BioNTech aşısı hatırlatma dozu sisteme tanımlandı

TAKİP ET

Çin'de ortaya çıkan ve bütün dünyayı esir alan Koronavirüs ile mücadele bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de devam ediyor. Verilen mücadele sonucun vaka sayıları neredeyse bitme noktasına gelirken son zamanlarda Sağlık Bakanlığından bir açıklama geldi. Vakaların yeniden tırmanışa geçmesiyle bakanlık aşı çağrısı yaptı.

Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyayı esir alan Koronavirüs ile mücadele bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devam ediyor. Verilen mücadele sonucun vaka sayıları neredeyse bitme noktasına gelirken son zamanlarda Sağlık Bakanlığından bir açıklama geldi.

Vakaların yeniden tırmanışa geçmesiyle bakanlık aşı çağrısı yaptı.

Koronavirüs ile mücadelede en etkili silah olan aşılamada yapılması gereken hatırlatma dozu için bakanlık randevu sistemini açtı. 

Dünya genelinde bir çok ülkede özellikle Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 adlı alt varyantlarının vaka sayısının artmasında önemli etken olduğu belirtilirken Türkiye’de

BioNTech aşısı yaptırmış ve üzerinden 6 ay geçmiş kişilere geçen pazar gününden itibaren hatırlatma dozu tanımlandı.

Risk grubundaki vatandaşların BioNTech, SinoVAC veya Turkovac’tan birinin tercih edilebileceği, aşı uygulaması için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız hesabı veya Alo 182 üzerinden randevu alabileceği açıklandı.

Hatırlatma dozu kimleri kapsıyor?

-Dört doz BioNTech veya 2 doz SinoVac sonrasında 3 doz BioNTech aşısı olanların bağışıklık yetmezliği olmadığı sürece hatırlatma dozu olmalarına gerek yok.

-Hiç aşı yaptırmamış bir kişinin birer ay arayla 2 doz BioNTech olduktan sonra en erken 3 ay, 3. doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir.

-Tam aşılı olup da pandemiye yakalananların tekrardan aşı olmalarına gerek kalmadı.

- Koronavirisün daha önceki varyantlarına yakalanmış ve 1 doz BioNTech aşısı olmuş kişilere Omicron ve diğer varyantlara karşı aşı olmalarına gerek yok.

-1 Ocak tarihi öncesinde pandemiye yakalandıktan sonra 1 doz SinoVAC aşısı yaptıranların, son aşıdan 3 ay sonra bir hatırlatma dozu olmaları önerilir.