Anız, buğday, arpa, mısır ve mercimek gibi tahılların biçiminden sonra toprak üzerinde kalan kalıntılar verilen addır.
Anızın Yararları: Anız, sadece tarla artığı değil, aynı zamanda toprağın sağlığı için önemli bir kaynaktır.
Toprak verimini artırır: Anız toprağa karıştığında organik maddeye dönüşerek toprağın yapısını güçlendirir. İlaç vazifesi görür.
Erozyonu önler: Anız, toprağın yüzeyini örtüp rüzgar ve suya karşı önlem sağlar.
Toprak nemini korur: Güneşin doğrudan toprağa temasını engelleyerek buharlaşmayı azaltır.
Toprak canlılarına besin olur: Anız, mikroorganizmalar ve solucanlar gibi faydalı canlılar için önemli bir besin kaynağıdır.
Anız Yakmanın Zararları
1.Toprak Verimliliğini Azaltır: Anızla birlikte toprağın yüzeyinde bulunan organik madde ve besinler yok olur. Toprakta yaşayan faydalı mikroorganizmalar, solucanlar ve diğer canlılar yanar ve toprak canlılığını kaybeder. Zamanla toprak çoraklaşır, ürün verimi düşer.
2.Hava Kirliliğine Sebep Olur: Anız yangınları sırasında çıkan duman havayı kirletir. Astım, bronşit gibi solunum hastalıklarını tetikler.
3.Toprak Erozyonuna Yol Açar: Anız tabakası toprak yüzeyini korur. Yakıldığında bu kalkan ortadan kalkar. Yağmur ve rüzgarla birlikte toprak taşınır ve erozyon oluşur.
4. Yangın Tehlikesi Yaratır: Anız yangınlarının çoğu kontrolden çıkar, ormanlara, bahçelere, yerleşim yerlerine yayılabilir. İnsanların ölümüne sebep olabilir.
5.Doğal Yaşamı Tahrip Eder: Yangın sırasında kuşlar, tavşanlar, böcekler ve birçok küçük canlı yok olur. Ayrıca anız yakmak yasaktır. Dekar başına ceza kesilir. Bu cezalar 5 katına kadar da çıkabiliyor.
2024 Yılı Haziran ayında Diyarbakır- Çınar ile Mardin- Mazıdağı arasında yaşanan anız yangınında Diyarbakır/Çınar’da 7900 dekar Mazıdağı’nda 7000 dekar tarım arazisi küle döndü.
Bu yangınlarda 924 küçükbaş hayvan telef oldu.
1 traktör, 14 sulama tesisi ve yüzlerce meyve ağacı tamamen yandı.
Yangın sonucu 15 kişi hayatını kaybetti. Birçok çocuk yetim ve öksüz kaldı.
Ayrıca maddi zarar yaklaşık 700 milyon TL olarak belirlendi (Tarım ve Orman Müdürlüğü ön hasar tespiti)
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Beyefendiye anız konusundaki çalışmalarından dolayı teşekkürlerimizi sunarız.