Araç kullanmayı bırakma zamanı ne zaman geliyor?

TAKİP ET

Çoğumuz ehliyetimizi genç yetişkinler olarak alırız ki bu bir bakıma bir "geçiş ayini"dir. Sürüş, yakıt ve araç bakım maliyetlerinin ana engel olmasıyla birlikte bize bağımsızlık ve esneklik sağlar. Ama sonsuza kadar araba kullanmayacağımız hiç aklımıza geldi mi? Elbette gençken ve sağlığımız yerindeyken bunu düşünmezdik. Ancak, bedenimiz ve zihnimiz yaşlanırken, araba kullanmaktan emekli olmayı düşünmemiz gereken bir nokta var mı?

Çoğumuz ehliyetimizi genç yetişkinler olarak alırız ki bu bir bakıma bir "geçiş ayini"dir. Sürüş, yakıt ve araç bakım maliyetlerinin ana engel olmasıyla birlikte bize bağımsızlık ve esneklik sağlar. Ama sonsuza kadar araba kullanmayacağımız hiç aklımıza geldi mi? Elbette gençken ve sağlığımız yerindeyken bunu düşünmezdik. Ancak, bedenimiz ve zihnimiz yaşlanırken, araba kullanmaktan emekli olmayı düşünmemiz gereken bir nokta var mı?

Önemli çıkarımlar:

Araç kullanmak bir ayrıcalıktır ve güvenli bir şekilde araç kullanabilmek bu ayrıcalığın bir koşuludur.

Yaşlanmayla ilişkili fiziksel ve tıbbi durumlar, güvenli araç kullanma becerisini doğrudan etkileyebilir.

Sevdiğiniz kişinin bir aracı kullanmanın güvenli olmayabileceğini gösteren araç hasarına veya güvenli olmayan çalışma işaretlerine karşı tetikte olun.

Yaşlı yetişkinler için sürüş istatistikleri

ABD'de 65 yaş üstü nüfus 2011 ile 2020 arasında %35 arttı. 2020'de tüm trafik ölümlerinin %17'si 65 yaş ve üstü yetişkinleri içeriyordu. Ölümlerin sayısı 75 yaş üstü yetişkinlerde ve 85 yaşından sonra daha da artıyor.

Yaşlı yetişkinlerin bir motorlu araç kazasında ciddi şekilde yaralanması ve hastaneye kaldırılmaları daha olasıdır. Bazı eyaletler, yaşlı yetişkinlerin 75 ila 80 yaşından sonra, bazen bir yol testinin eşlik ettiği yazılı bir sınavla şahsen ehliyetlerini yenilemelerini şart koşar.

Sürüş ve yaşa bağlı sınırlamalar

Yaşlanma sürecini durduramasak da, bir aracın güvenli çalışmasını etkileyebilecek sınırlamaların daha fazla farkında olmak için kendimizi eğitebiliriz. Örneğin, sürücü belgesine sahip olmayı genellikle araç kullanma hakkı olarak görürken, devlet sürücü belgesine sahip olmayı bir araç kullanma ayrıcalığı olarak görmek daha uygundur. Ancak, her ayrıcalıkla birlikte, bu avantajı sürdürmek için sorumluluklar gerekir.

Görme

Yaşlandıkça görüşümüz bozulabilir veya katarakt, makula dejenerasyonu ve glokom gibi yaşa bağlı göz rahatsızlıkları geliştirebiliriz. Bazı insanlar, yalnızca gündüz saatlerinde, iyi havalarda araç kullanarak veya otoyoldan kaçınarak kendi kendini kısıtlayacaktır.

Yaşlanma, yeterli bir görme alanı için sorunlu olan periferik görmenin azalmasına da neden olabilir. Herhangi bir ince değişikliğin erken tespiti için 65 yaşından sonra her yıl bir göz doktoru tarafından kapsamlı bir görsel değerlendirme yapılmalıdır.

İşitme

İşitme yeteneğindeki azalma da sürüşte zorluklara neden olabilir, ancak işitme engelli kişiler de modifikasyonlarla güvenli bir şekilde araç kullanabilir. Ek olarak, yaşlandıkça ve işitme keskinliği azaldıkça, sirenleri ve kornaları duyma kapasitesi acil bir duruma güvenli bir şekilde müdahale etme yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle, 50 yaşından sonra bir odyoloji uzmanı, her üç yılda bir işitmenizi değerlendirmelidir. Bu değerlendirme işitme bozukluğunun erken tespitini sağlayacaktır. Ek olarak, işitme cihazları işitme kaybı için etkili bir tedavi olabilir ve son veriler işitmedeki iyileşmenin bunama riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.

Bu kaynak metin hakkında daha fazla bilgiEk çeviri bilgileri için kaynak metin gerekli

Tepki süresi

Yaşlandıkça tepki verme süremiz ve reflekslerimiz azalabilir. Bu bozulma, acil bir duruma karşı güvenli ve hızlı tepki verme riskini doğurabilir.

ilaçlar

Bazı ilaçlar uyanıklığı ve güvenli araç kullanma becerisini etkileyebilir. Kişi yorgunsa veya başı dönüyorsa, bu ilacın yan etkisi olabilir. İlaç incelemesi için tıp pratisyeniniz veya eczacınızla iletişime geçin. Bu etkileri hissederseniz araç kullanmayınız.

