Kolesterol düzeylerini düşürmek için takviyeler alabilir misiniz?

TAKİP ET

Kolesterol ve trigliserit düzeyleri kardiyovasküler olaylar ve ölümle yakından ilişkilidir. Piyasadaki birçok reçeteli ilaç, vücudun kolesterol profilinin belirli bileşenlerini hedef alır. Ayrıca birçok takviyenin kolesterol düzeylerini düşürdüğü de iddia ediliyor.

Kolesterol ve trigliserit düzeyleri kardiyovasküler olaylar ve ölümle yakından ilişkilidir. Piyasadaki birçok reçeteli ilaç, vücudun kolesterol profilinin belirli bileşenlerini hedef alır. Ayrıca birçok takviyenin kolesterol düzeylerini düşürdüğü de iddia ediliyor.

Temel çıkarımlar:

LDL kolesterol, kalp hastalığı ve felç riskini artırabileceğinden "kötü" kolesterol olarak bilinir.

HDL kolesterol, kalp hastalıkları ve felç üzerinde önleyici etkiye sahip olabileceğinden "iyi" kolesterol olarak bilinir.

Kolesterol düzeylerini düşürme yeteneklerine dair kanıtlar gösteren birçok farklı takviye vardır, ancak bazıları bunu başaramamıştır, bu da takviyelerdeki her bir bileşenin araştırılmasını önemli kılmaktadır.

Herhangi bir takviyeye başlamadan önce güvenli olduğundan emin olmak için daima doktorunuza danışın.

Bu makale bilimsel kanıtlara dayanarak hangi takviyelerin kolesterolü düşürdüğünü tartışacaktır. Ancak unutmayın, herhangi bir takviyeye başlamadan önce, etkinliği ve takviyenin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşün.

Yüksek kolesterol her zaman kötü müdür?

Bu, tartıştığınız kolesterol profilinin hangi bileşenine bağlıdır. HDL kolesterol iyi kolesterol olarak adlandırılır çünkü bu tür kolesterolün yüksek seviyeleri kalp hastalığı riskini azaltabilir. Yüksek düzeydeki LDL kolesterol veya kötü kolesterol, kalp krizi riskini artırabilir ve düşük seviyelerde tutulmalıdır.

Kolesterol ölçülürken, birçok kişi için 200 mg/dL'den az olması gereken toplam kolesterol seviyelerinin belirlenmesinde rol oynayan birçok farklı bileşen vardır.

LDL bileşeni optimal olarak 100 mg/dL'den az olmalıdır,

HDL düzeyleri 40 mg/dL'nin üzerinde olduğunda en iyisidir.

Trigliseritler kanda bulunan ve kalp hastalığı riskini artırabilen farklı bir yağ türüdür ve 150 mg/dL'nin altında tutulması gerekir.

Yüksek kolesterol ile ilişkili herhangi bir semptom olmamasına rağmen , zamanla artan toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliseritler kalp krizlerine ve felçlere neden olabilir.

Kolesterolü düşürmek için takviye almak: gerçekten işe yarıyor mu?

Kolesterolü düşüren doğal takviyeler genellikle kalp-sağlıklı beslenmeyi en üst düzeye çıkarmaya ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Bu doğal takviyelerin güvenli ve etkili olduğu yaygın bir inançtır ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı takviyeler diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, ciddi yan etkilere neden olabilir ve belirli sağlık sorunları olan kişilerde tehlikeli olabilir.

Doğal kolesterol düşürücü etkileri olan takviyelerin kullanımının daha popüler hale gelmesiyle birlikte, hangi takviyelerin denemeye değer olduğunu bilmek önemlidir. Aşağıda listelenen takviyeler, kandaki kolesterol seviyelerini düşürme yeteneklerini destekleyen bilime dayalı araştırmalara sahiptir.

Niasin

Niasin veya B3 Vitamini, yakın zamanda yapılan bir meta-analizde Tip II diyabetli hastalarda toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini azalttığı gösterilen önemli bir vitamindir . Ayrıca niasin bu hastalarda HDL kolesterol seviyelerinin yükselmesine yardımcı oldu . Ancak yüksek dozda niasin, kaşıntı, ciltte kızarma ve karaciğer hasarı gibi yan etkilere neden olabilir.

Balık Yağı

Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA), takviyelerde kullanılan en yaygın omega-3 yağ asitlerinden (balık yağları) ikisidir. Diyet alımını artırarak veya bir takviye ekleyerek kişinin diyetini bu yağ asitleriyle desteklemek, bunların trigliserit düzeylerini düşürüp HDL düzeylerini artırabileceğine dair bazı kanıtlar göstermiştir .

Psilyum

Çözünür lif, birçok meyve, sebze ve fasulyenin sindirilmeyen bileşenidir; bağırsaklarda jel benzeri bir madde oluşturur ve diyetteki kolesterole bağlanarak emilimini engeller. Ek olarak psilyumun kullanılması LDL kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Psyllium genellikle iyi tolere edilir ancak bu takviyeyi alırken su alımı artırılmazsa kabızlığa neden olabilir.

Berberin

Berberin bazı bitkilerde bulunan bir bileşiktir ve olası sağlık yararları nedeniyle sıklıkla takviye olarak kullanılır. Hem insanları hem de hayvanları kapsayan çalışmalarda berberinin trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü ancak kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi sindirimle ilgili yan etkilere neden olabileceği gösterilmiştir. Berberin kişinin kan basıncında güvenli olmayan bir düşüşe neden olabileceğinden, tansiyon ilaçlarıyla birlikte alınırken dikkatli olunmalıdır.

