Urfa vekili bakana sordu: Siyanür, Fırat Nehri'ne ulaştı mı?

TAKİP ET

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Erzincan'ın İliç İlçesi'nde faaliyet gösteren altın madenindeki siyanür havuzundan sıza kimyasalın Fırat Nehri'ne karışıp karışmadığını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. 

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Erzincan İliç’te altın madeni arama faaliyeti yürüten şirkete ait siyanür ve kimyasal dolu havuzda yaşandığı belirtilen sızıntının peşini bırakmıyor. Daha önce konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan Aydınlık, bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a bazı sorular yöneltti.

Aydınlık, Bakan Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde “Erzincan’ın İliç İlçesi’nde faaliyet gösteren altın madeninde siyanür ve kimyasal taşıyan boruların patlaması nedeniyle 20 Metreküp sıvı Fırat Nehri’ne çok yakın noktalardaki arazilere 3 saat boyunca akmıştır. Bilindiği üzere Fırat Nehri Şanlıurfa’yı da beslemektedir. Yaşanan bu felaket nedeniyle hemşerilerim de endişe duymuştur” dedi.



CHP’li vekil Aydınlık, önergesinde Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

“1) Siyanür ve kimyasal içeren sıvı Fırat Nehri’ne ulaşmış mıdır?

2) Siyanür ve kimyasal içeren sıvı yeraltı sularına karışmış mıdır?

3) Alınmış ve alınacak önlemler nelerdir?

4) Söz konusu maden işletmesinin faaliyeti geçici süreyle mi yoksa tamamen mi durdurulmuştur?

5) Söz konusu işletmeye idari para cezası dışında başka bir yaptırımda bulunulmuş mudur?

6) Ne tür analizler yapılmıştır ve sonuçları nelerdir?”