Koronavirüs rekor tazeledi! Yeni varyant aşılardan kaçabiliyor

TAKİP ET

Son haftalarda hızla artan Koronavirüs vaka sayıları 57 binden 117 bine çıkarak rekor tazeledi. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, yeni varyantın aşılardan kaçtığını söyledi.

Bir televizyon programına katılarak durumu değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, “'Aşılarını hiç olmayanlarda şuanda mesela hastaneye başvuranlarda büyük bir artış var. Gerçekten beklenmeyecek düzeyde ilk baştaki gibi semptomatik geçiren bir hasta grubu var” dedi.

Yeni varyantın en büyük özelliğinin aşıdan kaçabilme özelliği olduğunu vurgulayan Sıla Akhan, Koronavirüs ile ilgili olarak şunları söyledi:

''Aşılarını hiç olmayanlarda şuanda mesela hastaneye başvuranlarda büyük bir artış var. Gerçekten beklenmeyecek düzeyde ilk baştaki gibi semptomatik geçiren bir hasta grubu var. Baktığımızda bu kişilerin ya hiç aşısız kişiler olduğunu ya da iki tane aşı olduğunu ama üzerinden bir yıl geçmiş kişiler olduğunu görüyoruz.

Yeni varyant aşılardan kaçıyor

Yani şuan için aşıların etkinliği azalmış olsa bile çünkü bu varyantın en büyük özelliği aşılardan kaçabilme özelliği. Ama biz virüsle mücadele ederken sadece bu b hücrelerinin antikor cevabıyla mücadele etmiyoruz aynı zaman da T hücre cevabıyla da mücadele ediyoruz. Aşılar bunları halen kapsayabilecek düzeyde olduğunu hatırlatma dozlarını ne kadar yaparsak o kadar az semptomatik o kadar hafif düzeyde geçirebileceğimizi söyleyebiliriz. 

Hatırlatma dozlarına dikkat çekti

Bu dönemde hatırlatma dozlarını geciktirmemek varyantı ciddiye almak gibi tedbirleri almalıyız. Solunum sisteminin bütün semptomlarıyla karışımıza geliyor. Yani boğaz ağrısıyla karşımıza geliyor. Başında bariz bir ateş oluyor. Sonraki dönemde yine akciğer fonksiyonlarında bozulmaya neden oluyor.''