CRISPR düzenlenmiş yeşiller: Yeni bir trend mi?

TAKİP ET


Teknoloji yeni gıda trendlerine dahil oluyor. Bilim adamları zenginleştirme, hassas yetiştirme, genetik modifikasyonlar, gelişmiş gıda koruma teknolojileri ve hatta CRISPR yardımıyla gıdaların üstün versiyonlarını geliştiriyorlar. CRISPR teknolojisi, üreticilerin genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO'lar) olmadan gıda genomlarını düzenlemesine olanak tanır.
Önemli çıkarımlar:

CRISPR teknolojisi, hastalık direnci ve artan beslenme kalitesi gibi gelişmiş özellikler için mahsullerde ve çiftlik hayvanlarında hassas genetik modifikasyonlara izin verir.

CRISPR tarafından düzenlenen yeşillikler, gen düzenleme yoluyla yeşilliklerin lezzetini artırarak sebze tüketimini artırmayı hedefliyor.

CRISPR, yabancı DNA eklemeden gıdanın kendi genomunu düzenlediğinden, geleneksel GDO tekniklerine kıyasla daha yüksek hassasiyet ve esneklik sunar.

Düzenlemeler ve güvenlik değerlendirmeleri, CRISPR tarafından düzenlenen gıdaların kullanımıyla ilgili olarak ülkeden ülkeye değişir.

CRISPR teknolojisinin sorumlu ve etik kullanımı çok önemlidir ve güvenli bir şekilde uygulanmasını sağlamak için devam eden araştırma ve düzenleyici çerçeveler gereklidir.

Bu yazıda, yeni çıkan CRISPR tarafından düzenlenen yeşilliklere bakacağız. CRISPR teknolojisinin gıda endüstrisinde nasıl devrim yarattığını öğrenmek için daha fazlasını okuyun.

CRISPR nedir?

"Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Kısa Palindromik Tekrarlar"ın kısaltması olan CRISPR, bir gen düzenleme teknolojisidir. Bakterilerden kaynaklanmıştır. Virüsler bakterileri de etkiler.

Bilim adamları, bakterilerin viral DNA'yı tanıdığını ve onları bir savunma mekanizması olarak Cas proteinleri ile kestiğini keşfettiler.

CRISPR sistemi iki ana bileşenden oluşur:

Kılavuz RNA (gRNA). Kılavuz RNA, laboratuvarda oluşturulan sentetik bir moleküldür. Cas proteininin hedef DNA dizisine bağlanmasına rehberlik eder.

Kas proteini. CRISPR ile ilişkili proteinler (Cas), DNA'yı hedef konumda kesmekten sorumlu enzimlerdir.

Bu bileşenler bir araya geldiğinde kılavuz RNA, Cas proteinini hedef DNA dizisine (değiştirilmek istenen DNA) yönlendirir. Cas proteini hedef DNA'ya bağlandıktan sonra, hücrenin doğal DNA onarım mekanizmalarını harekete geçiren çift sarmallı bir kırılma oluşturur. Bu onarım mekanizmaları, gen eklemeleri, silmeleri veya modifikasyonları gibi DNA dizisindeki değişiklikleri başlatmak için kullanılabilir.

CRISPR tarafından düzenlenen yeşillikler

Pairwise adlı bir gıda ve tarım kuruluşu, onları daha lezzetli hale getirmek için CRISPR tarafından düzenlenen sebzeleri geliştirdi. Düzenlenmemiş hardal yeşilliklerine kıyasla keskinliği azaltan bir hardal yeşili türü ( Brassica juncea ) yarattılar .

Ürünün amacı, lezzeti arttırmak ve böylece sebze tüketimini arttırmaktır . CDC'ye göre, 10 yetişkinden 9'u, lif, vitamin, mineral ve diğer antioksidan bileşikleri almak için çok önemli olan meyve ve sebzelerin önerilen günlük alımını karşılamıyor .

Bu, CRISPR tarafından düzenlenen yiyeceklere yalnızca bir örnektir. Giderek daha fazla şirket, tüketici sağlığını ve memnuniyetini artırmak için genetiği değiştirilmiş gıdalar geliştiriyor. Genetiği değiştirilmiş gıdaların potansiyeline bakalım.

