Urfa çiftçisine üç farklı birlikten üç farklı ücret tarifesi uygulanıyor

TAKİP ET

Urfa çiftçisine üç farklı birlikten üç farklı ücret tarifesi uygulanıyor

Şanlıurfa’da tarımsal sulamada dönüm başına ne kadar ücret ödeneceği belli oldu. Ödenecek tutar çiftçilerin tepkisini çekti. GAP çiftçisinin kuraklıkla kıvrandığı bir dönemde sulama ücretlerinin fahiş fiyatlara çıkartılması çiftçilerin kent genelinde tepkisine neden oldu. Çiftçilerin bağlı olduğu Sulama Birlikleri arasındaki fiyat farkları ise çifte standartı gözler önüne serdi.

Bu çerçevede Şanlıurfa’nın Suruç İlçesindeki Sulama Birliği bir dönüm başına 250 ücret alırken Atatürk Sulama Birliği bir dönüm başına 290 TL ücret alacağını açıkladı. Tatarhöyük Sulama Birliğinin bir dönüm Sulama ücretinin ise 390 TL olması ise şaşkınlık yarattı. Çiftçiler eğer Buğday ekip, 2. ürünü de mısır ekerse dönüm başına 470 TL sulama ücreti ödeyecek.

Çiftçiler, Sulama Birliklerine tepki gösterince Sulama Birlikleri de dönüm başına sulama ücretlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla alındığını duyurdu. Fiyatların artmasında 2021 yılı elektrik dağıtım şirketinin yapmış olduğu zamları da adres gösteren Sulama Birlikleri çiftçilere birliğin işleyişinde aksaklıklar yaşanmaması ve çiftçilerimizin sorunsuz bir sezon geçire bilmeleri için ödemelerin son ödeme tarihine kadar yatırılmasını istedi.

Devlet Su İşlerine bağlı olarak çalışan Sulama Birliklerinin dönüm başı sulama ücretlerini açıkladığı yazıda ise şu ifadelere yer verildi;

Bakanlar Kurulu tarafından belirlen ücret tarifeleri doğrultusunda kurumuzun içinde bulunduğu guruba taban ve tavan fiyatlar baz alınarak ve 2021 yılı elektrik dağıtım şirketinin yapmış olduğu zamlar hesaplanarak birliğin işleyişinde aksaklıklar yaşanmaması ve çiftçilerimizin sorunsuz bir sezon geçirebilmeleri için;  2021 Sulama Sezonunda aşağıda belirtilen fiyatların uygulanacağı karara bağlanmıştır.”