Urfa Gureğhi İstanbul'u fethetti

TAKİP ET

İstanbul'da düzenlenen Urfa Tanıtım Günlerinde yer alan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla alanda yerini alan Şanlıurfa Gureğh Çoban Köpekleri Derneği, Urfa Gureğh (Kurtboğan) Çoban Köpeklerinin tanıttı.

Urfa Gureğh Çoban Köpeği ile Urfa Tanıtım Günlerindeki yerini alan Şanlıurfa Gureğh Çoban Köpekleri Derneği Başkanı Yunus Emre Kılıç, Urfa Gureğh  Çoban Köpeği Poyraz ile tanıtım günlerine damga vurdu. Urfa Gureğh Çoban Köpeğini burada tanıtan Kılıç, Şanlıurfa’ya has olan çoban köpeğinin ırkının korunması gerektiğine dikkat çekti.

Büyükşehir belediyesine teşekkür etti

Gureğh Çoban Köpeğinin Şanlıurfa’da ağırlıklı olarak yaşadığına dikkat çeken Yunus Emre Kılıç, “Şanlıurfa Gureğh Çoban Köpekleri Derneği olarak daha önce Şanlıurfa’da düzenlenen tarım ve hayvancılık fuarlarında yer aldık. İlk defa bu köpeklerimiz Şanlıurfa dışında tanıtılıyor. Şanlıurfa’nın değerlerinden olan bu köpeklerimizin burada yer almasında katkısı olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeynel Abidin Beyazgül’e derneğimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Alanda ilgi odağı oldu

Urfa Tanıtım Günlerine damga vuran Urfa Gureğh Çoban Köpeği Poyraz, alanda ilgi odağı oldu. Alanı ziyarete gelen vatandaşlar fotoğraf çekmek için adeta birbiriyle yarıştı. Gureğh Çoban Köpeğinin bulunduğu standı Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeynel Abidin Beyazgül ve çok sayıda siyasi de ziyaret etti.

Gureğh Çoban Köpeği  nedir?

Şanlıurfa’nın binlerce yıllık geçmişinden bu yana insanlar ile yaşayan Gureğh Çoban Köpekleri sürü ve alan korumasında başarılı bir ırk olarak öne çıkan köpek ırkıdır. Bu ırk Şanlıurfa başta olmak üzere Adıyaman ve Diyarbakır’da yalıyor.

Peki Urfa Gureğhinin özellikleri nelerdir;

-Gureğhler 80 – 90 cm arası gelirler

-Kilo olarak 65 – 90 kg arası gelirler

-Urfa iklimine uygun hayvanlardır

-Sıcak havaya dayanıklıdırlar

-Dokuz kuyruk – akrep kuyruk seklindedirler

-Renkleri kırmızı – karakılçıl  – toprak rengi – beyaz – Ala olabilirler