Stoksuz e-ticaret, dropshipping midir? Nasıl yapılır?

TAKİP ET

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapacak olan işletmeler ürün stoğu yaparak ya da farklı tedarikçiler ile anlaşarak stoksuz bir şekilde satış yapabilmektedir. Bu noktada her e-ticaret firmasının bir internet sitesine ihtiyacının bulunduğunu söylemek mümkündür. Genellikle satış yöntemine göre markaların ihtiyaç duyacağı e-ticaret sitesi özellikleri de farklılık göstermektedir.

Çoğu zaman stoksuz satış yapacak markaların daha basit özellikli e-ticaret sitelerine ihtiyaç duyduğu kabul edilir. Günümüzde stoksuz satış ve dropshipping hakkında araştırmalar yapan kişilerin ise bu iki kavramı yakından anlamak istediği bilinir. Çünkü markalar ihtiyaçlarını en iyi şekilde tespit etmek ve buna uygun hareket etmek istemektedir.

Stoksuz E-ticaret, Dropshipping midir ve Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere stoksuz e-ticaret ve nasıl stoksuz e-ticaret yapılabileceği hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Stoksuz e-ticaret nedir?

Stoksuz ticaret yani bildiğiniz bir diğer adı ile dropshipping, internetten ürün ve hizmet satışı yapacak olan markaların belirli tedarikçiler ile anlaşarak satış yaptığı yönteme verilen isimdir. Dropshipping iş modelinde markalar tedarikçilerden XML alır ve bu XML’leri sitelerine entegre ederek ürün ve ürünlere ait bilgileri kendi sitelerinde gösterir. 

Böylece markalar herhangi bir stok maliyeti harcamadan e-ticaret yapmaya başlayabilir. Peki dropshipping nasıl yapılır, gelin hep beraber göz atalım.

İş planınızı hazırlayın

Stoksuz e-ticaret yapmak için en gerekli olan şeylerden birisi iş planıdır. İş planları markaların her e-ticaret sürecini planladıkları plana verilen isimdir. Genellikle bu plan içerisinde sektör seçimi, ürünler, site kurulumu, site tasarımı, riskler, avantajlar ve dezavantajlar hakkında da birçok bilgi bulunmaktadır.

Kısacası iş planları markalara e-ticaret yaparken bir rehber niteliğindeki planlardır. Bu nedenle stoksuz e-ticaret yapmak isteyen her markanın ilk olarak bir iş planı hazırlaması gerekir.

Şirket kurun

Stoksuz e-ticaret yapmak için bir şirket kurmanız da gerekmektedir. Çünkü internetten satılan her ürün ve hizmet için fatura kesme ve kesilen faturalardan çıkan vergileri ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu noktada çoğu marka şahıs, anonim ve limited şirket türlerinden birisini seçerek hareket etmektedir. Sizler de bu şirket türlerini araştırabilir ve kuruluş yaparak stoksuz e-ticaretteki engellerden kurtulabilirsiniz.

Tedarikçi ile anlaşın

Stoksuz e-ticaret yapmak isteyen herkesin bir dropshipping tedarikçisi ile çalışması gerekmektedir. Bu çalışmanın öncesinde de dropshipping yapacak olan markaların tedarikçi seçimi ve tedarikçi anlaşması yapması gerekir. 

Genellikle markalar tedarikçi seçimi yaparken:

●    Ürünler

●    Ürün çeşitliliği 

●    Ürün stokları

●    Teknolojiye olan yatkınlık

●    E-ticarete olan yatkınlık 

●    Anlaşma koşulları

Gibi unsurları göz önünde bulundurarak dropshipping tedarikçi anlaşması yapmaktadır. Bu anlaşmamaların bazıları ücretli bir şekilde yapılırken bazıları ise ücretsiz yapılmaktadır. Sizler de dropshipping yapmak istiyorsanız öncesinde bir tedarikçi bulmalı ve anlaşma yapmalısınız.

E-ticaret sitenizi kurun

Stoksuz e-ticaret yapmak isteyen her markanın ürünlerini sergileyeceği bir e-ticaret sitesine ihtiyacı vardır. Genellikle bu noktada markalar belirli yöntemler ile sitelerini kurmaktadır. Site yazdırma, açık kaynaklı yazılım ve hazır e-ticaret paketleri e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin tercih edebileceği yöntemlerdir.

Çoğu zaman e-ticaret yapmak isteyen kişiler maliyetlerini azaltmak için stoksuz e-ticarete yönelmektedir. Bu nedenle site kurma yöntemini seçerken de markaların maliyet düşürmeye çalışması gerekir. Bu yüzden stoksuz e-ticaret yapacak olan her markanın hazır e-ticaret paketlerini seçmesi önemlidir. Çünkü hazır e-ticaret paketleri markaların dropshipping yapmasına olanak sağlayan özellikleri barındırmaktadır.

Sitenizi tasarlayın

Ticimax gibi hazır e-ticaret paketlerinden birisini aldıktan sonra dropshipping yapmak için site tasarımı yapmaya da önem vermeniz gerekir. Çünkü iyi tasarlanmamış bir e-ticaret sitesi müşterilere güven vermez ve bu da e-ticarette başarısız olmanıza neden olur.

Bu yüzden dropshippingde site tasarımı yapmak oldukça önemlidir ve site tasarım sürecinde markaların responsive temalar kullanmaya özen göstermesi gerekir. Böylece her cihazda çalışabilen bir e-ticaret sitesi tasarlayabilir ve dropshipping ile ürünlerinizi daha kolay satabilirsiniz.

Ürünlerinizi pazarlayın

Stoksuz e-ticaret yapmak için sitenizi kurduktan sonra ürün ve hizmet pazarlaması yapmanız gerekir. Çünkü pazarlama sayesinde markalar hedef kitlelerine ulaşır ve satışlarını arttırır. Sosyal medya pazarlaması, seo çalışmaları, Influencer marketing, arama motoru reklamcılığı gibi yöntemler bu noktada tercih edilen pazarlama yöntemleri olarak bilinir. Sizler de bu yöntemleri kullanabilirsiniz. 

Ticimax ile dropshipping yapın

Stoksuz e-ticaret yapmak için ihtiyaçlarınız göz önünde bulundurularak tasarlanan Ticimax e-ticaret paketleri ile sizler de dropshipping yapabilirsiniz. Dropshipping için ister kendi XML’inizi entegre ettirebilir isterseniz de Ticimax tedarikçi entegrasyonlarından birisini seçerek e-ticarete başlayabilirsiniz.

Ticimax demo talep formunu doldurarak e-ticaret alt yapılarını 15 gün boyunca deneyebilir ve deneme süresinin ardından e-ticarette Ticimax ile doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Instagram, Youtube, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından takip edebilir ve e-ticaret ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.