Dünya Tüberküloz Günü: Oranlar pandemi öncesi seviyelere yükseliyor

TAKİP ET

Vaka sayıları hala 2019'dakinden düşük olsa da veriler, özellikle belirli popülasyonlar arasında tüberküloz (TB) vakalarının artmaya başladığını gösteriyor.

Vaka sayıları hala 2019'dakinden düşük olsa da veriler, özellikle belirli popülasyonlar arasında tüberküloz (TB) vakalarının artmaya başladığını gösteriyor.

COVID-19 karantinaları yalnızca SARS-CoV-2'ye maruz kalmayı azaltmakla kalmadı, aynı zamanda tüberküloz (TB) gibi diğer hastalıkların yayılmasını da azaltmış olabilir. Örneğin, 2020'de, TB insidansı Amerika Birleşik Devletleri'nde 100.000 kişi başına 2,2 vakaydı. Bu sayı, 2019'da 100.000'de 2,7 vakadan daha azdı.

2020'deki düşük oranlar muhtemelen daha az seyahat ve insan etkileşiminden kaynaklanıyordu. Bununla birlikte, sağlık hizmetlerine erişim güçlüğü nedeniyle gecikmiş veya atlanmış TB teşhislerini de yansıtabilirler.

24 Mart'ta CDC, TB insidansına ilişkin en son verileri vurgulayan en son Morbidite ve Mortalite Raporunu yayınladı. Ve rapora göre, TB ABD'de pandemi öncesi seviyelere geri dönüyor.

Raporun yayınlanma tarihi, Robert Koch'un 24 Mart 1882'de TB'ye neden olan basil Mycobacterium tuberculosis'i keşfettiğini duyurmasının onuruna düzenlenen yıllık bir etkinlik olan Dünya TD Günü ile aynı zamana denk geliyor.

Rapora göre 2021 verileri, TB insidansının 100.000 kişi başına 2,4 vaka olduğunu gösteriyor. 2022'de Ulusal Tüberküloz Sürveyans Sistemine 8.300 TB vakası bildirildi ve prevalansı 100.000 kişi başına 2,5 vakaya çıkardı.

Faizler 2019'da olduğundan daha düşük

2021 ile karşılaştırıldığında, 2022'de ABD'ye yeni gelen ABD doğumlu olmayan kişiler (rapor edilen tüm vakaların %73'ü), Hispanik olmayan Amerikan Kızılderilileri veya Alaska Yerlileri ve Hispanik Olmayan Hawaii Yerlileri veya diğer kişiler arasında daha fazla TB teşhisi vardı. Pasifik Adalı kişiler.

Ayrıca, California en yüksek sayıda TB vakasını bildirirken, Alaska en yüksek TB insidansını bildirdi.

CDC, ABD doğumlu olmayan kişiler arasında daha yüksek TB insidansının, pandemi sonrası bir göç artışını yansıtabileceğini öne sürüyor.

2021 ile karşılaştırıldığında 2022, dört yaşındakiler ve 15-24 yaş arasındaki kişilerde TB vakalarında önemli bir artış gördü. Öte yandan, 65 yaş ve üstü yetişkinlerde TB vakalarında bir düşüş yaşandı. Bununla birlikte, bu yaş grubunda gözlenen düşüş, yaşlı yetişkinler arasında daha yüksek COVID-19 ölüm oranlarından kaynaklanabilir.

CDC, ABD'de TB bulaşmasını önlemenin bir öncelik olmaya devam ettiğini söylese de, ABD'deki TB vakalarının %80'inden fazlasına gizli TB enfeksiyonları (LTBI'ler) neden olur. LTBI, halihazırda vücutta bulunan verem bakterisi yeniden etkinleştiğinde ve hastalığa neden olduğunda ortaya çıkar.

Bu nedenle, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, LTBI için daha yüksek risk altındaki kişiler için test ve tedavi önermektedir. Bu, ABD doğumlu olmayan kişileri ve hapishaneler ve uzun süreli yaşam tesisleri gibi insanların bir araya geldiği yerlerde yaşayanları içerir.

Ek olarak, CDC, Hispanik olmayan Amerikan Kızılderilileri veya Alaska Yerlileri ile Hispanik olmayan Yerli Hawaililer veya diğer Pasifik Adalıları arasında daha yüksek TB insidansının ABD'de devam eden bir sağlık eşitsizliğine işaret ettiğini söylüyor.

Bu eşitsizliklerle mücadele etmek için CDC, Think aracılığıyla farkındalığı artırıyor. Ölçek. Tüberküloz kampanyasını tedavi edin. Bu kampanya, risk altındaki topluluklardaki genel izleyiciler ve sağlık hizmeti sağlayıcıları için birden çok dilde kaynaklar sunmaktadır.

tuberkuloz dunya tb gunu tubekuloz gunu abd turkiye