Gıda düzenlemede CRISPR teknolojisinin potansiyeli

CRISPR teknolojisi, ekinlerde ve çiftlik hayvanlarında hassas genetik modifikasyonlar sağlayarak gıda düzenleme ve tarımda devrim yaratma potansiyeline sahiptir. CRISPR'ın yiyecek düzenlemede kullanılabileceği bazı yollar şunlardır:

Mahsul iyileştirme. CRISPR, verim, hastalık direnci, besin içeriği ve çevre koşullarına tolerans gibi özelliklerden sorumlu genleri değiştirerek mahsul özelliklerini iyileştirmek için kullanılabilir.

Hastalık direnci. CRISPR, mahsullerin geliştirilmesine ve kimyasallara, hastalıklara ve diğer çevresel tahriş edici maddelere karşı artan direnç geliştirilmesine yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bitki savunma mekanizmalarında yer alan genleri değiştirerek, daha dayanıklı ve daha az kimyasal böcek ilacı veya herbisit gerektiren ürünler yaratabilirler.

Geliştirilmiş besin içeriği. Gıdaların beslenme kompozisyonu, CRISPR kullanılarak iyileştirilebilir. Örneğin, bilim adamları, daha yüksek vitamin veya mineral içeriğine veya azaltılmış alerjenik özelliklere sahip mahsuller geliştirmek için besin sentezinden, biyoyararlanımdan veya alerjeniteden sorumlu genleri değiştirebilirler.

Uzatılmış raf ömrü. Meyve olgunlaşması ve çürümesi ile ilişkili genleri hedef alan CRISPR, çabuk bozulan mahsullerin raf ömrünü potansiyel olarak uzatabilir. Bu, gıda israfını azaltabilir ve taze ürünlerin mevcudiyetini iyileştirebilir.

Lezzet ve kalite geliştirme. CRISPR, ekinlerin lezzetini, dokusunu ve kalitesini etkileyen genleri değiştirmek için kullanılabilir.

Hayvancılığın iyileştirilmesi. CRISPR, hastalık duyarlılığını azaltmak ve büyüme hızını, doğurganlığı ve hayvan refahını artırmak gibi arzu edilen özellikleri tanıtmak için çiftlik hayvanlarına da uygulanabilir.

CRISPR ve GDO arasındaki farklar

GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) gıdalar 1990'lardan beri piyasada. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA) dahil olmak üzere yetkililer, GDO'ların insanlar, hayvanlar ve çevre için güvenliğini sağladı.

GDO'lu bitkiler DNA değiştirilerek yaratılır. Artan mahsul verimi, bitkinin doğal savunma mekanizmaları ve besin içeriği dahil olmak üzere istenen özellikleri getirmek için diğer organizmalardan DNA bitkiye aktarılır.

CRISPR teknolojisi, gıdalara yabancı DNA eklemeden her şeyi yapabilir. CRISPR, gıdanın kendi genomunu düzenlemek için kullanılır.

CRISPR tarafından düzenlenen gıdalarla ilgili düzenlemeler

Gıda düzenlemede CRISPR kullanımının düzenlemelere ve kamu kabulüne tabi olduğunu ve belirli uygulamaların ülkeler veya bölgeler arasında değişiklik gösterebileceğini unutmamak önemlidir .

Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Şili ve Kolombiya dahil olmak üzere birçok ülke, genetiği değiştirilmiş gıdaların GDO izleme ve düzenlemelerine dahil olmadığını tespit etti. Bunun nedeni, genetiği değiştirilmiş mahsullerin yabancı DNA kullanmamasıdır.

FDA, genom düzenleme ve genetik mühendisliği kullanılarak üretilen gıdaları düzenler. CRISPR teknolojisi kullanılarak üretilen genetiği değiştirilmiş gıdalar, üretim, işleme, depolama, nakliye ve satış süreçleri boyunca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diğer gıdalarla aynı standartlarda tutulmaktadır.

Gıda üretiminde CRISPR teknolojisinin sorumlu ve etik kullanımı için güvenlik değerlendirmeleri ve düzenleyici çerçeveler sağlanmalıdır.

CRISPR GDO saglik saglik haberleri