DEHB olan çocuklar bağırsak biyomlarını değiştirmiş olabilir

TAKİP ET

Yeni araştırmalar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların Candida Albicans mayasının daha yüksek, diğer mantar türlerinin ise daha düşük seviyelerinin olduğunu ortaya koydu. Bulgular, bağırsak sağlığı ve DEHB arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

SAĞLIK - Yeni araştırmalar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların Candida Albicans mayasının daha yüksek, diğer mantar türlerinin ise daha düşük seviyelerinin olduğunu ortaya koydu. Bulgular, bağırsak sağlığı ve DEHB arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Bağırsak sisteminde, bilim adamlarının genel sağlık ve refahta kritik bir rol oynadığına inandıkları çeşitli bir mikrobiyota popülasyonu yaşar. Örneğin, araştırmalar bağırsak biyomu ile merkezi sinir sistemi arasında beyin sağlığını etkileyebilecek bağlantılar bulmuştur.

Ek olarak, daha önceki çalışmalar, bağırsak biyomundaki değişikliklerin kanser, hassas bağırsak sendromu (IBS) ve endometriozis gelişiminde rol oynayabileceğini bulmuştur.

Bağırsak mikrobiyom farklılıkları, otizm gibi nörogelişimsel durumlarda da rol oynayabilir. Ancak bağırsak biyom değişikliklerinin DEHB gibi diğer nörogelişimsel bozuklukları etkileyip etkilemediği net değil.

Şimdi, Çocuk Psikolojisi ve Psikiyatri Dergisi'nde 5 Nisan'da yayınlanan yeni araştırma, DEHB'si olan çocukların bağırsak mikrobiyomlarında bozukluğu olmayanlara göre daha yüksek seviyelerde spesifik mantar türleri ve daha düşük seviyelerde diğer mantar türleri olduğuna dair kanıtlar buldu.

Dahası, bilim adamları, bağırsak mantarlarındaki bu dengesizliğin bağırsak yolunun geçirgenliğini artırabileceğini ve bu da vücutta ve beyinde iltihaplanmaya yol açabileceğini söylüyor.

Bağırsak biyomundaki mantarlar ile DEHB arasındaki ilişkileri araştırmak için bilim adamı, DEHB'si olan 35 ve bozukluğu olmayan 35 çocuktan dışkı örnekleri topladı.

Ekip daha sonra örneklerdeki mantar türlerini belirledi ve mantar dengesizliklerinin bağırsak yolunu kaplayan Caco-2 hücrelerini nasıl etkilediğini belirlemek için laboratuvarda geçirgenlik analizlerini tamamladı.

Ekip, DEHB'si olan katılımcıların, kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha yüksek miktarda Ascomycota adı verilen mantar bolluğuna ve önemli ölçüde daha düşük Basidiomycota mantar bolluğuna sahip olduğunu buldu. Ayrıca, DEHB'si olan çocukların, DEHB'si olmayanlara kıyasla, vajinal mantar enfeksiyonlarına ve pamukçuklara neden olan bir maya olan Candida albicans seviyeleri önemli ölçüde daha yüksekti
Ek olarak, laboratuvar testi, Candida albicans salgılarının bağırsak Caco-2 hücrelerinin geçirgenliğini önemli ölçüde artırdığını ortaya çıkardı. Çalışma yazarları, bu geçirgenliğin veya 'sızdıran bağırsak'ın beyinde ve vücutta iltihaplanmaya katkıda bulunabileceğini ve bunun da sağlığı etkileyebileceğini öne sürüyorlar.

Yine de, çalışmanın örneklem boyutu küçüktü ve yazarlar, bağırsak mantarları ile DEHB arasındaki ilişkinin arkasındaki mekanizmaların belirsiz olduğunu söylüyor. Bu nedenle, bağırsak biyomunun bu nörogelişimsel bozukluktaki rolünü tam olarak anlamak için gelecekteki araştırmalara ihtiyaç vardır.

Probiyotikler DEHB'yi tedavi edebilir mi?

Araştırmalar, DEHB için probiyotik takviyelerinin yararları konusunda kesin olmasa da, bazı araştırmalar, probiyotikler dahil olmak üzere diyet takviyeleri ile bağırsak biyomunu hedeflemenin, bozukluğu olan çocuklar için potansiyel bir tedavi olabileceğini düşündürmektedir.

Örneğin, 2018'de yapılan bir pilot çalışma, Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus casei içeren probiyotiklerin DEHB olan kişiler için yararlı olabileceğini buldu.

Ek olarak, diyet değişiklikleri, nistatin, resveratrol, altınmühür özleri, laktoferrin, hindistancevizi yağı ve sarımsak özleri gibi antifungal ilaçlar, bağırsak biyomunda Candida bolluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.
 

DEHB DEHB olan cocuklar sanliurfa saglik haberleri haberler saglik haberleri