Bitki sterolleri

Bitki sterolleri veya fitosteroller, kolesterole benzeyen, bağırsakta emilimi için rekabet eden ve kolesterol atılımını artırabilen, bitkilerde bulunan doğal bileşiklerdir. Pek çok meyve, sebze, tam tahıl ve sert kabuklu yemişlerde bulunan bitki sterolleri, LDL kolesterol seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, kolesterolü düşürmeye yönelik birçok doğal takviye, LDL düşürücü etkiler yaratma umuduyla fitosteroller içerir.

Soya proteini

Soya fasulyesi izoflavonlar, fitosteroller, çözünür lifler ve lesitinler açısından zengin bir kaynaktır; bunlar hep birlikte LDL kolesterol seviyelerini hafifçe düşürmeye yardımcı olabilir ve bu şekilde kalp-sağlıklı beslenmede rol oynayabilir. Soya peyniri, soya sütü ve edamame gibi yiyecekler harika soya proteini kaynaklarıdır ve kalp sağlığınız için faydalı olduğu düşünülmektedir.

Kırmızı pirinç mayası

Kırmızı maya pirinci, Monascuspurpureus mayasının pirinçte yetiştirilmesiyle üretilir . Bu , karaciğerdeki kolesterol üretim yolundaki enzimleri inhibe edebilen ve dolayısıyla kolesterol seviyelerini düşürebilen , monokolinler olarak bilinen bileşiklerin bir karışımını üretir . Ancak piyasadaki pek çok ürün, ürünün etkinliğini ve güvenliğini değiştirebilecek değişen miktarlarda monokolin içerir.

Muhtemelen kolesterol seviyelerini düşürmeyecek takviyeler

Bazı takviyeler, kolesterolü düşürme yetenekleri nedeniyle pazarlanmaktadır ancak bu iddiaları destekleyen bilimsel kanıtlara sahip değildir . Bu nedenle bunların herhangi bir kolesterol düşürücü fayda sağlaması pek olası değildir ancak yine de diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu takviyeler şunları içerir:

Sarımsak. Küçük çalışmalar minimal bir fayda gösterse de, diğerleri bu faydayı doğrulamakta başarısız oldu. Ayrıca sarımsak, ameliyattan önce veya kumadin gibi diğer kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında dikkatli olunması gereken kanama riskini artırabilir.

Polikozanol. Bağımsız çalışmalar, şeker kamışı ve balmumunda bulunan bu bileşiğin kolesterol düşürücü faydasını göstermede başarısız oldu.

Guggulipid. İyi tasarlanmış çalışmalar bu bileşiğin toplam kolesterol, HDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini değiştirmede faydasını göstermede başarısız olmuş, ancak LDL kolesterol düzeylerini artırdığını göstermiştir. Bu takviyede alerjik reaksiyonlar ve mide rahatsızlığı gibi yan etkiler görülmüş olup, 4 aydan uzun süre güvenli kullanımı bilinmemektedir.

Kolesterol doğal yollarla nasıl düşürülür?

Çeşitli yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinin doğal bir kolesterol düşürücü etki sağladığı ve kalp-sağlıklı bir planın önemli bileşenleri olduğu gösterilmiştir.

Orta yoğunlukta aerobik egzersizin, HDL kolesterol düzeylerini arttırdığı ve bu durumun, yüksek LDL kolesterol düzeylerinin olumsuz etkilerini dengelemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca egzersiz kan basıncını düşürmeye ve sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olabilir.

Trans ve doymuş yağların, LDL kolesterolü arttırdığı ve HDL kolesterolü düşürerek daha yüksek ateroskleroz riskine katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Bu yağlar genellikle cips, kurabiye, çörek ve kızarmış yiyecekler gibi birçok işlenmiş gıdada bulunur. Bunları diyetinizden çıkarmak, daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmenize yardımcı olabilir.

Sigara içmek LDL'nin artmasına, HDL'nin düşmesine ve arterlerinizde kolesterol birikmesinin artmasına neden olabilir. Sigarayı bırakmanın genel sağlığınız üzerinde önemli faydaları olabilir.

Akdeniz diyeti gibi kalp-sağlıklı diyetler kolesterol düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu diyetler meyve, sebze, tam tahıllar ve balık ve kuruyemişlerde bulunan sağlıklı yağlar açısından zengindir. Bu diyet değişikliklerinin egzersizle birleştirilmesi, kolesterol düzeylerini önemli ölçüde etkileyebilir ve daha sağlıklı bir kalbe yol açabilir.

Bu değişiklikleri birleştirmek, kardiyovasküler hastalık risklerini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam tarzına yol açabilir.

Kolesterolü düşürmek için en iyi takviyeler nelerdir?

Psyllium, bitki sterolleri ve kırmızı maya pirinci, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olan en iyi takviyelerden bazılarıdır. Günlük rejime eklendiklerinde genellikle iyi tolere edilirler. Niasin, berberin ve balık yağı gibi diğerleri de faydalı olabilir.

Vitaminler kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir mi?

B3 Vitamini veya niasinin kolesterol düşürücü etkiler ürettiği gösterilmiştir ve yüksek kolesterolün tedavisi için reçeteyle satılmaktadır. Ancak yüksek dozda alındığında niasin kaşıntı, kızarma ve karaciğer hasarı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olmak için niasin kullanımını doktorunuzla tartışmak önemlidir.

Kolesterol seviyelerinin çok yüksek olduğuna dair işaretler nelerdir?

Yüksek kolesterol, seviyelerin çok yüksek olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek herhangi bir semptom üretmez . Rutin randevulara gitmek ve doktorunuz tarafından kan testleri yaptırmak, yüksek kolesterol seviyelerinin ve tedavi ihtiyacının belirlenmesine yardımcı olabilir.

 

Kaynak: Healthnews

kolestrol kolestrol duzeyi sağlık haberleri