Vekil Özşavlı: Emperyal güçler bölgede barış ve huzur istemiyor

TAKİP ET

Ermenistan'daki siyaset ve ordu arasındaki krizi değerlendiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı, emperyal güçlerin bölgede barış ve huzur istemediğini vurguladı.

Ermenistan’daki siyaset ve ordu arasındaki krizi değerlendiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı, emperyal güçlerin bölgede barış ve huzur istemediğini vurguladı. Ermenistan’da Başbakan Nikol Vovayi Paşinyan ile ordu arasındaki krizi değerlendiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Halil Özşavlı, Ermenistan’daki halkın birbirini katletmesini istemediklerini kaydetti.

Paşinyan’ın Azerbaycan’la girdiği savaşta imajının zedelendiğine de dikkat çeken Vekil Özşavlı, bölgedeki Rusya’nın Kafkasya’da barıştan yana olmadığının altını çizdi. Meclis’te basın açıklaması yapan Vekil Özşavlı, “Paşinyan bu darbe girişimiyle konumunu güçlendirmiştir. 44 gün süren Karadağ savaşından sonra ordusunun yüzde 80’ini kaybeden Ermenistan’da az evvel ifade ettiğim üzere yenilginin bir sorumlusu aranmaktadır.

Paşinyan mağlup ve menkup bir lider konumunda iken bugün ise mağdur ve mazlum bir siyasi role bürünerek, arkasına halkın desteğini almış cesur bir lider imajı çizmeye çalışmaktadır. Yani kanaatim odur ki, bu darbe girişim Paşinyan’ı zayıflatmamış aksine onun meşruiyetini arttırmıştır. Fakat öte tarafta başka bir grup da, Paşinyan’ın istifasını isteyenler de sokak gösterilerine başlamıştır. Biz, Ermenistan’ın karışmasını istemiyoruz. Biz, Ermenistan’daki halkın, halkların birbirini öldürmesini, birbirini katletmesini istemiyoruz. Fakat şu bir gerçektir ki, seçimle gelmiş bir başbakan vardır. Bu ancak seçim ile gidebilecektir” dedi.

HALKLARIN BUNU GÖRMESİ GEREK

Emperyalist güçlerin gerek Ortadoğu’da gerekse de Kafkasya’da barış yerine ihtilaf ve çatışma istediklerini vurgulayan Özşavlı, “Asıl soru şu olmalıdır. Rusya gerçekten Kafkasya’da barış ister mi? Tarih bize şu gösterdi ki, büyük devletler asla ve asla Ortadoğu’da ve Kafkasya’da barışın ve huzurun hüküm sürmesini istemezler.

Çünkü o zaman oraları yönetemezler. 20. yüzyılın başına ve özellikle Birinci Dünya Savaşı’ndan önce, böl, parçala, yut stratejisi güden emperyal devletler bugün bu stratejiyi değiştirip, böl, parçala, yönet stratejisini sürdürmektedirler. Bugün nasıl Amerika, Ortadoğu’da huzurun ve barışın gerçeklemesini asla ve asla istemiyorsa, Rusya da Kafkasya’da birbiriyle barışık bir Ermenistan, bir Azerbaycan istemez. İsteyecektir, çünkü o zaman oraları yönetemeyecektir.

Birbiriyle barışık halklar yerine, birbiriyle savaşan ve onlara sürekli silah satabilecek bir durum onlar için daha menfaatli olacaktır muhtemelen. Dolayısıyla hem Ortadoğu’daki halkların hem de Kafkasya’da halkların bu görmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.