Urfa'da fıstık aşılama sezonu devam ediyor

TAKİP ET

Türkiye'de en çok fıstık ağacına sahip şehir olan Şanlıurfa'da fıstık aşılama sezonu hummalı bir şekilde devam ediyor.

HABER MERKEZİ - ÖZEL HABER

Türkiye’de en çok fıstık ağacına sahip şehir olan Şanlıurfa’da fıstık aşılama sezonu hummalı bir şekilde devam ediyor.

Olgun ve meyve veren fıstık ağaçlarından alınan gözler, yabani ağaçlara aşılanıyor bu sayede yabani olan fıstık ağacı meyve verecek duruma getiriliyor. Yapılan bu uygulamaya aşılama deniyor. Aşılama çalışması haziran ayında başlıyor. 

Aşı ustaları bu ay içerisinde olgunlaşmış fıstık gözeneklerini T şeklinde profesyonelce açtıkları yarığa yerleştiriyor. Aşılama ustalarının bu çalışması genelde havanın serin olduğu saatlerde yapılarak ağacın gövdesinde açılan yarığın sakızlanmasının da önüne geçiliyor.

Yıllardır fıstık aşılama işi yapan Celal Ray, aşılama işlemi ile bir nevi yabani ağacın evcilleştirildiğini söyledi. Yaptıkları aşılama çalışması ile yabani ağacın meyve verecek duruma getirildiğini belirten aşı ustası Celal Ray, şunları söyledi:

Bahçe sahiplerine tavsiyelerde bulundu

“Beş yıldır aşı yapıyorum. Aşılamada yüzde 98 randıman alıyorum. Yani yaptığım aşılarımın yaklaşık yüzde 98’ü tutuyor. Bu başarının olması için de bazı etkenler vardır. Bu etkenlerden bazıları aşının yeteri olgunlukta ve tazelikte olması gerekiyor. Kullandığınız malzeme önemlidir. Örneğin kullandığımız ipin elastik olması gibi. 

Gözeneklerin büyük ve olgun olması çok önemlidir. Büyük dediğimiz 20 – 30 yıllık ağaçlardan alıyoruz bu aşıları. Hazır olan fidan aşılama yapıyoruz. Hazır olan fidanın temel özellikleri ise yeteri kalınlığa erişmesi gerekiyor. Aşı yaptıran bahçe sahiplerine en büyük tavsiyem aşının güzel ve taze olması şarttır. Kullanılan ip de bunun tutmasında önemlidir”

‘İnce tabakalı alanlardan uzak durun’

Kayalık alanlarda dikilen fıstık ağaçlarının yeteri verimi vermediğini de belirten aşı ustası Celal Ray, “Fıstık bahçesi sahiplerine tavsiyemiz; kayalık yani kıraç dediğimiz ince toprak tabakasına sahip alanlara fıstık bahçesi dikmesinler. Buralarda daha çok badem ve zeytine yönelsinler. Fıstık bu alanlarda gereken verimi vermez.” dedi.

fistk asilama antep fistik urfa fistik fistik haberleri