Kilo kaybı için kırmızı ışık tedavisi etkili midir?

TAKİP ET

Kırmızı ışık tedavisi veya düşük seviyeli lazer tedavisi (LLLT), ağrı ve iltihabı azaltmak ve iyileşmeyi ve doku yenilenmesini teşvik etmek için iyi bilinen bir yöntemdir. Tüketiciler, tedaviyi tiroid regülasyonuna yardımcı olmak, insülin direncini azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için bile kullandılar.

Kırmızı ışık tedavisi veya düşük seviyeli lazer tedavisi (LLLT), ağrı ve iltihabı azaltmak ve iyileşmeyi ve doku yenilenmesini teşvik etmek için iyi bilinen bir yöntemdir. Tüketiciler, tedaviyi tiroid regülasyonuna yardımcı olmak, insülin direncini azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için bile kullandılar.

Önemli çıkarımlar:

Kilo kaybı için kırmızı ışık tedavisi, çok sayıda çalışmada başarılı yağ yakıcı etkilere sahip olduğunu ve hedeflenen bölgelerde bile selüliti azaltabildiğini göstermiştir.

Kırmızı ışık tedavisinin kilo vermeye yardımcı olduğu kanıtlanmış olsa da, onu sağlıklı bir diyet ve aktif yaşam tarzıyla eşleştirmek çok önemlidir.

Kırmızı ışık ve yakın kızılötesi tedaviler, herhangi bir kişinin çok az riskle kullanması için tamamen doğaldır.

Daha yakın yıllarda, kırmızı ışık tedavisi, kilo verme etkileri nedeniyle giderek daha popüler hale geldi. Çalışmalar, LLLT'nin yağ ve selülit azaltmayı olumlu yönde etkilediğini ve kan lipit profilini iyileştirdiğini göstermiştir. Bu non-invaziv tedavi, birçok kişinin aradığı vücut şekillendirici sonuçlara ulaşabilir ve genellikle daha fazla risk oluşturabilecek ve kesinti ve iyileşme süresi gerektirebilecek diğer prosedürlere göre tercih edilir.

Kırmızı ışık tedavisi kilo kaybı için nasıl çalışır?

Bir kırmızı ışık tedavisi seansı sırasında, termal olmayan ışınımlı lazerler veya LED ışıklar, hücreleri ve dokuları düşük kırmızı ve yakın kızılötesi (NIR) seviyelerine maruz bırakır ve bunlara nüfuz eder. Bu süreçte ışıklar, kolajen üretimini artırırken yağı en aza indirmek için cilt altındaki hücrelerdeki yağı hedef alır. Bu, yağ azaltma, daha pürüzsüz bir cilt ve gelişmiş elastikiyet ile sonuçlanarak selüliti etkili bir şekilde azaltır.

Kilo kaybı için kırmızı ışık tedavisinin faydaları

Kırmızı ışık tedavisi, ağrıyı gidermek, iltihaplanmayı azaltmak, bağışıklık fonksiyonunu artırmak ve diğer iyileştirici özelliklerle bilinir. Yine de araştırmacılar, bunun aynı zamanda birkaç kilo verme faydası sağladığını da buluyorlar.

Vücut şekillendirme

Sunulan çok çeşitli ekipman (ve boyutlar) ile LLLT, hedef alanları tedavi edenlerin bunu başarılı bir şekilde yapmasını kolaylaştırır. Örneğin, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmada, 18-65 yaşları arasında, BMI'si 25 ila 30 arasında olan 67 gönüllü, iki hafta boyunca haftada üç kez invazif olmayan bir lazer (veya plasebo tedavisi) ile tedavi edildi.

Küçültme ölçümleri başlangıçta ayrı ayrı alınırken (belde -0,98 inç, kalçalarda -1,05 inç ve sağ ve sol uyluklarda -0,85 inç ve -0,65 inç), araştırmacılar çevre ölçümlerinin toplam inçlerini birleştirdiler. İki haftalık tedavinin başından sonuna kadar.

