Sürücü: Çiftçiye tarımı terk etmekten başka çare kalmıyor

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, GAP Projesinin tamamlanamaması nedeniyle çiftçinin kendi imkanlarıyla ulaştığı suyun, elektrik şirketine borcunu ödeyemediği için kesildiğini söyledi. Bu durumun üretimi sekteye uğrattığını belirten Sürücü, 'Urfa çiftçisine tarımı terk etmekten başka bir çare kalmıyor' diye konuştu.

“Suya erişimi kendi imkânıyla sağlayan çiftçi tarımsal üretim yapmak için adeta elektrik şirketleriyle büyük bir mücadele vermek zorunda kalıyor. Elektrik borcu yüzünden borçlandırılan çiftçi, borcunu ödemek için tarımsal üretim yapmak zorunda fakat borcunu ödeyemediği için DEDAŞ geliyor elektriği kesiyor, trafoyu söküyor.”

“GAP’ın tamamlanmaması mağdur ediyor” 

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa’da sulama sorunu ve Bozova Merkez Sulama Birliğinin çürümeye bırakılmasını meclis gündemine taşıdı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında konuşan Sürücü, “Urfa’da uzun yıllardır tamamlanmayan GAP sebebiyle çok ciddi bir sulama sorunu mevcuttur. Çünkü GAP, özellikle sulama kanalları ve sulama birlikleri açısından nitelikli hale getirilemedi ve GAP kapsama alanındaki halk, ciddi mağduriyetler yaşamaya devam ediyor” dedi.
 
“Elektriğin kesilmesi üretimi durduruyor”

Kendi imkanlarıyla suya erişen çiftçinin elektrik borcunu ödeyemediği, elektriğin kesilmesi sonucu da tarımsal üretimin gerçekleşmediğini söyleyen Sürücü, şöyle devam etti: “Örneğin, suya erişimi kendi imkanıyla sağlayan çiftçi tarımsal üretim yapmak için adeta elektrik şirketleriyle büyük bir mücadele vermek zorunda kalıyor. Elektrik borcu yüzünden borçlandırılan çiftçi borcunu ödemek için tarımsal üretim yapmak zorunda fakat borcunu ödeyemediği için DEDAŞ geliyor elektriği kesiyor, trafoyu söküyor. Böylece tarımsal üretim gerçekleşemiyor. Bu sebeple de hem çiftçi borcunu ödeyemiyor hem de dünyamız buğday krizi başta olmak üzere gıda krizi yaşarken, Urfa çiftçisine tarımı terk etmekten başka bir çare kalmıyor. Dünya sadece buğday krizi yaşamıyor, ciddi bir iklim krizi de yaşıyor. Çok sert kuraklıklar ve iklim dengesizlikleri kapıda.”
 
“Sulama tesisi 8 yıldır çürümeye terk edilmiş”

Ortaya çıkan sorunlara rağmen Şanlıurfa’da sulama sorunu yaşandığını vurgulayan Sürücü, şunları söyledi: “Buna rağmen Urfa gibi yüksek sıcaklığı yaşayan bir kentte su kanalları, sulama birliklerinin idaresi kısacası sulama sorunu mevcut. Var olan sulama birlikleri dahi çürümeye terk edilmiştir. Örneğin pasif haldeki Bozova Merkez Sulama tesisi 8 yıldır çürümeye terk edildiği için binlerce dönüm alan sulanamamaktır. Sulama birliğinin çürümeye terk edilmesi, Bozova’da tarımsal faaliyetinde bu kararla engellendiği anlamına gelmektedir. Şu an Bozova’da Merkez Sulama Birliği’nin aktifleştirilmemiş olması, çölleşmeye terk edilen Bozova İlçesine olan maliyeti oldukça büyüktür. Çiftçi tarımsal üretim yapamadığı için, mazot, tarımsal ilaç, gübre vb. tarımsal üretimdeki girdileri tedarik eden Bozova’daki esnafı da böylesi bir ekonomik krizde ciddi etkilemektedir. Ve bu istihdamsızlığın oluşturulduğu Bozova’da, geçimini tarım işçiliği yaparak geçinen ailelerin de uzak kentlere göçünü mecbur kılıyor.
 
“Bozova’da binlerce dönüm verimli alan çölleşiyor”

Tarım ve Orman Bakanlığına seslenen Sürücü, “Tüm dünya tarımsal üretimin değerini anlarken, sizler uzak ülkelerden tarım ürün ithalatı yaparken, Bozova’da binlerce dönüm verimli alan çölleşiyor. 8 yıldır kapalı olan Bozova Merkez Sulama Birliği bir an önce yeniden aktifleştirilmeli ve Bozova’da hayat yeniden başlamalıdır. Biran önce zararların tespiti yapılıp, Bozova halkımıza gereken destek sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.