Yakında bir dozu atlamak konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak

TAKİP ET

İlaçları zamanında almamak, kronik durumların tedavisini olumsuz etkileyebilir. Bununla birlikte, Rice Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji, yakında ilaç alma endişelerini geçmişte bırakabilir.

İlaçları zamanında almamak, kronik durumların tedavisini olumsuz etkileyebilir. Bununla birlikte, Rice Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji, yakında ilaç alma endişelerini geçmişte bırakabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde reçeteli ilaçları almamak veya yanlış almak yılda 100.000'den fazla ölüme ve %25'e kadar hastaneye yatışa neden oluyor. Yeni teknoloji, bir iğnenin yapılmasına ve birkaç ay boyunca hap almayı unutmaya izin verecekti.

Rice Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, İlaçları Kapsüllemek İçin Düzgün Sıvılaştırılmış ve Mühürlenmiş Parçacıkların kısaltması olan PULSED adlı teknolojiyi kullandılar. 300'den fazla toksik olmayan, biyolojik olarak parçalanabilen silindir dizisi üretmek için yüksek çözünürlüklü 3D baskı ve yumuşak litografi kullanır. PLGA adı verilen bir polimerden yapılan silindirler, standart hipodermik iğnelerle enjekte edilebilecek kadar küçüktür.

Araştırmacılar mikrosilindirleri ilaçlarla doldurdular ve PLGA tarifini, parçacıkların ilaçları çözme ve salma hızlarını değiştirmek için - 10 gün gibi kısa bir süreden neredeyse beş haftaya kadar - değiştirebileceklerini gösterdiler.

Araştırmacılar, tüm süreç boyunca eşit miktarda ilaç salacak teknolojiyi yapmaya devam ederken, kanser tedavisinde umut vaat ediyor.

Parçacıklar çözülene kadar enjekte edildikleri yerde kalırlar; bu nedenle, tümör gibi belirli bir yerde bir veya daha fazla ilacı büyük veya sürekli dozlarda verebilirler. Bu, kemoterapiyi daha etkili hale getirebilir ve yan etkileri azaltabilir.

Advanced Materials'da yayınlanan teknoloji hakkında bir çalışmanın yazarı olan Kevin McHugh, "Toksik kanser kemoterapileri için, zehrin vücudun geri kalanında değil, tümörde yoğunlaşmasını istersiniz" diyor. "İnsanlar bunu deneysel olarak, çözünebilir ilaçları tümörlere enjekte ederek yaptılar. Ama asıl soru, bunun dağılmasının ne kadar süreceği."

Teknoloji henüz ilk aşamalarında olduğu için, ilaçlarınızı zamanında almanız için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

İlaçlarınızı her gün aynı saatte alın.
İlaçlarınızı günlük bir rutinle, örneğin dişlerinizi fırçalayarak almayı deneyin.
Her doz aldığınızda not ettiğiniz bir "ilaç takvimi" tutun.
Bir hap kabı kullanın ve her hafta aynı saatte tekrar doldurun.
Hap şişeleriniz için zamanlayıcı kapakları almayı düşünün.
Seyahat ederken ilacınızı birkaç gün fazladan alın ve ilacınızı el bagajınızda bulundurun.

Etkili bir tedavi sağlamak için ilaçları reçete edildiği şekilde almak çok önemlidir. Hala düzenli olarak hap almanın yerini alacak bir teknoloji olmasa da, basit adımlar sağlıklı ilaç alma alışkanlıkları oluşturmaya yardımcı olabilir.
 

sağlık ilaç ABD