Sonuçlar, tedavi grubundaki katılımcıların, kontrol denekleriyle karşılaştırıldığında -0,684 inçlik bir azalma ortaya koyan toplam çevresinde -3,51 inçlik bir genel azalmaya sahip olduğunu gösterdi. Sonuçlar, düşük seviyeli lazer tedavisinin, özel olarak tedavi edilen bölgelerin genel çevre ölçümlerini etkili bir şekilde azaltabileceğini göstermektedir.

Yalnızca bel çevresine odaklanan başka bir çalışma, dört hafta boyunca haftada iki kez 30 dakikalık tedavi gören ve toplam sekiz tedavi alan kırk katılımcıyı içeriyordu. Sekiz tedavinin sonunda, katılımcılar bel ölçülerinde yaklaşık bir inçlik önemli bir azalma yaşadılar.

Bu sonuçlar, katılımcıların diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmasına gerek kalmadan ortaya çıkmış olsa da, yine de tavsiye edilir ve her ikisini de tek başına yapmaktan daha etkili olacaktır.

Göbek yağını azaltır

Kilo kaybı için kırmızı ışık tedavisi giderek daha popüler hale geldikçe, diyet ve egzersiz gibi diğer stratejiler aradığınız sonuçları vermediğinde, bireyler aşırı göbek yağına (en popüler hedef alanlardan biri) çözüm olarak ona yöneliyor.

635-680 nm dalga boyuna sahip kızılötesi ışık deri altı yağ tabakasına uygulandığında, dalga boylarının dolaşımı hızlandıran ve yağ hücrelerinin metabolizmasını artıran hücresel enerjiye dönüştürüldüğü birçok çalışma bulundu.

Journal of Obesity Surgery'de yayınlanan 2011 çift kör, randomize bir çalışmada, 40 katılımcı, dört hafta boyunca haftada iki adet 30 dakikalık kırmızı ışık terapisi tedavisinden sonra bel boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma yaşadı. Her tedavi, toplamda 2,15 cm olmak üzere yaklaşık 0,4-0,5 cm kayıpla sonuçlandı.

Genel olarak, kızılötesi terapinin vücut şekillendirme için bel çevresini hedeflemenin güvenli ve etkili bir yolu olduğu gösterilmiştir.

Selülit azaltır

Herkeste (sporcular dahil) vücuttaki tipik bir yağlı doku olan selülit vardır ve genellikle uyluklar ve orta kısım gibi bölgelerde cildin çukurlu görünmesine neden olur. Vücut yaşlandıkça kolajen üretimi yavaş yavaş azalır. Kırmızı ışık tedavisi, kollajen üretimini artırmak için en popüler alternatif tedavilerden biri haline geldi.

LLLT, selülit görünümünü azaltabilir ve bu bölgelerdeki cildi sıkılaştırabilir. Fibroblastların (kollajen lifleri üreten bağ dokusu hücreleri) büyümesini teşvik ettiği ve kolajen üretimini arttırdığı gösterilmiştir. Kollajenin artmasıyla birlikte kan akışı da artarak selülite neden olan hücreleri parçalamaktadır.

Fibroblastların büyümesine ek olarak, bu aynı zamanda elastin liflerinin üretimini de uyararak cildin pürüzsüz ve sıkı olmasına yardımcı olur.

Yağ hücrelerinin “sızmasına” neden olur

Kırmızı ışık terapisi tedavisi sırasında, ışık deriye nüfuz ettiğinde, yağ hücrelerinizde gözenekler oluşturarak hücrelerin içindeki yağ asitlerini sıvılaştırarak "sızmalarına" neden olur. Bu meydana geldiğinde, hücreler küçülür ve vücut, yağları atık yoluyla metabolize eder ve doğal olarak ortadan kaldırır.

