Siverek Belediyesinde 'kadın' işlerine 'erkek' müdür

TAKİP ET

Şanlıurfa Siverek Belediyesinde 'müdürlüklerin sayısını azaltıyoruz' gerekçesiyle kapatılan Kadın ve Aile Müdürlüğüne bağlı birimlerin, başında bir erkek olan müdürlüğe bağlanması tepkileri de beraberinde getirdi. 'Kadınların taleplerini iletebilecekleri bir müdürlük yok' diyen muhalefet, kendisi de bir kadın olan Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak'tan kadın müdürlüğünün tekrar açılmasını istiyor. Ancak, defalarca söylenmesine rağmen henüz somut bir adım atılmadığı belirtiliyor.

Siverek Belediyesi’nde kapatılan kadın müdürlüğünün geri açılması gerektiğini savunan HDP’li meclis üyeleri, bu taleplerini önerge halinde meclise sundu. “Siverek Belediyesi Kadın Müdürlüğü neden kurulmak istenmiyor?” başlığıyla, Siverek Belediyesi Meclis Başkanlığına sunulan yazılı önergede ilginç ifadeler yer aldı.

Kadın belediye başkanı umutlandırdı ama…

Kadın müdürlüğünün daha önce AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla kapatıldığı hatırlatılan önergede, bu müdürlüğüne bağlı işlerin başında bir erkek olan Kültür Müdürlüğüne bağlandığı ifade edildi. “Siverek Belediyesi AKP meclis üyesi kadın, belediye başkanı olduktan sonra ilk icraat kapatılan müdürlüğü tekrar açılır dedik ama olmadı. Verdiğimiz önergeler ile tekrar açılmasını talep etmemize rağmen açılmadı” denildi.

“Kadın mı olmalıyız AK Partili mi?”

HDP’li meclis üyeleri Aysun Avcıkıran ile Mazlum Doğan Ayata’ın imzasını taşıyan önergede, kadın ve erkek eşitliği komisyonuna erkek birinin seçilmesine de tepki gösterilerek şöyle denildi: “Kadın ve erkek eşitliği komisyonuna AKP meclis üyelerinin oyları ile erkek meclis üyelerinin olduğu tek kadın meclis üyesi olarak kadın komisyonuna erkek meclis üyesinin seçilmesi bizleri şaşırttı mı? Tabi ki hayır. Biz şunu gördük, AKP’li değilsen kadın komisyonuna erkek seçilir. Kadın mı olmalıyız, AKP’li mi olmalıyız? AKP’li değilsen kadın olmuyorsun. HDP’li kadın meclis üyesi olarak 03.12.2020 tarihinden bugüne kadın belediye başkanı olmasına rağmen göstermelik kadın çalışmaları istemediğimizi, tüm kadınların bir tutularak bir an evvel kadın müdürlüğünün kurulmasını talep ediyoruz.”

Kadın meclis üyesinden tepki

Kadın müdürlüğünün istifa eden Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın döneminde, AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla kapandığını söyleyen Siverek Belediyesi’nin HDP’li meclis üyesi Aysun Avcıkıran, kadınlarla ilgili birimlerin, başında bir erkek olan Kültür Müdürlüğüne bağlanmasına tepki gösterdi. 

“Kadın müdürlüğüne gereksiz bakılıyordu sanki”

“Kadınların taleplerini iletebilecekleri ya da sorunlarını anlatabilecekleri bir müdürlük yok” diyen Avcıkıran, şöyle konuştu: “Müdürlük sayısının azaltılacağı gerekçesiyle kadın müdürlüğünü kapattılar. Kadın birimi erkek müdür olan kültür müdürlüğüne bağlandı. 2020’nin Aralık ayında kendisi de kadın olan Ayşe hanım belediye başkanı olunca, kadın müdürlüğü tekrar açılır diye düşündük. Sonraki meclis toplantılarında birden çok kadın müdürlüğü açılsın diye önerge verdik. Müdürlük açılacak denildi ama aradan bir buçuk seneye yakın zaman geçti ve kadın müdürlüğü halen açılmadı. Gerekçe müdürlük sayısının azaltılmasıydı ama sonradan kurulan yeni müdürlükler oldu. Tutmayınca da tekrar kapatıldı. Aslında kadın müdürlüğüne gereksiz gözüyle bakılıyordu sanki.”

“Kadın komisyonuna kadın başkan olması gerekiyor”

Siverek Belediye Meclisi’nin kadın meclis üyesi Avcıkıran’ın tepki gösterdiği bir diğer konu ise kadın erkek eşitliği komisyonuna erkek bir ismin başkan seçilmesi. “Siverek Belediyesi kadın erkek eşitliği komisyonuna daha önce Ayşe Çakmak hanım komisyon başkanlığı yapıyordu. Çünkü kadın komisyonuna kadın başkan olması gerekiyor deniliyordu” şeklinde konuşan Avcıkıran, şunları söyledi: “Ayşe hanım belediye başkanı olunca kadın komisyonundaki tek kadın olarak aday oldum. Ancak erkek AKP’li meclis üyesi de aday olarak oy çokluğu ile komisyon başkanı oldu. Şunu gördüm, erkek ya da kadın bizden değilse hangi komisyon olursa olsun başkanlık edemez. Kadın müdürlüğü de kurulmaz, kadın komisyonuna erkek başkan da olur.  Kadın birimlerinin ziyaret edildiği, kadınlarla görüşüldüğü, kadın çalışmalarının yapıldığı komisyon başkanı şu an bir erkek! Şu aklımıza geliyor; kadın olmak değil, bu durumda onların yandaşı ve yanlısı olmak lazımmış.”