Partnerinizle depresyonunuzu nasıl tartışabilirsiniz?

TAKİP ET

Depresyonun, bir kişinin hayatının tüm yönlerine nüfuz edebilen ciddi bir zihinsel durum olduğu yaygın bir bilgidir. Birisi depresyonla uğraşırken, sağlıklı bir yakın ilişki sürdürmek zor olabilir. Kişinin partneri için de, özellikle de desteği en iyi şekilde nasıl sunacaklarından emin değillerse, son derece zor olabilir.

SAĞLIK - Depresyonun, bir kişinin hayatının tüm yönlerine nüfuz edebilen ciddi bir zihinsel durum olduğu yaygın bir bilgidir. Birisi depresyonla uğraşırken, sağlıklı bir yakın ilişki sürdürmek zor olabilir. Kişinin partneri için de, özellikle de desteği en iyi şekilde nasıl sunacaklarından emin değillerse, son derece zor olabilir.

Önemli çıkarımlar:

Depresyon, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen ve ilişkileri de dahil olmak üzere günlük yaşamları üzerinde önemli bir etkiye sahip olan önemli bir ruh sağlığı durumudur.

Depresyonunuzu eşinizle tartışmak, daha güçlü ve daha destekleyici bir ilişki kurmaya yardımcı olabilecek açık ve dürüst iletişime izin verdiği için yapılacak olumlu bir şey olabilir.

Nasıl hissettiğinizi ifade etmek, zayıflığın değil, gücün bir işaretidir.

Partnerinizin bakış açısını duyarlılık ve empati ile dinleyin.

Birlikte çalışın: birbirinizi desteklemenin yollarını bulun, depresyonunuzu birlikte yönetin ve birlikte profesyonel yardım almayı düşünün.

Bu yazıda, depresyon belirtilerinin bir ilişkide yıkıcı bir güce dönüşmesini önlemek için depresyonu olan bir kişinin partneriyle nasıl hissettiğini en iyi şekilde iletişim kurmasını inceleyeceğiz.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında her yaştan 264 milyon insanın depresyondan muzdarip olduğunu tahmin ediyor. Depresyon insidansı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, dünya nüfusunun %4,4'ünü etkilediğine inanılmaktadır.

Depresyon – nedenleri ve belirtileri

Depresyon, birbiriyle etkileşime giren sosyal, psikolojik ve biyolojik faktörlerin karmaşık bir karışımından kaynaklanır. Olumsuz yaşam deneyimleri (işsizlik, sevilen birinin kaybı veya travmatik deneyimler gibi) olanlar, depresyon geliştirmeye daha yatkındır.

Bazı yaygın depresyon belirtileri şunlardır:

Sürekli üzüntü ve umutsuzluk duyguları;

Eskiden zevk aldığınız şeylere karşı azalan ilgi;

Odaklanma ve karar vermede zorluk;

İştah kaybı ve rahatsız edici uyku düzenleri;

Kalıcı yorgunluk;

Değersizlik, umutsuzluk veya suçluluk duyguları;

Kendine zarar verme veya intihar düşünceleri;

İnsanların arkadaşlığından zevk alamama sosyal izolasyona yol açar.

Depresyon şiddeti ve süresi değişebilir ve farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde hafif semptomlar gelişebilirken, bazılarında günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyen şiddetli semptomlar olabilir.

Bazı insanlar gelip giden depresyon dönemleri yaşarken, diğerleri aylarca veya yıllarca süren kronik depresyona sahip olabilir.

Bir ilişkide depresyon

Depresyon, başarılı bir ilişkiyi sürdürmek için önemli bir engeldir. Depresyonla yaşamak, bir insanın hayatının neredeyse her bölümünü olması gerekenden çok daha zor hale getirir. Bazı durumlarda, depresyon, ilişki üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olacak izolasyona, uyuşturucu kullanımına veya evlilik dışı ilişkilere yol açar. Depresyon, duygusal ve davranışsal sorunlardan daha fazlasına neden olur; bilişsel muhakemeyi de bozabilir.

Şanlıurfa'da sağlık hizmetinde yeni yatırımlar

Depresyondayken karar vermek, sorunları çözmek ve olayları olumlu bir şekilde algılamak zordur, bu da partnerler için kafa karıştırıcı olabilir. Eşinizle depresyonunuzu tartışabilmek - ve mücadele ettiğinizde desteğiniz olarak hareket etmelerini sağlamak - uzun vadede ilişkinize faydalı olacaktır.

Bir ilişki üzerindeki etkisi

Araştırmalar, bir ilişkideki partnerlerden birinin depresyona girmesi, ilişki üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Çalışmalar, eşlerinden birinin depresyonda olduğu çiftlerin aşağıdakileri deneyimleyebileceğini bulmuştur:

Azalan ilişki doyumu ve artan ilişki çatışması;

Artan stres ve gerginlik;

Azaltılmış iletişim ve yakınlık seviyeleri;

Daha yüksek ayrılma veya boşanma riski.