Bir araştırmaya göre, 635 nm'de kırmızı ışık tedavisine sadece dört dakika maruz kalmanın, yağ hücrelerinden lipidlerin %80'inin salınmasına neden olduğu bulundu. Altı dakikada, yağın %99'u adipositten çıkarıldı, bu da hacmi azalttı ve gözle görülür ölçülebilir bir yağ kaybına neden oldu.

Kırmızı ışık tedavisi riskli midir?

Kırmızı ışık tedavisi, güneşten veya bronzlaşma yataklarından gelen UV ışığının aksine, cilde zarar vermeyen kırmızı ve yakın kızılötesi dalga boylarını kullanan tamamen doğal bir tedavidir. Genel olarak güvenli olsa da, çok fazla maruz kalmanın potansiyel olarak doku veya hücre hasarına neden olabileceği, ancak şansın çok düşük olduğu belirtiliyor. Kırmızı ışık tedavisinin hamile kadınlara bile fayda sağladığı gösterilmiştir, ancak denemeden önce doktorunuza danışın.

Kendi evinizin rahatlığında bir profesyonel veya kendin yap cihazı aracılığıyla kırmızı ışık terapisine katılmayı seçin, tedavi tüm vücudunuzda olumlu faydalar sağlayacaktır. Sadece kilo kaybı için değil, zihinsel ve diğer fiziksel durumlar için de. Diğer isteğe bağlı tedaviler ve tıbbi cihazlar gibi, en iyi sonuçları görmek için kırmızı ışık tedavisi seanslarınızın yanı sıra sağlıklı bir diyet ve egzersiz rejimi izlemenin önerildiğini unutmayın.

Kırmızı ışık terapisini evde kullanabilir miyim?

Kırmızı ışık tedavisi, spor salonlarında, bronzlaşma salonlarında, sağlıklı yaşam merkezlerinde veya kaplıcalarda ve dermatolog ofisi gibi özel ofislerde yaygın olarak bulunur. Ayrıca evde kırmızı ışık terapi cihazları da satın alabilirsiniz, ancak bazıları profesyonel cihazlar kadar iyi çalışmayabilir ve işe yarayanlar size birkaç bin dolara mal olabilir.

Yeni bir tedaviye başlamadan önce herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa daima birincil doktorunuza danışın. İlk kez kırmızı ışık tedavisi uyguluyorsanız, kırmızı ışık tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir uzmana görünmeniz faydalı olabilir.

Kırmızı ışık tedavisi çatlakları azaltabilir mi?

Kırmızı ışık tedavisinin bireylerin yararlandığı en bilinen faydalarından biri, kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, akne ve yara izi dahil olmak üzere cilt durumlarının iyileştirilmesidir. Kırmızı ışık tedavisi aynı zamanda çatlaklar için mükemmel bir tedavi yöntemidir çünkü ışık cildin katmanlarına derinlemesine nüfuz ederek kollajen üretebilir ve cildi gençleştirebilir.

Kırmızı ışık tedavisi ne kadar hızlı çalışır?

Herkese uyan tek bir cevap yok. Herkes amaçlarına, hedef alanlarına ve sağlık özelliklerine (yani vücut yağ ölçümleri) bağlı olarak farklılık gösterir. Nadir durumlarda, bazıları sonuçları iki hafta kadar kısa bir sürede görmeye başlayabilir, ancak çoğu kişi için bir fark fark edene kadar dört ila altı haftaya yakın olacaktır. LLLT tedavilerinizin sıklığı, sonuçları ne kadar hızlı gördüğünüzde de önemli bir rol oynayacaktır. Genellikle haftada en az üç veya dört gün kırmızı ışık tedavisi kullanılması önerilir.

Kırmızı ışık tedavisi metabolizmayı hızlandırır mı?

Kırmızı ışık terapisi seansları sırasında, hücresel enerji üretilir, enerji miktarı artar ve genel olarak yağ yakmak için metabolizma hızı artar. Bu sonuçları artırmak istiyorsanız, ağırlık kaldırma gibi fiziksel aktiviteler etkileri iyileştirebilir.
 

kilo kaybi kirmizi isin tedavisi kilo verme