Yeni kanser teşhisleri 2024'te rekor seviyelere ulaşabilir

TAKİP ET

Gençler arasında kolorektal kanser de dahil olmak üzere belirli kanser türlerindeki artışlar, bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkması beklenen 2.001.140 yeni kanser vakasına katkıda bulunuyor.

Gençler arasında kolorektal kanser de dahil olmak üzere belirli kanser türlerindeki artışlar, bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkması beklenen 2.001.140 yeni kanser vakasına katkıda bulunuyor.

Amerikan Kanser Derneği'nin son istatistiksel analizi, 1991'den bu yana kanser ölümlerinin azaldığını, gelişmiş tespit yöntemleri, daha az sigara içilmesi ve daha iyi tedavi seçenekleri sayesinde bazı kanser türlerinin arttığını ortaya koydu. Bu da muhtemelen yeni kanser vakalarının sayısını 2024'te 2 milyonun üzerine çıkaracak.

17 Ocak'ta CA: Klinisyenler için Kanser Dergisi'nde yayınlanan analiz , bu yıl muhtemelen 2.001.140 yeni kanser vakasının ve 611.720 kanser ölümünün meydana geleceğini tahmin ediyor . Ayrıca Kaliforniya, Florida, New York, Teksas ve Pensilvanya'nın en yüksek sayıda yeni kanser teşhisine sahip olması bekleniyor.

Yine de veriler şunu gösteriyorkanserden ölüm oranları düşmeye devam ediyor,Amerikan Kanser Derneği'nin söylediğine göre 1991'den bu yana 4 milyondan fazla ölümü önledi.

Hangi kanser türleri artıyor?

Önleyici tedbirler ve tedaviler ölüm oranlarını azaltmaya yardımcı olsa da belirli kanser türlerindeki artışın devam etmesi sağlık uzmanlarını endişelendiriyor. Örneğin istatistikler, 2015'ten 2019'a kadar meme , pankreas ve rahim kanserlerinin görülme sıklığının yıllık %0,6 ila %1 arttığını gösterdi.

Ek olarak prostat , kadın karaciğeri, böbrek, melanom ve insan papilloma virüsü ile ilişkili ağız kanserlerinin sayısı her yıl %2 ila %3 oranında artmaktadır. 30-40 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri vakaları da her yıl %1 ila 2 oranında artarak artıyor.

Veriler aynı zamanda beyaz bireylerle karşılaştırıldığında siyahilerde prostat, mide ve rahim kanseri ölüm oranlarının iki kat daha yüksek olduğunu ve Kızılderililerde karaciğer, mide ve böbrek kanseri ölüm oranlarının iki kat daha yüksek olduğunu buldu.

Ancak 55 yaşın altındaki kişilerde kolorektal kanser oranları özellikle endişe vericidir. Bu yaş grubunda hastalığa yakalananların sayısı her yıl yüzde 1 ila 2 oranında artıyor.

Hastalık artık erkeklerde kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedeni, 50 yaş altı kadınlarda ise ikinci sırada yer alıyor. Yarım yüzyıl önce kolon kanseri, bu yaş aralığındaki insanlar arasında kansere bağlı ölümlerin dördüncü önde gelen nedeniydi.

Journal of Surgical Oncology'de yayınlanan 2023 tarihli bir inceleme makalesine göre , işlenmiş et, şekerli içecekler ve alkol tüketiminin artması , gençler arasında kolon kanserindeki artışa neden olabilir. Ayrıca fiziksel aktivite eksikliği ve bağırsak mikrobiyomunun değişmesi de rol oynayabilir.

Yine de gençler arasında kolon kanseri teşhislerinin artmasına katkıda bulunan faktörler belirsizliğini koruyor.
 

abd kanser kanser turleri kanser haberleri