Bununla birlikte araştırmalar, depresyonu olan bir eşin yardım alması durumunda ilişkinin düzelebileceğini de gösteriyor. Tedavi, terapi, ilaç veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir. Depresyonlu bir partner tedavi gördüğünde, depresyon belirtilerinde bir azalma ve ilişki işlevinde bir iyileşme olur.

Depresif ruh hallerine tahammül etmek zordur

Hafif ila orta dereceli depresyonu olan kişiler genellikle toplumda oldukça iyi işlev görebilirler. Yine de işe ya da okula gidebilir, çocuklarına bakabilir ve diğer sorumluluklarını yerine getirebilirler. Bununla birlikte, neşesizlik, kopukluk ve ilgisizlikten oluşan "kötü ruh halleri", onları birlikte yaşamayı özellikle zorlaştırabilir. Bir çift, acı yorumların ve eleştirilerin depresyon konuşması olduğunu her zaman fark etmeyebilir.

Partnerinize neden söylemelisiniz?

Bir partnerle depresyonunuz hakkında konuşmak göz korkutucu olabilir, çünkü en derin güvenlik açıklarınızı açığa çıkarırsınız. Bununla birlikte, savunmasız olmanıza izin vermek, başarılı bir ilişki için hayati bileşenler olan güveni ve bağlantı duygusunu artırabilir. Partnerinize depresyonunuzdan bahsetmenin faydalı olmasının birkaç nedeni vardır:

Deneyiminizi partnerinizle paylaşarak, yaşadıklarınızı daha iyi anlayabilir ve size daha etkili destek sağlayabilirler;

Duygularınız konusunda açık ve dürüst olmak, ilişkinizde daha derin bir yakınlık ve güven düzeyine yol açabilir;

Partneriniz mücadelelerinizi daha iyi anladığında, ihtiyaçlarınızı daha iyi anlayabilir ve empati kurabilir;

Birlikte çalışarak siz ve eşiniz, depresyonunuzu yönetmenize yardımcı olacak etkili stratejiler belirleyebilir ve uygulayabilirsiniz;

Depresyon kendinizi yalıtılmış ve yalnız hissetmenize neden olabilir, eşinizle bunun hakkında konuşmak daha az yalnız ve daha bağlantılı hissetmenize yardımcı olabilir;

İlişkinin daha şeffaf ve dürüst olmasına yardımcı olur;

İlişkiyi daha esnek ve sağlıklı hale getirecektir.

Partnerinizle depresyon hakkında nasıl konuşulur?

Doğru zamanı ve yeri seçin. Hazır olmadan bunun hakkında konuşmak bunaltıcı olabilir, bu yüzden güvenin orada olduğunu hissettiğinizden emin olun ve paylaşarak olumlu bir şey yaptığınızı kendinize hatırlatın. İkinizin de sakin ve rahat bir ortamda olduğunuz ve her ikinizin de açık ve dürüst bir konuşma yapmakta özgür olduğunuz bir zaman seçin;

Dürüst ve doğrudan olun. Nasıl hissettiğinizi ve eşinizden ne istediğinizi açıkça ifade edin. Görüşmeniz sırasında, onları belirtileriniz hakkında bilgilendirin. Deneyimlediğiniz düşünce, duyum ve duyguların yanı sıra, coşku eksikliği, bütün gün yatakta kalmayı istemek, kendinizi arkadaşlarınızdan ve ailenizden soyutlamak ve ilgi eksikliği gibi bunları etkileyebilecek davranışları tanımlayın. samimiyet içinde;

Uzmanından meme kanseri uyarısı!

Partnerinizin bakış açısını dinleyin. Düşüncelerini ve duygularını duymaya açık olun ve mümkün olduğunca onlar için nasıl olması gerektiği konusunda duyarlı olmaya ve empati kurmaya çalışın. Savunmasız olmaya çalışın. Unutmayın, bu durum için suçlanacak kimse yok ve ikiniz de elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz;

Neye ihtiyacınız olduğu konusunda spesifik olun. Genelleme yapmak veya belirsiz olmak yerine, desteklendiğini hissetmek için partnerinizden neye ihtiyacınız olduğu konusunda net olun. Örneğin, kaygınızı veya depresyonunuzu daha da kötüleştiren tetikleyicileri bilmelerini sağlayın. Çok moraliniz bozuk olduğunda partnerinizin size yardımcı olmak için öğrenebileceği başa çıkma stratejileri var mı?

Birlikte bir çözüm bulun. Birbirinizi desteklemenin ve depresyonunuzu yönetmenin yollarını bulmak için birlikte çalışın;

Onları sevdiğinizi ve takdir ettiğinizi onlara hatırlatın.

Özetle, eşinizle depresyonunuzu tartışmak, onların sizi daha iyi anlamasına ve desteklemesine yardımcı olabilir; daha derin bir samimiyet ve güven düzeyine yol açabilir; izolasyon duygularını azaltabilir; ve gerektiğinde profesyonel yardım almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ilişkiyi geliştirecek ve daha esnek ve sağlıklı hale getirecektir.

depresyon nedenleri depresyon depresyon cozumu