Urfa Tabib Odası: Şanlıurfa ortalamanın altında

TAKİP ET

Urfa Tabib Odası: Şanlıurfa ortalamanın altında

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, herkesin aşı olması gerektiğine dikkat çekerek, ” Şanlıurfa'da sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu aşı oldu. Ama aşılama Şanlıurfa’da Türkiye ortalamasının altında. Aşı için bir seferberlik gerekiyor” dedi.

Çin’de ortaya çıkan bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında üretilen aşılar hakkında önemli açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, vatandaşların aşı olmaları gerektiğini söyledi.

Başkan Yüksekyayla aşıların önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi birinci yılını doldurdu. ilk aşamada sağlık personellerinin ekipman eksiği bulunuyordu. Pandeminin ilk 3 ayında Şanlıurfa'da fazla bir vaka görmedik. Haziran ayındaki normalleşme ile birlikte haziranın sonunda inanılmaz bir vaka patlaması yaşandı. Temmuz ve Ağustos ayında Şanlıurfa'da ilk piki yaşadık. O süreçlerde servislerde yatacak hasta yatağı ve yoğun bakımlarda yer yoktu. Ciddi sorunlar yaşadık, acillerde sıkıntılar yaşandı. Ekim ve Kasım aylarında 2 dalgayı yaşadık. Şanlıurfa'da Haziran, Temmuz, Ağustos gibi o zaman da çok vaka ile karşılaştık, çok fazla ölümde karşılaştık maalesef.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BÜYÜK EMEK VERDİ

Maalesef birçok bilinmezlik var bu süreç ile ilgili. Tabip odaları olarak biz her zaman şeffaflık çağrısında bulunuyorduk. Sağlık çalışanlarının hem de kamuoyunun bu konuları bilmeye hakkı var. Çünkü ona göre herkes tedbirini alacak. Çok güzel yapılan çalışmaların açıklanmasında sürecin başından beri rakamlar kamuoyuna adamakıllı açıklanmadı önemli önemli bir sorun bu. Şanlıurfa'da antikor pozitifliğinin yüzde 40 oldu, belirtebiliriz. Şanlıurfa'nın rengi mavi oldu.

PANDEMİ İLE MÜCADELE TOPYEKÜN YAPILIR

Tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte yapılır, kamuoyu dahil gerek pandemi ile mücadele edilir. İlk günden beri çağrımız budur: Sağlık çalışanlarının pandeminin ülke genelinde ve Şanlıurfa'da etkilerinin fazla olmasının temel sebebi sağlık çalışanlarının verdiği emek ve özveridir. Gerçekten birçok olumsuzluk ve eksikliğe rağmen bir adım bile geri atmadılar. Sağlıkçılar kamuoyunun sağlığını korumak için ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Pandemi kurallarında sağlık meslek örgütlerinin, tabip odalarının, sendikalarının mutlaka bulunması gerekiyor. Birlikte hareket edilmesi gerekiyor.

AŞI SAĞLIĞIN OLMAZSA OLMAZIDIR

Aşı ile ilgili olarak her zaman ifade ediyoruz. Aşı sağlığın olmazsa olmazıdır. Toplum sağlığının ilk sıralarına yazılması gereken önemli bir unsurdur. Pandemi ile mücadelede virüsten kurtulmanın en önemli adımın aşı olduğunu biliyoruz, tüm vatandaşlarımıza aşı olmasını öneriyoruz. Bakanlığın ve devletin bir şekilde insanları ikna etmesi gerekiyor.

VATANDAŞLARIMIZA AŞI OLMALARINI ÖNERİYORUZ

Bu ikna ancak şeffaflık ile olur? Aşı bir Çin aşısı; ama aşının etkinliği önemlidir. Kriterler önemlidir. Çalışmaları yapılan yayınları önemlidir. Hastalığın engellediği, bağışıklığı güçlendirdiği, ağır hastalığı engellediğine yönelik kanıtlar, deliller var. Biz vatandaşlarımızdan aşı olmalarını öneriyoruz. Şanlıurfa'da sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu aşı oldu. Ama aşılama Şanlıurfa’da Türkiye ortalamasının altında. Aşı için bir seferberlik gerekiyor. Bakanlığın, müdürlüklerin her şeyi kamuoyuna iyi bir şekilde anlatmaları gerekiyor. Kampanya yapması gerekiyor.

Çeşitli çalışmalar yapılmalı, vatandaşlar ikna edilmeli. Nüfusun büyük bir bölümü Kürtler ve Araplar oluşuyor. 65 yaşına baktığımız zaman kendi dilleriyle bu aşının önemini söylememiz gerekiyor. Onlarla uğraşmanız gerekiyor. Randevu sisteminde yaşanan sıkıntılar bir takım sıkıntılar var. ASM’lerde ekip arkadaşlarımız aşı yapacak kapasiteye sahipler; ama randevu sistemi nedeniyle birçok insan randevu almadan ASM’lere geliyor. Randevusuz vatandaşlar, geri gidiyor. Bu tür sorunlar ortadan kalkarsa kamuoyunun aşıya ilgisinin olacağını düşünüyorum; ama o kadar aşımız var mı bilmiyorum.

BAZI İLLERDEKİ TABİP ODALARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

Urfa Tabip Odası görmezden gelindi, ilgili kurumlar tarafından taleplerimize ve şartlarımıza rağmen pandemi kuruluna dahil edilmedik. Türk Tabipler Birliği'nin, Sağlık müdürlüklerine Şanlıurfa’ya yazdıkları yazılar vardı. Odalarında edilmesi ile ilgili ama politik atmosfer nedeniyle tabip odaları ve TTB görmezden gelindi. Ama gibi yine biz gene de bir meslek kuruluşuz. Tabip Odası Türk Tabipler Birliği bir kamu kuruluşudur, toplum ve Halk sağlığına karşı sorumluluğumuz var. Meslektaşlarımızın haklarını ve toplum sağlığını korumak zorundayız. Kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık çoğu zaman.