Çocuk annelerden doğan çocuklar kilo problemi yaşıyor

TAKİP ET

Hakemli olmayan bir araştırmaya göre, ergen bir anneden doğmak, orta ila ciddi derecede düşük kilolu olma riskini artırıyor.

Hakemli olmayan bir araştırmaya göre, ergen bir anneden doğmak, orta ila ciddi derecede düşük kilolu olma riskini artırıyor.

London School of Hygiene & Tropical Medicine araştırmacıları tarafından yapılan sistematik bir inceleme ve meta-analiz, ergen hamileliği ile çocuk zayıflaması ve zayıf kilo arasındaki ilişkileri inceledi. Çalışma henüz hakem denetiminden geçmedi ve ön baskı sunucusu medRvix'te yayınlandı.

Meta-analiz, araştırmacıların düşük ve orta gelirli ülkelerde 10 ila 19 yaş arası ergen annelerden doğan 59 aya kadar olan çocukların verilerini analiz ettiği 57 çalışmayı içeriyordu.

Analiz, genç annelerden doğan çocukların, yetişkinlerden doğanlara kıyasla orta ve ciddi derecede düşük kilolu olma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bir çocuk, boyuna kıyasla ağırlık için alt yüzde 5'lik dilimdeyse, zayıf olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, çalışma, ergen annelerden doğma ile ilişkili önemli bir çocuk israfı riski bulmadı. Çocuk zayıflaması, son zamanlarda hızlı kilo kaybı veya kilo alamama nedeniyle boyuna göre çok zayıf olan bir çocuğu ifade eder.

Araştırmacılar, ergen hamileliğini geciktirmenin ve ergen beslenme durumunu iyileştirmenin çocuklarda yetersiz beslenme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, genç gebelik oranları son otuz yılda düşüyor. 2021'de 15-19 yaş arası kız çocukları arasındaki doğum oranı her bin kadın için 13,9 olarak gerçekleşti.

Genç gebelik ve çocuk doğurma ciddi sağlık koşulları ile ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre ergen anneler, 20 ila 24 yaş arası kadınlara kıyasla daha yüksek eklampsi, lohusa endometrit ve sistemik enfeksiyon riskleriyle karşı karşıyadır. Ayrıca, genç annelerden doğan bebekler, erken doğum ve ciddi yenidoğan durumu açısından daha yüksek risk altındadır.

Adölesan gebeliğin hem anneler hem de çocukları için uzun vadeli sosyal ve ekonomik sonuçları olabilir. Ergenlik döneminde doğum yapmayan kadınların %90'ına kıyasla, genç annelerin yalnızca yarısı 22 yaşına kadar lise diploması alıyor.

Ek olarak, genç annelerden doğan çocukların aşağıdakileri yapma olasılığı daha yüksektir:

Liseyi bırakmak ve daha düşük okul başarısına sahip olmak.
Daha fazla sağlık sorunu yaşar.
Ergenlik döneminde hapsedilmek.
Bir genç olarak doğum yapın.
Çocuklar için genç bir yetişkin olarak işsizlikle karşı karşıya kalın.

Çalışma, adölesan hamileliği ile çocuk yetersiz beslenmesi arasında bir ilişki olduğunu öne sürse de, henüz emsal değerlendirmesinden geçmedi ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
 

cocuk anneler cocuk anneden dogan bebekteki saglik sorunu sanliurfa saglik haberleri saglik haberleri