Hareketlilik

Hareket kısıtlamaları olan birçok kişi güvenli bir şekilde araç kullanabilir. Bazıları araçlarında el kumandaları gibi değişiklikler gerektirebilir. Yaşlandıkça, osteoartrit ve romatoid artrit gibi enflamatuar durumlar, pozisyon değiştirmek için hareket açıklığımızı etkileyebilir. Hareketlilik zorlukları, bir aracı kullanma konusundaki fiziksel yeteneğimizi de bozabilir. Örneğin, üst omurga ve boyundaki sorunlar, "kör noktanızı" verimli bir şekilde kontrol etmek için omzunuzun üzerinden bakamamanıza neden olabilir. Bacaklarınızda esneklik sınırlamaları varsa, ayağınızı hemen gaz pedalından frene doğru hareket ettirmek daha zor olabilir.

Bilişsel gerileme, bunama ve araba kullanma

Hafif bilişsel bozukluğu olan veya hatta bunamanın erken evrelerinde olan kişiler güvenli bir şekilde araç kullanabilirler. Demans ilerleyici bir hastalık olduğu için, bilişsel bozukluğu olan sevdiğinizin araba kullanmasını takip etmek gerekir. Hızlı bir "tepki süresi" gerektiren manevralar, bilişteki düşüşten etkilenebilir. Bir pratisyen hekim, ABD eyaletlerinin çoğunda yasa gereği, demans veya Alzheimer teşhisini Motorlu Taşıtlar Bakanlığı'na ve güvenlik riski oluşturabilecek diğer herhangi bir tıbbi duruma bildirmek zorundadır.

Kayıtlı bir Ergoterapist tarafından yapılan değerlendirme veya sertifikalı bir sürüş eğitmeninden alınan bir ders de değerlendirmeye yardımcı olabilir. Bilişsel bozukluğu olan kişiler, sürüş becerilerinin sorunlu olduğunu fark edecek içgörüye veya farkındalığa sahip olmayabilir; aile ve arkadaşlar, sevdikleri kişinin sürüş kabiliyetine daha fazla dikkat etmelidir. Demans ayrıca kişinin görsel-uzaysal kapasitesiyle ilgili sorunlara da neden olabilir, bu da araba sürerken veya park ederken o kişiyle başka bir araç arasındaki mesafeyi yargılamanın daha zor olduğu anlamına gelir.

Bilişsel bozukluğu olan kişiler, bir arabaya binme, anahtarı açma ve araba kullanıyor gibi görünme yeteneğine sahip olabilir, ancak bu işlemsel belleğe bir örnek olabilir. İşlemsel bellek, beyin yollarınıza yerleşmiş olacak kadar alışılmış ve tekrarlayan bir görevi yerine getirme yeteneğidir. Bir kişinin bu ilk görevi yönetme becerisi, kendisinin veya ailesinin araba kullanmakta sorun yaşadığını fark etmesini zorlaştırabilir. Arabayı çalıştırma eylemi söz konusu olmamakla birlikte, sürüş sırasında, bir hayvanın veya küçük bir çocuğun aracın yoluna çıkması durumunda, bilişsel bozukluğu olan kişi hızlı tepki veremeyebilir. Genellikle bunu aileye bu şekilde açıkladığınızda, olası güvenlik riskini daha iyi anlarlar.

Sevdiğiniz kişi araba kullanmayı bırakmalı mı?
Sevdiğiniz kişinin araba kullanmaktan vazgeçmesi gerekip gerekmediğine karar vermenize yardımcı olacak 10 uyarı sorusu:

Araçta açıklanamayan çizikler veya ezikler var mı?

Güvenli olmayan manevralar için daha fazla trafik cezası mı biriktiriyorlar?

Kaldırımların üzerinden mi geçiyorlar, dur işaretleri veya trafik ışıklarından mı geçiyorlar?

Çok hızlı mı yoksa çok yavaş mı sürüyorlar?

Komşular kötü sürüşleri hakkında yorum yapıyor mu?

Daha önce aşina oldukları alanlarda araba sürerken kayboluyorlar mı?

Gaz ve fren pedallarını mı karıştırıyorlar?

Çıkışları mı kaçırıyorlar veya daha sık yanlış dönüşler mi yapıyorlar?

Garaj kapılarında veya evlerinde açıklanamayan ezikler ve hasarlar var mı?

Araba sürerken sinirlilikleri ve/veya kaygıları artıyor mu?

Araba kullanmak bir ayrıcalıktır

Sık sık araç kullanma yeteneğimizi hafife alırız. Bununla birlikte, bir sürücü ehliyetine sahip olmak için, başkalarını riske atmayacak bir kapasitede araç kullanabildiğinizden emin olmalısınız. Sevdiğiniz kişinin araç kullanmasıyla ilgili daha önce bahsettiğiniz endişeleriniz varsa, onun için araba kullanmayı bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Olası tıbbi sorunların tedavisi için lütfen bu endişeleri doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Ayrıca, araç paylaşım programları, taksiler, toplu taşıma veya arkadaşlar ve aile gibi alternatif ulaşım yöntemlerini keşfetmeniz gerekebilir.

Sevdiğiniz kişi araba kullanmaktan emekli olmaya karar verse de ehliyetini kaybetmiş olsa da, araba kullanma özgürlüğü kişinin kimliğinin bir parçası olabileceğinden, bu çok stresli bir dönem olabilir. Destek ve yönlendirme için yerel Alzheimer Derneği'ne veya özel bir danışmana ulaşmayı düşünebilirsiniz. Sevdiklerinizin ve yoldaki diğerlerinin güvenliği, varış noktasına ulaşan herkes için çok önemlidir.