Yetersiz alt yapı mı aşırı kullanım mı?  Ocak ayında 57 trafo yandı

TAKİP ET

Dicle Elektrik'in hizmet verdiği şehirlerde 2021 yılı içerisinde 916, 2021 yılı içerisinde 1.116 trafo yandı. Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada trafoların aşırı yükten yandığı iddia edilirken havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ocak ayında 57 trafonun yanması dikkatlerden kaçmadı.

ŞANLIURFA - Dicle Elektrik’in hizmet verdiği şehirlerde 2021 yılı içerisinde 916, 2021 yılı içerisinde 1.116 trafo yandı. Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada trafoların aşırı yükten yandığı iddia edilirken havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ocak ayında 57 trafonun yanması dikkatlerden kaçmadı.

Dicle Elektrik’in açıklamasında dikkat çekilen bir diğer husus ise kayıt dışı yani kaçak elektrik kullanımı oldu. Dicle Elektrik, yanan trafoların sebeplerinden birinin de kayıt dışı elektrik ile çalıştırılan ısıtıcılar olarak açıkladı.

Trafo yetersiz kalınca köy karanlıkta kaldı

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik’in Sistem İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, 2021’de bölge genelinde 916, geçen sene ise 1.116 trafonun yandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Kayıt dışının da etkisi ile kontrolsüz aşırı tüketim yüzünden 2023’ün Ocak ayının ilk 25 gününde 57 trafo daha yandı. Bu sayı maalesef her geçen gün artıyor, son olarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi’ndeki trafo yandı. 

Urfa'da patlayan trafo yangına neden oldu

“Kayıt dışı tüketim alanındaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor”

Birçok konutta veya işyerinde aynı anda devreye giren ısıtıcılar, şebeke üzerinde aşırı yük oluşturuyor. Dağıtım bölgemizde kayıt dışı tüketimi önemli ölçüde denetim altına aldık. Bu konudaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Ancak, yatırım çalışması yapmamıza izin verilmeyen kırsal kesim ve bazı ilçe merkezlerinde kayıt dışının da etkisi ile özellikle kış aylarında kontrolsüz bir tüketim artışı yaşanıyor. 

Eyyübiye'de korkutan trafo yangını

Yaşanan artışın aşırı boyutlara ulaşması arızaları beraberinde getiriyor, söz konusu olumsuz koşullar nedeniyle trafolar yanabiliyor. Sonraki süreçte meydana gelen uzun süreli kesintiler nedeniyle de bazı mağduriyetler yaşanabiliyor. Tüm bunların yaşanmaması adına yöre halkına; maliyeti yüksek bir yöntem olan elektrikle ısınmak yerine, daha ekonomik, verimli ısınma yöntemlerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz”

Siverek'te elektrik trafosu iki kez patladı: Elektrikler yok

kacak elektrik kacak elektrik kullanimi urfa dedas dicle elktrik