Vekil Sürücü, kadın cinayeti olayını meclise taşıdı

TAKİP ET

Şanlıurfa HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Manisa'da Katledilen Mutlu Menekşe'yi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı.

Şanlıurfa HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Manisa'da Katledilen Mutlu Menekşe'yi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Manisa'daki Kadın cinayetine ilişkin soru önergesini TBMM’ye sundu.

Ayşe Sürücü’nün TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

‘’TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIKtarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Ayşe SÜRÜCÜ Şanlıurfa Milletvekili

Kadına yönelik erkek cinayeti vakaları her geçen gün artıyor. Erkek şiddetinin önlenmesi için kapsamlı politikaların geliştirilmemesi, yasaların etkin uygulanmaması şiddeti her geçen gün teşvik ediyor. Bunun en son örneği Manisa Saruhanlı ilçesinde yaşandı. Necati A. ismindeki fail erkek daha önce evli olduğu iki kadını öldürmüş, fakat pandemi sürecinde “şartlı tahliye” ile serbest bırakılmıştır. Serbest bırakılan fail birlikte yaşadığı Mutlu M.’yi ise katlederek metruk bir binanın girişine gömmüştür. 

Necati A. daha önce 1984 yılında ilk eşini bıçaklayarak, cezaevinden tahliye olduktan sonra 2003 yılında ise ikinci eşini yakarak katletmiştir. Pandemi sürecinde “şartlı tahliye” ile serbest bırakılan fail erkek, dini nikahlı olarak yaşadığı Mutlu M.’yi ise 30 Aralık 2022 günü katletmiştir.

Bu bağlamda;

1- Birlikte yaşadığı üç kadını katleden Necati A.’nin işlediği cinayetler Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2- İki defa kadın cinayeti işleyen Necati A. hangi saiklerle serbest bırakılmıştır? 
3- Necati A. pandemi sürecinde “şartlı tahliye” edildikten sonra hangi adli kontrol tedbiri ile salıverilmiştir? Adli kontrol tedbirlerini yerine getirmiş midir? 
4- Kadın örgütlerinin bütün itirazlarına rağmen pandemi sürecinde serbest bırakılan, kadına yönelik şiddet suçlarına karışmış kaç fail vardır? 
5-Salıverilen faillerin takibini yapan bir çalışma Bakanlık bünyesinde mevcut mudur? Mevcut değilse neden böylesi bir mekanizma kurulmamıştır? 
6- Pandemi sürecinde serbest bırakılan erkek faillerden kaçı serbest bırakıldıktan sonra yeniden kadına yönelik şiddet suçu işlemiştir? 
7- Serbest bırakılan kadına yönelik şiddet suçu faillerinin yeniden aynı suçu işlediği göz önüne alınarak Bakanlık bünyesinde acilen konuya dair bir eylem planı yapılacak mıdır? ‘’

şanlıurfa manisa hdp kadın cinay TBMM