Şanlıurfa'nın gümrük sorunu bakana soruldu

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, oyuncak ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren esnaf ile sanayicilerin sorunlarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a sordu. Aydınlık, meclise sunduğu soru önergesinde 'Oyuncak ve tekstil alanında faaliyet gösteren esnaf ve sanayicilerimiz de Mersin, İskenderun veya Gaziantep'e gitmek zorunda kalıyor çünkü ilgili ihtisas gümrükleri Şanlıurfa'da yok. Bu sorunun bir an önce halledilmesi gerekiyor' dedi.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, oyuncak ve tekstil sektöründeki sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı. 

“ESNAFIMIZ YORULDU”

Meclise sunduğu soru önergesinde “Şanlıurfa her konuda olduğu gibi çevre illerden geride kalmaya, ihtiyaç halinde çevre illere, ilçelere taşınmaya devam ediyor” diyen milletvekili Aydınlık, şu ifadelere yer verdi: “Esnafımız çevre illere gitmekten yoruldu. İhtiyaçlarını karşılamak için çevre illere gidip vakit harcamaktan, daha fazla maliyet yüklenmekten yoruldu. Sorunlarını dile getirmek ve çözüm bulmak için beni arayan esnaflarımız oldu, elbette ki elimizden geleni yapacağız.”

“ŞANLIURFA GERİDE KALMAYA DEVAM EDİYOR”

Şanlıurfa’da Oyuncak İhtisas Gümrüğü ile Tekstil İhtisas Gümrüğü bulunmadığına dikkat çeken Aydınlık, “Şanlıurfa her konuda olduğu gibi çevre illerden geride kalmaya, ihtiyaç halinde çevre illere, ilçelere taşınmaya devam ediyor. Oyuncak ve tekstil alanında faaliyet gösteren esnaf ve sanayicilerimiz de Mersin, İskenderun veya Gaziantep’e gitmek zorunda kalıyor çünkü ilgili ihtisas gümrükleri Şanlıurfa’da yok. Bu sorunun bir an önce halledilmesi gerekiyor” diyerek Ticaret Bakanlığı’nın gerekli adımları atmasını istedi.

Aydınlık’ın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesi şöyle:

“Sayın Bakan, ilimizde Oyuncak İhtisas Gümrüğü ve Tekstil İhtisas Gümrüğü’nün olmaması nedeniyle kentte oyuncak satışı yapan ve tekstil alanında faaliyet gösteren esnaf ve sanayicilerimiz ciddi anlamda sıkıntı çekiyorlar. Bu alanda faaliyet gösteren esnaf ve sanayicilerimiz tedariklerini Gaziantep, İskenderun ve Mersin’de bulunan gümrüklerden sağlamak zorunda kaldığından vakit kaybı, ekstra maliyet ve iş yerinin çalışma saatlerinde kapalı kalması gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. 

               

Bu bağlamda;

1) Yukarıda bahsetmiş olduğum Oyuncak İhtisas Gümrüğü ve Tekstil İhtisas Gümrüğü’nün Şanlıurfa’da da açılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

2) Bu konuda bakanlığınıza ya da il müdürlüğünüze gelen talepler var mıdır?

3) 11 Şubat 2021 tarihinde ilimize gerçekleştirmiş olduğunuz ziyarette yapılan toplantılar ve görüşmelerde bu iki ihtisas gümrüğü gündeme gelmiş midir?

4) Konuyla alakalı açıklamalarınız ve değerlendirmeleriniz nelerdir?”