir yerinde. 3-5 müteahhiti tutuklayarak sorumluluktan kaçacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Çevre Ve Şehircilik Bakanı başta olmak üzere, belediye başkanları başta olmak, üzere o alanları rant alanına çevirenler başta olmak üzere bu ülkenin Cumhurbaşkanı başta olmak üzere er geç bunun hesabını bu halka verecekler.” şeklinde konuştu.

'Siyasi enkaz altında kaldı'

Eşbaşkan Ahmet Atış'ın ardından söz lan Eşbaşkan Aliye Kızıldamar ise şunları söyledi:

"Maalesef arka arkaya iki büyük deprem yaşandı. Bu deprem ilimizin de o içinde olduğu 10 ili çok derinden sarstı. Depremler, seller ve heyelanlar, bunlar doğa olaylardır. Her zaman olacaktır. Binlerce yıldır, milyonlarca yıldır, oluyor bunlar doğaldır; doğal olmayan şey bu doğal olayların insanlar açısından mevcut sistem tarafından ve sistemi yönetenler tarafından adeta bir kriz haline getirilmesi adeta bir enkaza dönüşmüş olması aslında. Olumsuz yönde etkilemiştir. Yoksa depremler olur, bugün aslında ülke olarak bir deprem enkazı altında kalmadık, siyasi enkaz altında kaldık.

Çünkü ülkeler, ülkeleri yönetenler ve sorumlu olanlar bu tür doğal afetler öncesi ne yaparlar; önlem alırlar. Bugün doğal afetler olduktan sonrası içinde hazırlık yaparlar. İlimizin de içinde olduğu birçok ilde aslında afat ve kızıl ve koordinasyonu vardır. Hiçbirisi sahada göremedik bir yalana çıktılarsa sayın cumhurbaşkanının dediği gibi iki gün üç gün geç geldiler cumhurbaşkanının Maraş’ta biz iki üç gün geç geldik demese bunun itirafıdır”


şanlıurfa HDP siyaset