Tarım Bakanı: Türkiye su stresi altında bir ülke

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, İstanbul'da gerçekleştirilen "Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri" programına katıldı. Burada konuşan Bakan Kirişçi, 'Türkiye su stresi altında olan bir ülke. Ama 'Su stresi altındayız, su fakiri değiliz.' deyip bizim herhangi bir şekilde tabir yerindeyse böyle israfı görmezlikten, su kayıplarını görmezlikten gelemeyiz.' dedi.

GAP VE TARIM - Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, İstanbul'da gerçekleştirilen "Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri" programına katıldı. Burada konuşan Bakan Kirişçi, “Türkiye su stresi altında olan bir ülke. Ama 'Su stresi altındayız, su fakiri değiliz.' deyip bizim herhangi bir şekilde tabir yerindeyse böyle israfı görmezlikten, su kayıplarını görmezlikten gelemeyiz.” dedi.

Acil olarak su sorunu yaşayan şehirlerin olup olmadığına yönelik bir soruya cevap veren Bakan Kirişçi şunları dile getirdi:

"Türkiye su stresi altında olan bir ülke. Ama 'Su stresi altındayız, su fakiri değiliz.' deyip bizim herhangi bir şekilde tabir yerindeyse böyle israfı görmezlikten, su kayıplarını görmezlikten gelemeyiz. Mutlaka bu alanda hep birlikte 7'den 77'ye hepimizin adımlar atması lazım. 

Tarımsal sulama konusu Devlet Su İşleri olarak bizim görev alanımızda, yenilenmesi gereken kısımla ilgili çalışmalarımızı da büyük bir hızla sürdürüyoruz çünkü aslan payını su da tarım sektörü alıyor. Ama bir taraftan sanayi sektörü var, sanayinin de suyu tasarruflu kullanması, atık suyu yeniden kullanması, gri su dediğimiz suya ehemmiyet vermesi bunlar da önemli.

Şehirlerimizle ilgili uzun yıllardan beri yaptığımız çalışmalar var. 2020 yılında 81 ilimizin su ile ilgili planlamasını yaptık, 2022 yılında nüfusu 100 binden fazla olan ilçeler de il gibi, onlarla ilgili de planlamaları gerçekleştirdik, bu iş ve işlemler yürüyor. Farkındalık önemli, 7'den 77'ye herkesin kendi üzerine düşeni eksiksiz noksansız yapmalarını sağlamamız gerek."
 

su fakiri tarım bakanı vahit kirisci